Životna sredina

Siva pluća Valjevaca ili kako izgledaju pluća koja udišu zagađen vazduh samo deset dana

pamucna pluca kreni promeni zagadjenje vazduha valjevo

Pamučna pluća u Valjevu posle 10 dana (foto: Kreni-promeni/facebook)

Objavljeno

05.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Od ranije je poznato da slika pluća pušača nije nimalo prijatan prizor, ali da li ste se zapitali kako izgledaju pluća onih koji udišu zagađen vazduh. To bi mogao da uradi dobar deo građana u Srbiji jer je više od tri miliona njih prošle godine udisalo prekomerno zagađen vazduh, pokazala je najnovija analiza Nacionalne ekološke asocijacije (NEA). U tome može da im pomogne bilbord sa belim pamučnim plućima koji je postavljen pre deset dana u Valjevu u sklopu kampanje Istina o zagađenju organizacije Kreni-promeni.

Siva boja pamučnih pluća u Valjevu slikovito pokazuje ono što je utvrdila analiza Nacionalne ekološke asocijacije, a to je da je Valjevo, uz Bor i Novi Pazar, u 2021. imalo najzagađeniji vazduh u Srbiji.

U Valjevu je 2021. srednja godišnja vrednost koncentracije suspendovanih čestica PM2.5, najopasnijih za zdravlje ljudi, bila 38,3 mikrograma po kubnom mestru, a zakonski dozvoljena je 25 u Srbiji i 20 u Evropskoj uniji. Da podsetimo, čestice PM2.5 mogu da prodru duboko u plućne prolaze i uđu u krvotok i tako izazovu kardiovaskularna, cerebrovaskularna i respiratorna oštećenja, a štetne su i za životnu sredinu i poljoprivrednu proizvodnju.

Koncentracija čestica PM2.5 u 2021. je u Valjevu bila 38,3 mikrograma po kubnom metru, a Svetska zdravstvena organizacija preporučuje limit od 5 mikrograma

Svetska zdravstvena organizacija (SZO), kako je u najnovijoj studiji navela organizacija Health and Environment Alliance (HEAL), smatra da udisanje čestica PM2.5 i PM10 može da izazove moždane udare i dovede do prerane smrti, kao i da štetno deluju na zdravstveni razvoj dece i bolesti kao što su gojaznost i Alchajmerova bolest.

SZO je zbog toga nedavno revidirala svoje smernice za kvalitet vazduha, pa za čestice PM2.5 preporučuje novi godišnji limit od 5 mikrograma po kubnom metru.

Pamučna pluća biće postavljena u 21 gradu

Pamučna pluća u okviru kampanje Istina o zagađenju postavljena su zasad u Valjevu i još 14 gradova Srbije: Beograd, Bor, Lazarevac, Leskovac, Loznica, Novi Pazar, Obrenovac, Požega, Smederevo, Stara Pazova, Zaječar, Zrenjanin, Užice i Šabac. Narednih par dana dobiće ih i Kragujevac, Kruševac, Niš, Novi Sad, Pančevo i Čačak. Plan je da ovi bilbordi u gradovima stoje po 30 dana.

Ova kampanja, kako za Balkan Green Energy News kaže Marina Pavlić, izvršna direktorka Kreni-promeni, je nastavak kampanje Rešenje za zagađenje, pokrenute krajem 2019. Tada je prikupljeno 57.000 potpisa kako bi se naterala Vlada Srbije da obezbedi subvencije za zamenu individualnih ložišta u siromašnim domaćinstvima jer je to jedan od glavnih uzroka zagađenja vazduha.

Cilj kampanje je da se natera RTS da izveštava građane kada je vazduh zagađen

Pavlić kaže da je kampanja bila uspešna jer je već u budžetu za 2020. obezbeđeno oko 100 miliona dinara u ovu svrhu, a ministarka Zorana Mihajlović izjavila da će u naredne tri godine biti omogućeno da više od milion domaćinstava zameni svoja individualna ložišta uređajima koji manje zagađuju vazduh.

Na pitanje šta se desilo sa pamučnim plućima, koja su u okviru ove kampanje postavljen u Beogradu kod Doma omladine, Pavlić kaže da su preko noći nestala i nije se znalo gde su. Ispostavilo se da su kod Gradske čistoće i zbog toga je u toku i sudski spor, dodaje ona.

Peticija u novoj kampanji Istina o zagađenju biće usmerena ka RTS-u sa zahtevom da ovaj javni medijski servis izveštava o zagađenje kada se ono desi, tačnije o prekoračenju dozvoljenih vrednosti zagađujućih materija, objašnjava Pavlić.

Užice: koncentracija čestica PM2.5 prošle godine je bila 31,5 mikrograma, a zakonska granica 25

Kako je pokazala analiza NEA, u Užicu je 2021. srednja godišnja vrednost koncentracije suspendovanih čestica PM2.5 bila 31,5 mikrograma po kubnom mestru, a zakonski dozvoljena je 25, a u Evropskoj uniji 20.

Olivera Janjić, iz Zavoda za javno zdravlje Užice, izjavila je da je situacija malo bolje ove zimske sezone nego prošle. Tako je u decembru 2021. bilo 13 dana kada su vrednosti čestica PM10 bile iznad graničnih vrednosti u poređenju sa 23 dana u 2020, prenosi Nova.rs. „Bolja“ situacija se objašnjava i povoljnijim vremenskim prilikama u ovom gradu koji je u kotlini, ali zima je tek krenula.

Zavod za javno zdravlje Užice apeluje da najosetljivije kategorije ne izlaze napolje kada je zagađenje najveće

U vreme velikog zagađenja vazduha Zavod apeluje na građane da prostorije ne provetravaju u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima, kao i da starija lica, hronični bolesnici, deca, trudnice izbegavaju izlazak napolje.

Kako bi se smanjilo zagađenje vazduha koje potiče iz Gradske toplane Užice, pokrenuto je prebacivanje jedinog kotla koji i dalje koristi mazut na čistija goriva. Inače, devet kotlova je već prebačeno sa mazuta na gas, a dva koriste pelet.

Branko Filipović, direktor Gradske toplane Užice, izjavio je da je prebacivanje postrojenja na mazut, koje je i najveće od svih, ozbiljan projekat koji iziskuje dugogodišnje projektovanje i planiranje. On očekuje završetak projektne dokumentacije ove godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

5. januar 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

5. januar 2022. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

5. januar 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

5. januar 2022. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić