Životna sredina

Valjevci 105 dana ove godine disali zagađen vazduh, Popovčanima i Užičanima ništa bolje

valjevo popovac uzice pm10 zagadjenje vazduha

Objavljeno

08.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Stanovnici Popovca, Užica i Valjeva trećinu dana u 2022. godini udisali su vazduh koji je bio zagađen, tačnije koji je imao koncentracije suspendovanih čestica PM10 iznad 50 mikrograma po kubnom metru. Dozvoljen broj prekoračenja ove srednje dnevne granične vrednosti je 35 dana.

Srbija tako započinje još jednu grejnu sezonu katastrofalnim kvalitetom vazduha, podaci govore da 75 odsto građana udiše zagađen ili jako zagađen vazduh PM česticama, pa će svi oni imati priliku da svoje nezadovoljstvo izraze na petom protestu za bezopasan vazduh pod imenom „Narod protiv trovača“.

Valjevski Lokalni odgovor saopštio je da Valjevo broji 105 dana sa prekoračenjem granične vrednosti PM10 čestica u vazduhu od početka godine. Podaci aplikacije xEco govore da je situacija još gora u Popovcu gde je broj takvih dana dostigao 126, a u Užicu 118.

Loklani odgovor: svako je mogao osetiti zagađenje

Vazduh u Valjevu je prošle nedelje bio zagađen, navodi se u saopštenju Lokalnog odgovora, i dodaje da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe, a članovi osetljivih grupa mogli su doživeti i ozbiljnije posledice po zdravlje.

Na dan 7. novembar po podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od početka 2022. zabeleženo ukupno 105 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti PM10 čestica, čime je prekoračen limit od 35 dana, naveo je Lokalni odgovor.

Nedeljne izveštaje o kvalitetu vazduha ova organizacija objavljuje u okviru akcije „Aero Alarm“, koja traje već tri godine. Namera im je, kako kažu, da poboljšaju obaveštavanje građana i građanki Valjeva o aerozagađenju i da se ojača svest da je zagađenje vazduha realnost, svakodnevica, koja zahteva aktivizam radi smanjenja uticaja i ublažavanja posledica na zdravlje ljudi.

„Budžet za 2023. ne prikazuje mere da se zagađenje vazduha smanji“

Lokalni odgovor je podsetio da je u toku javna rasprava  o Nacrtu odluke o budžetu Grada Valjeva za 2023. godinu koja traje do 18. novembra.

Gradske vlasti očekivale samo 100 dana prekoračenja

Projektanti valjevskog budžeta su, kako navode, naveli da u ovoj „baznoj 2022“ godini očekuju „samo“ 100 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti zagađujućih materija, a planiraju 90 dana prekoračenja u 2023.

U Nacrtu Odluke nisu prikazani programi, projekti i mere, uključujući i finansijska sredstva koji bi doprineli da se narednih godina ostvari projektovano smanjenje zagađenja vazduha, navode u Lokalnom odgovoru.

U toku je javna rasprava o budžetu

Zakon o zaštiti vazduha, naglašavaju, obavezuje Grad Valjevo da primeni mere koje bi doprinele ostvarivanju ciljanih vrednosti zagađujućih materija u vazduhu, smanjenju prosečne godišnje koncentracije PM10 čestica na vrednost od 40 mikrograma i smanjenje na dozvoljen broj dana sa prekoračenjem dnevnih graničnih vrednosti na 35 dana.

Lokalni odgovor poziva građane i građanke Valjeva da od nadležnih organa zatraže informaciju kada, u kom periodu i za koji iznos javnih sredstava će biti ostvareni ciljevi utvrđeni u Zakonu o zaštiti vazduha.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

2024 BEF vizual

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

8. novembar 2022. - Ukoliko ulogu svoje organizacije ili kompanije vidite kao važnu i lidersku u energetskoj tranziciji, a na tržište regiona računate, BEF 2024 je mesto na kojem morate biti prisutni 

U Valjevu 50 godina zagađen vazduh, građani pokrenuli inicijativu za zamenu energenata u Krušiku

U Valjevu vazduh zagađen 50 godina, građani traže da Krušik pređe na čistije energente

8. novembar 2022. - Udruženje građana iRevolucija iz Valjeva sakuplja potpise za izradu projekta zamene energenata u Krušiku čistijim rešenjima

barselona turisticka taksa solar paneli

Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

8. novembar 2022. - Gradske vlasti tako žele da poprave uslove za decu u školama, ali i da odobrovolje one starije koji nisu baš oduševljeni najezdom turista

lopare litijum peticija protest

Opština Lopare traži da Republika Srpska odustane od litijuma

8. novembar 2022. - Rado Savić, načelnik Opštine, predao je Narodnoj skupštini RS peticiju sa potpisom 3.711 građanina protiv otvaranja rudnika na Majevici