Životna sredina

Eko stražin protest prebrojavanja za čist vazduh – korak ka dostizanju kritične mase

Eko strazin protest prebrojavanja cist vazduh kriticne mase

Foto: Eko straža / Facebook

Objavljeno

04.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

„Svi do jednog imamo određene šanse da se od lošeg vazduha razbolimo i umremo pre vremena“, kazao je Bojan Simišić iz Eko straže okupljenima na Protestu prebrojavanja. Organizatori imaju ambiciju da stvore kritičnu masu zbog koje bi država počela da radi svoj posao u pogledu popravljanja kvaliteta vazduha.

Pripadnici ekoloških grupa i drugi građani okupili su se danas po jakoj košavi u parku Bristol u Beogradu na poziv Eko straže. Zatražili su od državnih vlasti da ne negiraju zagađenost vazduha, da obaveštavaju javnost o epizodama visokih koncentracija opasnih materija i redovno izveštavaju o merama koje preduzimaju da se kvalitet vazduha popravi.

„Nije se rodio taj koji je imun na PM2.5 čestice i druge polutante, niti se obogatio ijedan da ima tehnologiju koja ga od istih čuva. Svi do jednog imamo određene šanse da se od lošeg vazduha razbolimo i umremo pre vremena… Ne moramo se svi voleti. Nećemo se družiti privatno, niti je ovaj protest ičija privatna žurka. Moramo shvatiti da imamo zajednički problem, i zajednički cilj da se zahtevi ispune“, kazao je Bojan Simišić iz Eko straže.

Eko straža: Do kritične mase ćemo doći kad-tad

Skup je nazvan Protest prebrojavanja, budući da su organizatori najavili da će, ukoliko dođe 30.000 ljudi, pozvati pristalice da 10. decembra i svakog narednog vikenda blokiraju mostove u prestonici Srbije. Međutim, skupilo se tek nekih hiljadu građana. Eko straža tvrdi da je na jednom njenom prošlogodišnjem protestu bilo 30.000 ljudi.

„Okupimo se oko ideje da dišemo bezopasan vazduh,“ kazao je Simišić i naveo da ciljani broj može da se postigne „za mesec dana ili godinu ili pet godina“.

Organizatori su saopštili i da pokušavaju da nateraju državu da radi svoj posao, obrazloživši da bi samo poštovanje postojećih propisa spasilo 2.500 života u Srbiji godišnje. „Do kritične mase ćemo doći kad-tad. Ima nas i biće nas sve više“, poručila je Eko straža.

Prethodni protest je održan 3. novembra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

4. decembar 2022. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

4. decembar 2022. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

4. decembar 2022. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto

zeleni krediti severna makedonija narodna banka podaci

Zeleni krediti u Severnoj Makedoniji povećani 30 odsto, ali udeo u ukupnim zajmovima zanemarljiv

4. decembar 2022. - Narodna banka je objavila podatke o zelenim kreditima za četvrti kvartal 2023, u kojem je zabeležen rast od pet odsto, dok je na godišnjem nivou rast 29,1 odsto