OIE

Crna Gora dala zeleno svetlo za dve nove solarne elektrane od 128 MW

Niksic Cetinje dobijaju jos dve solarne elektrane

Foto: Alexander from Pixabay

Objavljeno

13.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Crne Gore izdala je urbanističko-tehničke uslove za gradnju solarnih parkova snage 60 MW na teritoriji Cetinja i kapaciteta 68 MW u blizini Nikšića. Odobravanje ovih uslova je neophodan korak kako bi se pripremila dokumentacija za gradnju elektrana.

Vlada Crne Gore izdala je urbanističko-tehničkih uslove za fotonaponsko postrojenja koje će biti locirano kod sela Velestovo na teritoriji Prijestonica Cetinje. Uslovi se, kako je anvela Vlada, izdaju po zahtevu Slobodana Čavora iz Cetinja.

Ukupna površina lokacije je oko 60 hektara, a prema prethodno sporovedenim analizama koje su dostavljene uz zahtev utvrđeno je da je 60 MWp maksimalni mogući kapacitet buduće solarne elektrane.

Inače, na teritoriji Prijestonice Cetinje planira se više velikih solarnih projekata.

Kompaniji RES Montenegro Group su takođe odobreni urbanističko-tehnički uslovi za postrojenje snage do 506 MW, a CWP Europe razvija projekat Montechevo, kapaciteta 400 MW.

Elektranu snage 150 MW planira da izgradi firma Solar Power iz Podgorice, i to isto nedaleko od pomenutog sela Velestovo, a MEnergy je endavno sa Crnogorskim elektroprenosnim sistemom (CGES) potpisao prvi ugovor o priključenju postrojenja snage 385 MW.

Još jedna elektrana u blizini Nikšića

Drugi zahtev koji je odobrila Vlada odnosi se na gradnju solarnog parka u blizini Nikšića. Zahtev je predala firma New Age Energy Tri. Lokacija za izgradnju je na potezu Trepča. Prema prethodno sporovedenim analizama planirana snaga solarne elektrane je 68 MW, a ukupna površina lokacije iznosi 698.742 kvadratnih metara.

Osnivač i vlasnik firme je Branislav Pejović, navodi se u crnogorskom Centralnom registru privrednih subjekata.

I na teritoriji opštine Nikšić planirana je gradnja nekoliko solarnih elektrana. Firma Somsol razvoja projekat od 240 MW, a TM Invest kapaciteta 15 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

13. jul 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

13. jul 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

13. jul 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

13. jul 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji