Životna sredina

Eko stražin protest prebrojavanja za čist vazduh – korak ka dostizanju kritične mase

Eko strazin protest prebrojavanja cist vazduh kriticne mase

Foto: Eko straža / Facebook

Objavljeno

04.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

„Svi do jednog imamo određene šanse da se od lošeg vazduha razbolimo i umremo pre vremena“, kazao je Bojan Simišić iz Eko straže okupljenima na Protestu prebrojavanja. Organizatori imaju ambiciju da stvore kritičnu masu zbog koje bi država počela da radi svoj posao u pogledu popravljanja kvaliteta vazduha.

Pripadnici ekoloških grupa i drugi građani okupili su se danas po jakoj košavi u parku Bristol u Beogradu na poziv Eko straže. Zatražili su od državnih vlasti da ne negiraju zagađenost vazduha, da obaveštavaju javnost o epizodama visokih koncentracija opasnih materija i redovno izveštavaju o merama koje preduzimaju da se kvalitet vazduha popravi.

„Nije se rodio taj koji je imun na PM2.5 čestice i druge polutante, niti se obogatio ijedan da ima tehnologiju koja ga od istih čuva. Svi do jednog imamo određene šanse da se od lošeg vazduha razbolimo i umremo pre vremena… Ne moramo se svi voleti. Nećemo se družiti privatno, niti je ovaj protest ičija privatna žurka. Moramo shvatiti da imamo zajednički problem, i zajednički cilj da se zahtevi ispune“, kazao je Bojan Simišić iz Eko straže.

Eko straža: Do kritične mase ćemo doći kad-tad

Skup je nazvan Protest prebrojavanja, budući da su organizatori najavili da će, ukoliko dođe 30.000 ljudi, pozvati pristalice da 10. decembra i svakog narednog vikenda blokiraju mostove u prestonici Srbije. Međutim, skupilo se tek nekih hiljadu građana. Eko straža tvrdi da je na jednom njenom prošlogodišnjem protestu bilo 30.000 ljudi.

„Okupimo se oko ideje da dišemo bezopasan vazduh,“ kazao je Simišić i naveo da ciljani broj može da se postigne „za mesec dana ili godinu ili pet godina“.

Organizatori su saopštili i da pokušavaju da nateraju državu da radi svoj posao, obrazloživši da bi samo poštovanje postojećih propisa spasilo 2.500 života u Srbiji godišnje. „Do kritične mase ćemo doći kad-tad. Ima nas i biće nas sve više“, poručila je Eko straža.

Prethodni protest je održan 3. novembra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropska unija uvodi zabranu unistavanja neprodate odece i obuce

Evropska unija će zabraniti uništavanje neprodate odeće i obuće

4. decembar 2022. - EU donosi nova pravila o ekodizajnu kako bi osigurala da proizvodi postanu ekološki prihvatljiviji kao i da se roba lakše popravlja i reciklira

Vulcan Energy Nemackoj prvo postrojenje proizvodnju litijuma Evropi

Vulcan Energy u Nemačkoj otvorio prvo postrojenje za proizvodnju litijuma u Evropi

4. decembar 2022. - Vulcan Energy je sagradio postrojenje za optimizaciju ekstrakcije litijuma – LEOP, koje ga izdvaja iz geotermalnih voda u dolini Gornje Rajne

Nivo zagađenosti vazduha u Evropi znatno izanad preporuka SZO

Svaki osmi smrtni slučaj u Srbiji pripisan zagađenom vazduhu

4. decembar 2022. - Zagađenje vazduha u Evropi je znatno iznad preporučenih vrednosti SZO, pokazuje novi izveštaj Evropske agencije za životnu sredinu.

Narandžasta nedelja, 48er-Tandler, Beč

Narandžasta nedelja u Beču: umesto kupovine novog, popravite staro

4. decembar 2022. - Bečka gradska čistoća u svojim prodavnicama 48er-Tandler organizuje Narandžastu nedelju, posvećenu ponovnom korišćenju i popravkama robe