Životna sredina

Samo jedan zahtev Eko stražara sa današnjeg protesta: adekvatno i blagovremeno obavestiti javnost kada je vazduh opasan po zdravlje

Foto: Eko straža

Objavljeno

30.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Održan je četvrti protest za bezopasan vazduh u organizaciji Eko straže, na kojem je ovaj put istaknut samo jedan zahtev – da se javnost adekvatno i blagovremeno obaveštava kada je zagađenje vazduha u četvrtoj i petoj kategoriji, odnosno kada je opasno po zdravlje građana. To je prvi i početni korak ka rešavanju problema zagađenja vazduha u Srbiji, ističu organizatori.

Eko straža nije odstupila od liste zahteva koju je uputila Vladi Srbije, ali je na današnjem protestu izašla samo sa za zahtevom da nadležne institucije izmene odredbe u Zakonu o bezbednosti vazduha, kako bi obaveštavanje stanovništa o zagađenju vazduha bilo pravovremeno i adekvatno.

Ekološki skup, a ne politički

„Ovo nije politički skup, ovo nisu političke stvari. Mi od vazduha je možemo da se sakrijemo“, naglasio je Bojan Simišić iz Eko straže na protestnom skupu na Terazijama pred više stotina okupljenih. On je dodao da smatra da je zdravlje nacije van svake politike.

Simišić je rekao da su od zagađenja pre svega najugroženiji deca i stari, a da svako šesto dete u Srbiji pati od bronhijalne astme. Zagađenje je tu i utiče na sve i od zagađenog vazduha niko nije imun, kazao je.

Simišić: Bilo bi najgore da ovo postane još jedna od stvari sa kojom smo se pomirili

„Mi ćemo da guramo dok ne vidimo neke promene, jer bi bilo najgore da ovo postane još jedna od stvari sa kojom smo se pomirili. Problem je toliko složen i komplikovan da moramo svi zajedno da se uključimo i izvršimo pritisak i da se rešavaju zahtevi jedan po jedan, kako bi za par godina udisali čist vazduh“, izjavio je Simišić.

Fokus je na jednom zahtevu

Istaknuti zahtev se odnosi na izmene i implementaciju postojećeg zakona o kvalitetu vazduha, kojom bi se omogućilo da se na Radio-televiziji Srbije i na lokalnim televizijama u gornjem uglu pojavi indeks kvaliteta vazduha kada se kvalitet vazduha pogorša u zagađen i jako zagađen, a takođe i da se obavezno izveštava o stanju kvaliteta vazduha u vremenskoj prognozi.

Da se javnost obaveštava o trenutnim vrednostima na adekvatan način

Eko straža je postavila rok Vladi Srbije od 72 sata da odgovori na njen zahtev i najavila da će u suprotnom podići protest na sledeći nivo.

Zahtev objedinjuje nekoliko stvari, navela je ta neformalna grupa građana. Država bi njegovim ispunjavanjem prihvatila odgovornost da obaveštava javnost o trenutnim vrednostima na adekvatan način i građani bi se edukovali o štetnosti aerozagađenja, poručuje Eko straža i dodaje da se tako „omasovljava svest o problemu, čime se gradi put do rešenja“.

Peticija Istina o zagađenju

Marina Pavlić iz organizacije Kreni-promeni pozvala je okupljene da potpišu peticiju Istina o zagađenju. „Nećemo da ćutimo, cilj Kreni-promeni je da se sakupi 30 hiljada potpisa u kratkom roku, kako bi se primorala Radio-televizija Srbije da obaveštava građane o zagađenju“, rekla je Pavlić.

„Mi moramo biti na ulici dok se stvari ne promene i ovo nije nije jedini ekološki problem. Tu su i Rio Tinto, problemi sa malim hidroelektranama, sa sečom šuma“, kazao je Simišić okupljenima na protestu.

On je takođe naveo da je u Srbija i Bosna i Hercegovina epicentar zagađenja u Evropi, kao i to da rešenja problema zagađenja vazduha koštaju, pa su zbog toga politički nepopularna.

Rešenja koštaju i ona su politički nepopularna, istakli su organizatori

Protest su, između ostalih, podržali pokret Ne davimo Beograd, Organizacija Kreni-promeni, RES fondacija i Čuvari/ke vatre. Na skupu je za četvrtak najavljeno sledeće protestno okupljanje, na Andrićeovom vencu, u organizaciji grupe Kreni-promeni, sa zahtevom da se zabrane sva istraživanja litijuma i bora u Srbiji, na minimum 20 godina.

Performans sa svećama

Protestna povorka krenula je sa Terazija, prošla pored Narodne skupštine Srbije i stigla do zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici. Ovo je bio četvrti protest za bezopasan vazduh u organizaciji Eko straže i, kako je rekao Simišić, ni posle godinu dana protesta ništa nije preduzeto za poboljšanje kvaliteta vazduha u Srbiji, niti je stigao zvaničan odgovor od nadležnih na zahteve.

Ni posle godinu dana protesta Eko straža nije dobila zvaničan odgovor od nadležnih

Protest je završen simboličnim performansom ispred zgrade Vlade Srbije, paljenjem sveća za preminule od zagađenja u Srbiji, kojih je 15 hiljada godišnje, kako je rečeno na protestu. Eko straža ovim performansom želi da podseti donosioce odluka da zagađenje odnosi ljudske živote, ističe Simišić i dodaje da je bitan kontinuitet. Sada se traži samo jedan zahtev, ističu organizatori i dodaju da će ga se držati, kao i da im treba pomoć u toj borbi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

30. januar 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

30. januar 2022. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

30. januar 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

30. januar 2022. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić