Životna sredina

Protest #5 za bezopasan vazduh 13. novembra: Narod protiv trovača

Protest 5 bezopasan vazduh Narod protiv trovaca 13 novembra

Foto: Eko straža

Objavljeno

03.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Eko straža, neformalna grupa građana za zaštitu životne sredine, pozvala je građane Srbije na peti protest za bezopasan vazduh pod naslovom „Narod protiv trovača“ koji će se održati u nedelju, 13. novembra, na Andrićevom vencu u Beogradu gde se nalazi i Predsedništvo Srbije.

Srbija poslednjih dana sa početkom grejne sezone doživljava prvi višednevni talas jake zagađenosti vazduha od letnjih meseci, pa je poražavajuć podatak da najmanje 75 odsto građana udiše zagađen ili jako zagađen vazduh PM česticama.

Eko straža je saopštila da je ovo četvrta zima kako se borimo protiv gorućeg problema aerozagađenja u Srbiji. Za tri godine dramatično se, kako kažu, promenila svest u vezi sa ovim problemom, čak je i RTS počeo dnevno da obaveštava građane o problemu i posledicama, a vrtići sada štite najmlađu decu i organizuju aktivnosti u skladu sa kvalitetom vazduha.

Simišić: Radikalizovaćemo protest ako bude bilo potrebno

„Međutim, što se tiče samog zagađenja izleda da je ovo najgora zima do sada. Moramo da pokrenemo donosioce odluka da odmah krenu da rešavaju problem. Oni jedino reaguju na pritisak javnosti i jedino se plaše mase na ulici. Iz tog razloga dođite u što većem broju!“, saopštila je Eko straža.

Bojan Simišić, predstavnik Eko straže, izjavio je za FoNet da imaju samo jedan zahtev: da se prestane sa trovanjem ljudi zagađenim vazduhom. On je istakao da će, ako bude bilo potrebno, radikalizovati protest, ali ne ispred zgrade na Andrićevom vencu, već ispred zgrade tužilaštva.

Eko straža je navela da se zagađenje vidi golim okom, miriše, štipa za oči, ostavlja privremene i trajne posledice, beleži se svim mogućim senzorima, a i vidi se iz satelita. Ponesite pištaljke, bubnjeve, transparente, gas maske, babu, dedu, komšiju, rođake…!, poručuje Eko straža.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

probni rad sistema odsumporavanje TENT A

Kreće probni rad sistema za odsumporavanje u TENT-u A

3. novembar 2022. - Odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A najveći je ekološki projekat u termoelektranama u Evropi, kaže ministarka Đedović Handanović

Međunarodni dan šuma 2024: šume i inovacije, nova rešenja za bolji svet

Međunarodni dan šuma 2024 – Šume i inovacije: nova rešenja za bolji svet

3. novembar 2022. - Međunarodni dan šuma 2024. obeležiće inovacije. One nam mogu pomoći da obnovimo, zaštitimo i koristimo naše šume na održiv način.

EU-Zakonu-o-kriticnim-sirovinama-propise-zastiti-stanovnistva-prirode

EU u Zakonu o kritičnim sirovinama olabavila propise o zaštiti stanovništva, prirode

3. novembar 2022. - S idejom o strateškoj autonomiji, EU je usvojila Zakon o kritičnim sirovinama, ali posle velikog zastoja u poslednjoj fazi

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

3. novembar 2022. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja