Životna sredina

Eko stražin protest prebrojavanja za čist vazduh – korak ka dostizanju kritične mase

Eko strazin protest prebrojavanja cist vazduh kriticne mase

Foto: Eko straža / Facebook

Objavljeno

04.12.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

04.12.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

„Svi do jednog imamo određene šanse da se od lošeg vazduha razbolimo i umremo pre vremena“, kazao je Bojan Simišić iz Eko straže okupljenima na Protestu prebrojavanja. Organizatori imaju ambiciju da stvore kritičnu masu zbog koje bi država počela da radi svoj posao u pogledu popravljanja kvaliteta vazduha.

Pripadnici ekoloških grupa i drugi građani okupili su se danas po jakoj košavi u parku Bristol u Beogradu na poziv Eko straže. Zatražili su od državnih vlasti da ne negiraju zagađenost vazduha, da obaveštavaju javnost o epizodama visokih koncentracija opasnih materija i redovno izveštavaju o merama koje preduzimaju da se kvalitet vazduha popravi.

„Nije se rodio taj koji je imun na PM2.5 čestice i druge polutante, niti se obogatio ijedan da ima tehnologiju koja ga od istih čuva. Svi do jednog imamo određene šanse da se od lošeg vazduha razbolimo i umremo pre vremena… Ne moramo se svi voleti. Nećemo se družiti privatno, niti je ovaj protest ičija privatna žurka. Moramo shvatiti da imamo zajednički problem, i zajednički cilj da se zahtevi ispune“, kazao je Bojan Simišić iz Eko straže.

Eko straža: Do kritične mase ćemo doći kad-tad

Skup je nazvan Protest prebrojavanja, budući da su organizatori najavili da će, ukoliko dođe 30.000 ljudi, pozvati pristalice da 10. decembra i svakog narednog vikenda blokiraju mostove u prestonici Srbije. Međutim, skupilo se tek nekih hiljadu građana. Eko straža tvrdi da je na jednom njenom prošlogodišnjem protestu bilo 30.000 ljudi.

„Okupimo se oko ideje da dišemo bezopasan vazduh,“ kazao je Simišić i naveo da ciljani broj može da se postigne „za mesec dana ili godinu ili pet godina“.

Organizatori su saopštili i da pokušavaju da nateraju državu da radi svoj posao, obrazloživši da bi samo poštovanje postojećih propisa spasilo 2.500 života u Srbiji godišnje. „Do kritične mase ćemo doći kad-tad. Ima nas i biće nas sve više“, poručila je Eko straža.

Prethodni protest je održan 3. novembra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih vazduh zrak zakon

Federacija BiH pred usvajanjem novog zakona o zaštiti vazduha posle 21 godine

4. decembar 2022. - Važeći Zakon datira iz 2003, poslednji put menjan je i dopunjavan 2010, a od tada do danas pogoršao se kvalitet vazduha u zemlji

Dragana Djordjevic

Ekološka šteta daleko veća od koristi od litijuma, pokazuje studija srpskih naučnika

4. decembar 2022. - Grupa srpskih naučnika je zaključila da rudarenje litijuma u zapadnoj Srbiji, u naseljenom i poljoprivrednom području, nije isplativa, uzimajući u obzir ekološke rizike

strategija razvoja energetike srbije 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

4. decembar 2022. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Mikroplastika pronadjena masnim naslagama iz arterija

Mikroplastika pronađena u masnim naslagama iz arterija

4. decembar 2022. - U novom istraživanju sprovedenom u Italiji, mikroplastika je pronađena u plakovima hirurški otklonjenim iz začepljenih arterija