Životna sredina

Protest #5 za bezopasan vazduh 13. novembra: Narod protiv trovača

Protest 5 bezopasan vazduh Narod protiv trovaca 13 novembra

Foto: Eko straža

Objavljeno

03.11.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

03.11.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Eko straža, neformalna grupa građana za zaštitu životne sredine, pozvala je građane Srbije na peti protest za bezopasan vazduh pod naslovom „Narod protiv trovača“ koji će se održati u nedelju, 13. novembra, na Andrićevom vencu u Beogradu gde se nalazi i Predsedništvo Srbije.

Srbija poslednjih dana sa početkom grejne sezone doživljava prvi višednevni talas jake zagađenosti vazduha od letnjih meseci, pa je poražavajuć podatak da najmanje 75 odsto građana udiše zagađen ili jako zagađen vazduh PM česticama.

Eko straža je saopštila da je ovo četvrta zima kako se borimo protiv gorućeg problema aerozagađenja u Srbiji. Za tri godine dramatično se, kako kažu, promenila svest u vezi sa ovim problemom, čak je i RTS počeo dnevno da obaveštava građane o problemu i posledicama, a vrtići sada štite najmlađu decu i organizuju aktivnosti u skladu sa kvalitetom vazduha.

Simišić: Radikalizovaćemo protest ako bude bilo potrebno

„Međutim, što se tiče samog zagađenja izleda da je ovo najgora zima do sada. Moramo da pokrenemo donosioce odluka da odmah krenu da rešavaju problem. Oni jedino reaguju na pritisak javnosti i jedino se plaše mase na ulici. Iz tog razloga dođite u što većem broju!“, saopštila je Eko straža.

Bojan Simišić, predstavnik Eko straže, izjavio je za FoNet da imaju samo jedan zahtev: da se prestane sa trovanjem ljudi zagađenim vazduhom. On je istakao da će, ako bude bilo potrebno, radikalizovati protest, ali ne ispred zgrade na Andrićevom vencu, već ispred zgrade tužilaštva.

Eko straža je navela da se zagađenje vidi golim okom, miriše, štipa za oči, ostavlja privremene i trajne posledice, beleži se svim mogućim senzorima, a i vidi se iz satelita. Ponesite pištaljke, bubnjeve, transparente, gas maske, babu, dedu, komšiju, rođake…!, poručuje Eko straža.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija razvoja energetike srbije 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

3. novembar 2022. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Mikroplastika pronadjena masnim naslagama iz arterija

Mikroplastika pronađena u masnim naslagama iz arterija

3. novembar 2022. - U novom istraživanju sprovedenom u Italiji, mikroplastika je pronađena u plakovima hirurški otklonjenim iz začepljenih arterija

protest u valjevu

U Valjevu održan protest protiv rudarenja litijuma

3. novembar 2022. - Valjevci su na centralnom trgu poručili da ne žele rudarenje litijuma na području svog grada

milorad dodik

Dodik: RS spremna da kao i Srbija podrži kopanje litijuma

3. novembar 2022. - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozdravio je potpisivanje memoranduma između EU i Srbije