OIE

Projekti solarnih elektrana u Nikšiću i Rožajama dobili zeleno svetlo od Vlade Crne Gore

Dva značajna solarna projekta na severu Crne gore ulaze u drugu fazu

Foto: Michael Schwarzenberger from Pixabay

Objavljeno

26.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Crne Gore je izdala urbanističko-tehničke uslove za pripremu tehničke dokumentacije za dva velika fotonaponska projekta na severu zemlje. Jedan je za solarnu elektranu u Nikšiću od 240 megavata, a drugi za agrosolarni park Vuča u Rožajama priključne snage 123,6 megavata.

Kompanija Somsol, sa sedištem u Podgorici, uspela je da obezbedi sva potrebna mišljenja nadležnih organa za budući fotonaponski pogon u naselju Somina u Nikšiću. Vlada Crne Gore je odobrila predlog urbanističko-tehničkih uslova za izradu tehničke dokumentacije, što je osnova za dalji razvoj projekta.

Vlada je izdala urbanističko-tehničke uslove za solarni park od 240 megavata u Nikšiću

Prema rezultatima analiza koje je sproveo podnosilac zahteva, utvrđeno je da je maksimalni mogući kapacitet buduće solarne elektrane 240 megavata, navodi se u dokumentaciji.

Odobreni urbanističko-tehnički uslovi za agrosolar u Rožajama

Drugi veliki projekat, agrosolarni park u naselju Vuča u Rožajama, dobio je ranije zeleno svetlo za prelazak u novu fazu realizacije.

Firma BSD Mont, koja je razvila ovaj projekat, dobila je odobrenje od Vlade Crne Gore za urbanističko-tehničke uslove za izradu tehničke dokumentacije.

Planirani solarni park će imati maksimalni kapacitet od 148,3 megavata i priključnu snagu od 123,6 megavata. Prema navodima investitora, očekuje se da će godišnja proizvodnja iznositi 219,9 gigavat-sati. Vrednost investicije se procenjuje na preko 200 miliona evra.

Prethodno je kompanija BSD Mont pribavila potrebna mišljenja nadležnih organa za zaštitu životne sredine, poljoprivredu, šumarstvo, zaštitu kulturnih dobara i uslove priključenja na infrastrukturu.

Takođe, treba napomenuti da je Crna Gora prošle godine smanjila porez na dodatu vrednost na prodaju, instaliranje i uvoz solarnih panela sa ciljem da privuče investicije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

26. jun 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

26. jun 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

26. jun 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

26. jun 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji