Životna sredina

Građani poručili na protestu: vazduh sve zagađeniji, nadležni ne rade ništa

protest V bezopasan vazduh beograd vazduh sve zagadjeniji

Foto: Eko straža/Facebook

Objavljeno

13.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Građani Srbije protestovali su danas u Beogradu protiv zagađenja vazduha. Oni su još jednom nadležnima poručili da je vazduh širom zemlje opasan za ljude, da hitno moraju da preduzmu mere kako bi se to promenilo i zatražili da se zaustavi ekološko izbeglištvo!

Peti protest za bezopasan vazduh organizovala je Eko straža, neformalna grupa građana za zaštitu životne sredine. Protest je započeo na Andrićevom vencu ispred Predsedništva Srbije, a zatim se u Ulici kralja Milana okupljenima, među kojima je bilo dosta dece, mladih i celih porodica, obratili govornici.

Posle šetnje protest je nastavljen na Trgu Republike gde su govorili predstavnici lokalnih ekoloških organizacija, a završen je govorom Ljiljane Bralović, iz Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS), koja je Rio Tintu čestitala novu ministarku rudarstva i energetike.

Građani su nosili transparente sa natpisima Vazduh je opasan, Stop ekološkom izbeglištvu, Samo sloga od smoga spasava, Pažljivo diši, opasno po život.

Vazduh je sve zagađeniji, a ništa se ne menja

Organizatori protesta naveli su da iako je ovo peti protest, vazduh je sve zagađeniji, svi građani trpe zagađenje otrovnim vazduhom, a ništa se ne menja, institucije ne rade ništa.

Predstavnik Eko Straže Bojan Simišić rekao je da je svake godine od zagađenog vazduha umre 15.000 ljudi. Sada, kako je rekao, već svi znaju koliko je vazduh zagađen, koliko je opasan, osim nekih ljudi, kao što su premijerka Srbije (prim. aut. Ana Brnabić), zamenik gradonačelnika (prim. aut. Goran Vesić), ljudi koji nam godinama truju mozak.

Simišić: Nadležni kažu da vazduh nije zagađen, a za sebe kupuju prečišćivale vazduha

Bez obzira kojima nas sve imenima nazivaju, biće nas sve više, naglasio je on.

Simišić je upitao zašto je Narodna skupština kupila prećišćivače vazduha ako zagađenja nema kako tvrde nadležni? I to je, kako kaže, koštalo papreno, pa smatra da su mere vlasti protiv zagađenja samo one mere gde mogu nešto da ukradu.

„Danas je dan kada se rodio Petar II Petrović Njegoš, pa bi iskoristio njegove reči: Neka borba bude neprestana. Neka bude ono što biti ne može. I to je naša definicija i poruka“, rekao je Simišić.

Đurđević: nadležni samo pričaju priče

Profesor dr Vladimir Đurđević, sa beogradskog Fizičkog fakulteta, naveo je tužne šampione iz Srbije, a i svetske i evropske šampione u zagađenju vazduha, gradove u kojima su i pre grejne sezone prekoračeni dozvoljeni limiti za suspendovane čestica PM10: Popovac, Užice, Valjevo, Smederevo Novi Pazar, Bor, Kosjerić, Pančevo, Starčevo, Lazarevac… “Ovo je neprihvatljivo!”, poručio je on.

protest V bezopasan vazduh beograd vazduh sve zagadjeniji simisic djurdjevic

Jedan od razloga zašto je vazduh lošeg kvaliteta je, kako je rekao, to što se ne poštuju postojeći zakoni, a da se poštuju godišnje bi bilo spašeno 3-4 hiljade života, broj prijema u bolnice zbog respiratornih tegoba manji za 2.000, broj srčanih tegoba manji za 1.500…

„Šteta zagađenog vazduha izražena u novcu je oko 1,5 milijardi evra, a ugradnja filtera na svim državnim firmama i energetskim postrojenjima košta manje od jedne milijarde evra. Sve ovo su podaci iz Programa zaštite vazduha koji je pripremilo Ministarstvo zaštite životne sredine, ali koji neće da usvoji”, naveo je on.

Krstić: Smederevo je nekada bilo poznato po grođžu, a danas po najvišoj stopi obolelih od raka

Đurđević je istakao da se građani četiri godine okupljaju, a nijedna mera da se zagađenje vazduha smanji nije primenjena, nadležni samo pričaju priče.

„Kažu nam ili zdravlje ili plata, e pa hoćemo i jedno i drugo jer znamo da je to moguće“, poručio je Đurđević.

Prisutnima se obratio i Nikola Krstić, iz smederevske organizacije Tvrđava, koji je rekao da dolazi iz grada koji ima svetlu istoriju i koji je bio prestonica Srbije, koji je bio poznat po vinu i grožđu.

„A, sada je poznat po crvenoj prašini koja nam pada po plastenicima i po glavama ljudi, po najvišoj stopi obolelih od raka koja je slična kao u Boru. Da li je to naša budućnost u koju verujemo!?“, zapitao je građane Krstić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

13. novembar 2022. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

13. novembar 2022. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

13. novembar 2022. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

13. novembar 2022. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije