Životna sredina

Crna Gora planira da zabrani uvoz polovnih automobila sa Euro 4 motorom

Crna Gora zabrana uvoz polovnih automobila Euro 4 motor

Foto: Andreas Lischka from Pixabay

Objavljeno

10.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Crna Gora planira da zabrani uvoz polovnih vozila sa standardom Euro 4, što znači da njeni građani neće više biti u mogućnosti da kupuju automobile starije od 15 godina.

Zabrana uvoza vozila sa standardom Euro 4, koji je uveden 2005. godine, znači da će moći da se nabave samo vozila sa standardom Euro 5, koji je na snazi od 2009. godine odnosno standardom Euro 6, prenele su podgoričke Vijesti.

Euro standardi se odnose na emisije vozila, a Evropska unija je počela da ih uvodi 1992. sa namerom da ih postepeno zaoštrava i tako smanji zagađenje vazduha. Poslednji standard – Euro 6 uveden je 2014.

U Ministarstvu saobraćaja i pomorstva rekli su za Vijesti da su polovni automobili standarda Euro 4 koji se trenutno uvoze u Crnu Goru stari više od 15 godina i negativno utiču na bezbednost saobraćaja i zaštitu životne sredine. Zbog toga će Ministarstvo tražiti izmene propisa u toku 2024. kako bi zabranili njihov uvoz i kako bi novi minimalni standard bio Euro 5.

U 2018. je zabranjen uvoz polovnjaka sa standardom Euro 3

Da podsetimo, Crna Gora je u novembru 2018. zabranila uvoz polovnih automobila koji ne ispunjavaju standard Euro 3.

Nije poznato, kako se dodaje, kada bi ti propisi mogli da budu promenjeni, ali se navodi da bi se zabrana većinom odnosila na uvoz automobila koji su proizvedeni posle 2009. kada je uveden standard Euro 5.

Zabrana uvoza ne bi uticala na korišćenje ranije uvezenih automobila sa standardom Euro 4, ako ispunjavaju uslove za registraciju, naveo je list.

Skoro dve trećine trenutno registrovanih putničkih automobila starije je od 15 godina

Od oko 67.000 registrovanih putničkih vozila, koliko ih je prema podacima Monstata bilo na kraju septembra 2023, oko 43.000 su bila proizvedena 2008. ili ranije.

U Ministarstvu su rekli da će menjati propise koji uređuju uvoz novih vozila i predložiti jednostavnije administrativne procedure i olakšice pri plaćanju naknada za uvoz ekološki prihvatljivih vozila, kako bi stimulisali njihovu nabavku.

Subvencija za kupovinu hibridnih i električnih vozila u 2023. iznosile su 266.000 evra, i ta praksa će se, kako dodaju u Ministarstvu, nastaviti i u 2024. ako bude bilo novca.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropska unija radi na uvođenju novih mera za smajenje ambalažnog otpada

Evropska unija uvodi mere za ograničavanje količine ambalažnog otpada

10. januar 2024. - Evropski parlament je usvojio Uredbu o ambalaži i ambalažnom otpadu. Količina ambalaže 2040. godine mora da bude 15 odsto manja nego sada

rec-harlingen spalionica otpada

Hrana koja se uzgaja u blizini spalionica otpada kontaminirana supstancama visokog rizika

10. januar 2024. - Biomonitoringom emisija u Slovačkoj i Holandiji otkriveni su visoki nivoi perzistentnih organskih zagađivača (POPs) u hrani i životnoj sredini u blizini spalionica otpada

kvalitet-vazduha-eu

EU uvodi oštrija pravila za najštetnije zagađivače vazduha

10. januar 2024. - Novim pravilima postavljaju se stroža ograničenja za 2030. godinu za zagađivače vazduha sa ozbiljnim uticajem na zdravlje

Emisije iz industrije proizvodnje plastike će se utrostručiti do 2050. godine

Emisije iz proizvodnje plastike na putu da se do 2050. godine utrostruče

10. januar 2024. - Istraživači upozoravaju da bi emisije gasova sa efektom staklene bašte iz proizvodnje plastike mogle da se utrostruče do 2050. godine