Životna sredina

Poglavlje 27: EK pohvalila Nacrt pregovaračke pozicije, Bloh konsultant Crne Gore

Poglavlje 27 EK pohvalila Nacrt pregovaracke pozicije, Bloh konsultant Crne Gore

Slika: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Objavljeno

08.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija (EK) je informisala Crnu Goru da prihvata njen finalni Nacrt pregovaračke pozicije za Poglavlje 27, i da predstavnici EK već rade na svom pregovaračkom dokumentu. Pre nekoliko dana Crna Gora je angažovala i konsultanta na ovom poglavlju.

Crna Gora je Nacrt dostavila 22. januara, a predstavnici pregovaračkog tima su nakon toga imali video konferenciju sa predstavnicima Evropske komisije iz tri generalna direktorata – za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju, za životnu sredinu i za klimatske promene, saopštio je Državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORIT) Saša Radulović.

Radulović je obavestio učesnike javne tribine Skupštine Crne Gore da je prilikom video razgovora Nacrt “generalno pohvaljen”, i da bi se, s obzirom da i EK radi na svom dokumentu, pregovaračka pozicija Crne Gore mogla uskoro naći pred Savetom EU.

Vlada Crne Gore usvojila je pregovaračku poziciju za poglavlje 27, i ona će sada biti prosleđena bugarskom predsedništvu, koje pokreće proceduru. Sada je praktično sve na Evropskoj komisiji koja treba da preda sovju pregovaračku poziciju, rekao je ministar evropskih poslova Crne Gore, Aleksandar Andrija Pejović.

Pejović je dodao da se nada da će Crna Gora do kraja juna otvoriti poglavlje 27.

Evropska komisija je u julu 2016. potvrdila da je Crna Gora ispunila jedino postavljeno merilo za otvaranje Poglavlja 27. Pre nepunih godinu dana, Savet ministara EU obavestio je Crnu Goru da su sve zemlje članice jednoglasno zaključile da je Crna Gora spreman da počne pregovore o Poglavlju 27, što je značilo da dostavi Pregovaračku poziciju.

“Ono što je najvažnije je to da je Crna Gora spremna da otvori pregovore sa EK, te shodno prioritetima nastavi da postepeno rešava probleme i otvorena pitanja u ovoj oblasti“, rekla je generalna direktorka Direktorata za životnu sredinu i šefica Radne grupe Ivana Vojinović.

Crna Gora je pre nekoliko dana angažovala Helmuta Bloha, evropskog stručnjaka za vode, kao konsultanta za Poglavlje 27. Sa Blohom je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović potpisao Pismo o namerama, kojim je precizirana buduća saradnja.

Bloh posjeduje višedecenijsko iskustvo u kreiranju legislative Evropske komisije, posebno iz oblasti upravljanja i zaštite voda, u okviru koje je bio konsultant velikoom broju zemalja prilikom  pristupanja Evropskoj uniji, navodi se u saopštenju MORIT-a.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kvalitet-vazduha-eu

EU uvodi oštrija pravila za najštetnije zagađivače vazduha

8. februar 2018. - Novim pravilima postavljaju se stroža ograničenja za 2030. godinu za zagađivače vazduha sa ozbiljnim uticajem na zdravlje

Emisije iz industrije proizvodnje plastike će se utrostručiti do 2050. godine

Emisije iz proizvodnje plastike na putu da se do 2050. godine utrostruče

8. februar 2018. - Istraživači upozoravaju da bi emisije gasova sa efektom staklene bašte iz proizvodnje plastike mogle da se utrostruče do 2050. godine

Ecocourt business 3×3 – Prijavite se za ekološki turnir u basketu

Ecocourt Business 3×3 – prijavite se za ekološki turnir u basketu

8. februar 2018. - Edukort poziva sve kompanije da se prijave za učešće na ekološkom turniru u basketu, koji će se održati 18. maja na Adi Ciganliji

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

8. februar 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji