Vesti

Srbija po prvi put pripremila Nacrt programa zaštite vazduha

srbija program zastite vazduha zagadjenje vazduha

Foto: Rade Dr. from Pixabay

Objavljeno

04.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Srbija je po prvi put pripremila Nacrt programa zaštite vazduha u Republici Srbiji za period od 2022. do 2030. godine sa akcionim planom kojim bi trebalo da reši problem zagađenja vazduha.

Zagađenje vazduha je poslednjih nekoliko godina postalo tema broj 1 u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji. Građani, ekološki aktivisti, nevladine organizacije traže, zasad bezuspešno, da nadležne institucije preduzmu konkretne korake u cilju smanjenja zagađenja, a ono je i ove godine sa početkom grejne sezone postalo zabrinjavajuće. Srpski gradovi našli su se ponovo na vrhu u svetu po zagađenju vazduha.

Uskoro će uslediti javna rasprava o ovom dokumentu

Ministarstvo zaštite životne sredne saopštilo je da program zaštite vazduha u Republici Srbiji za period od 2022. do 2030. godine sa akcionim planom definiše ciljeve kvaliteta vazduha i mere za njihovo postizanje i pruža osnovu za dalji razvoj i usvajanje  podzakonskih  akata i nastavak  primene  evropskog  zakonodavstva  u  oblasti zaštite vazduha.

Ministarstvo je pre nekoliko dana održalo treću konferenciju u sklopu javnih konsultacija i saopštilo da svi zainteresovani mogu poslati predloge i preporuke na Nacrt. Nakon dopune Nacrta predlozima zainteresovane javnosti, u planu je organizovanje javne rasprave.

Inače, Nacrt je pripremljen uz pomoć EU, u okviru projekta IPA 2014 za bolju životnu sredinu u Srbiji.

Razvijena su tri scenarija zaštite vazduha

U Nacrtu programa zaštite vazduha se navodi da je u cilju rešavanja problema zagađenja vazduha više lokalnih zajednica i gradova u Srbiji pripremilo ili započelo pripremu planova zaštite vazduha, a Vlada Srbije je 30. januara 2020. usvojila Nacionalni plan za smanjenje emisija glavnih zagađujućih materija koje potiču iz starih velikih postrojenja za sagorevanje.

Međutim, kako rešavanje ovog pitanja iziskuje dodatne aktivnosti Srbija je po prvi put pripremila Program zaštite vazduha sa  akcionim planom za njegovo sprovođenje.

U cilju pripreme budućih načina za smanjenje emisija i procene različitih opcija za ublažavanje uticaja, razvijena su tri scenarija zaštite vazduha, navodi se u Nacrtu.

Akcionim planom utvrđuju se aktivnosti za sprovođenje mera i ostvarivanje ciljeva utvrđenih Nacrtom programa. Period važenja akcionog plana je pet godina ili do 2026.

HEAL: prvi dokument u regionu koji prepoznaje uticaje aerozagađenja na zdravlje

Kako je saopštila Alijansa za zdravlje i životnu sredinu – HEAL, ovo je prvi strateški dokument u regiji Zapadnog Balkana u kojem su uticaji aerozagađenja na zdravlje prepoznati u uvodu, ali i u nastavku dokumenta. Verujemo da će ovaj Program voditi ka većim promenama za dobrobit građana i životne sredine, dodaju u ovoj nevladinoj organizaciji.

Nekoliko koraka je, dodaju, ostalo do usvajanja programa od strane Vlade Srbije.

„Zato pozivamo javnost da uloži dodate napore i u naredne dve nedelje dostavi komentare Ministarstvu“, kažu u Alijansi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Baterija napravljena od cinka i lignina

Ekološki prihvatljiva baterija napravljena od cinka i lignina

4. novembar 2021. - Istraživači sa Univerziteta u Linćepingu u Švedskoj napravili su novu vrstu baterije, od cinka i lignina. Jeftina je i reciklabilna.

woodburn hrvatska PPA

Woodburn potpisao PPA ugovor sa automobilskom firmom 

4. novembar 2021. - Češka firma sklopila je ugovor o otkupu električne energije (eng. PPA) sa automobilskom kompanijom Magna International

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

4. novembar 2021. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

statkraft neoen hrvatska Arnaud Bellange Christophe Desplats-Redier

Statkraft preuzeo projekte firme Neoen u Hrvatskoj

4. novembar 2021. - Kako je za Balkan Green Energy News rekao Arno Belanže, direktor norveške kompanije za Hrvatsku i Francusku, reč je o desetak projekata