Životna sredina

Dejan Lekić: RTS ne obaveštava građane tačno o zagađenju vazduha

dejan lekic rts zagadjenje vazduha

Objavljeno

22.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Radio-televizija Srbije (RTS) ne obaveštava građane tačno o kvalitetu vazduha u Srbiji i čak ih dovodi u zabludu koliko je vazduh zagađen, izjavio je Dejan Lekić, jedan od osnivača Nacionalne ekološke asocijacije (NEA) i autor aplikacije xEco vazduh, koja prikazuje podatke o zagađenosti vazduha.

„Apelujem na javni servis RTS da u svojim informativnim emisijama ne pokazuje satne vrednosti koncentracija suspendovanih čestica PM i da umesto toga primeni Evropski indeks kvaliteta vazduha koji daje ocenu na osnovu koncentracija PM čestica u poslednja 24 sata. Takođe, apelujem da prekinu prikaz lokacija na kojima državne automatske stanice ne mere koncentracije PM čestica“, poručio je Dejan Lekić.

Sa početkom grejne sezone, kao i unazad godinama Srbija doživljava talas jake zagađenosti vazduha, pa je poražavajuć podatak da najmanje 75 odsto građana udiše zagađen ili jako zagađen vazduh PM česticama. Na nedavnom protestu građani su jasno rekli šta misle o tome.

Objavite vrednosti za 24 sata, a ne samo za poslednji sat

Kao obrazloženje on je naveo da je prikaz o kvalitetu vazduha koji sada koristi RTS, a preuzima se sa nekoliko javnih portala, zasnovan na vrednostima izmerenim u poslednjem satu pre izveštavanja, dok za sve druge događaje, kao što su na primer, dešavanja u vezi sa saobraćajem, vremenom ili slično, javni servis obrađuje najmanje ceo tekući dan.

Svetska zdravstvena organizacija, kaže Lekić, kao i domaće zakonodavstvo prepoznaju samo 24-časovne koncentracije PM čestica kao relevantan pokazatelj kvaliteta vazduha od posebnog značaja za zdravlje ljudi.

„Trebalo bi napomenuti da praktično u celoj zemlji upravo visoka koncentracija PM čestica u toku 24 sata dovodi do učestalih prekoračenja dozvoljenih vrednosti i lošeg kvaliteta vazduha“, ističe Lekić.

Nema smisla objavljivati kakav je kvalitet vazduha u mestima u kojima ne rade merne stanice

Druga njegova zamerka na izveštavanje RTS-a odnosi se na to da su PM čestice glavni pokazatelj zagađenja, pa prikaz lokacija na kojima se njihove vrednosti uopšte ne mere u realnom vremenu, kao što su Šabac, Loznica, Kraljevo, Paraćin, Kruševac, Vranje, Zaječar, Sremska Mitrovica, i drugi gradovi, nema nikakvog efekta.

„Tako se zapravo bespotrebno građani dovode u zabludu da je vazduh u ovim mestima dobar. Nije dobar, što pokazuju višegodišnji rezultati monitoringa ne-automatskim metodama u ovim gradovima, dostupni u zvaničnim izveštajima Agencije za zaštitu životne sredine, koji kasne zbog primene manuelnih metoda analize“, navodi Lekić.

Ako bi RTS uvažio njegove primedbe onda bi na adekvatan način građanima obezbedio Ustavom Srbije garantovana prava da saznaju realno stanje kvaliteta životne sredine, u ovom slučaju vazduha, i tako stvorio osnov, motivaciju i mogućnost za sveobuhvatno rešavanje višegodišnjeg problema.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

22. novembar 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

22. novembar 2022. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

22. novembar 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

22. novembar 2022. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić