Energetska efikasnost

Coldplay smanjio ugljenični otisak svetske turneje za 59 odsto

coldplay, odzivost, turneja Music of the Spheres

Foto: Coldplay/ Facebook

Objavljeno

29.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

29.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Britanski bend Coldplay pokazao je da je održivost muzičke industrije moguća. Tokom aktuelne svetske turneje, muzičari su smanjili direktne emisije gasova sa efektom staklene bašte i to za 59 odsto u poređenju sa prethodnom svetskom turnejom održanom 2016. i 2017. godine.

Koncerti i nastupi uživo godišnje proizvedu 405.000 tona emisija gasova sa efektom staklene bašte, pokazuju podaci Tyndall centra za istraživanje klime. Bend Coldplay obećao je pred početak svoje svetske turneje Muzika sfera (eng. Music of the Spheres) da će smanjiti emisije CO2 za 50 odsto u odnosu na prethodnu turneju održanu 2016 i 2017. godine.

Brojke, koje je proverio Masačusetski institut za tehnologiju (MIT), pokazuju da su premašili svoje obećanje i smanjili emisije ugljen-dioksida kada je u pitanju produkcija koncerata, transport opreme i putovanje čitave ekipe za 59 odsto u odnosu na prethodnu turneju, piše u saopštenju na sajtu benda.

„Svakom narednom turnejom, oni pokazuju viziju koja se razvija i  posvećenost pokretanju cele muzičke industrije prema istinskoj i humanoj održivosti i otpornosti“, izjavio je profesor sa MIT-a Džon Fernanda u (eng. John Fernandez).

Još 2019. godine članovi benda su najavili da neće održavati koncerte i praviti turneje dok ne pronađu način da ih učine održivim. Dve godine kasnije Coldplay je predsavio plan od 12 tačaka za smanjenje emisija.

Posetioci na koncertu đuskajući na kinetičkom plesnom podijumu i vozeći statične bicikle proizvode energiju

Kako bi obezbedio obnovljivu energiju za svoje nastupe, Coldplay se udružio s BMW-om u razvoju mobilne, punjive baterije koja može da napaja ceo nastup obnovljivom energijom. Ova baterija je napravljena od recikliranih baterija iz automobila BMW i3

Pored solarnih panela za proizvodnju energije na samom koncertu posetioci đuskajući na kinetičkom plesnom podijumu i vozeći statične bicikle pune baterije čija energija napaja telefone, laptopove i alate producentskog tima. Fanovi na svakom nastupu proizvedu oko 17 kilovat-sati energije što je dovoljno da napaja jednu od manjih scenskih zona tokom večeri.

coldplay
Bicikli za punjenje baterija (foto: Coldplay)

Avio-industrija je jedan od najvećih emitera CO2, pa bend pažljivo planira rute turneje kako bi izbegli avio-putovanja. Ipak, neki letovi su neizbežni, zbog čeka za sve letove doplaćuju za korišćenje ili isporuku održivog avio goriva (eng. sustainable aviation fuel-SAF), piše u saopštenju.

Publika kao deo rešenja

Coldplay se u ovoj svetskoj turneji oslonio i na cirkularnu ekonomiju, obezbedivši fanovima česme sa vodom i metalne čaše. Pored toga posetioci dobijaju LED narukvice za višekratnu upotrebu kao deo nastupa koje su napravljene od 100 odsto razgradivih materijala. U proseku čak 86 odsto ovih narukvica se nakon nastupa prikupi, sterilizuje, napuni i koristi na sledećem nastupu.

Od svake prodate karte izdvaja se novac za sadnju drveća

Kroz inicijativu One Tree Planted od svake prodate ulaznice za nastup donira se deo za sadnju drveća. Do sada je posađeno sedam miliona stabala čime je obnovljeno oko 10 hiljada hektara zemljišta u ukupno 24 zemlje, od Engleske preko Brazila do Malavija, tvrdi bend.

Više od 70 odsto otpada koji nastaje prilikom putovanja nije završilo na deponiji već je poslato na ponovnu upotrebu, recikliranje i kompostiranje. Bend je takođe donirao skoro 10 hiljada obroka od keteringa beskućnicima.

Na kraju, trećina emisija CO2 koje svake godine nastaju održavanjem koncerata potiče od putovanja publike.

Kako bi podigli svest i ukazali na značaj održivog putovanja Coldplay je razvio besplatnu aplikaciju u partnerstvu sa kompanijom za razvoj softvera SAP. Aplikacija, koju je od njenog lansiranja u martu 2022. do sada preuzelo više od 350.000 ljudi, podstiče obožavatelje da koriste niskougljične transportne opcije i nudi nagrade i popuste putem prikupljenih kodova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

coldplay, odzivost, turneja Music of the Spheres

Coldplay smanjio ugljenični otisak svetske turneje za 59 odsto

29. avgust 2024. - Britanski bend Coldplay pokazao je kroz niz inovativnih poteza i mera da je održivost muzičke industrije moguća

zabrana, postavljanje klima uređaja, Hrvatska, zakon

Hrvatska uvela novčane kazne za postavljanje klima uređaja na fasadu zgrade

29. avgust 2024. - U Hrvatskoj je donet novi Zakon o upravljanju zgradama na osnovu kog će postavljanje klima uređaja na fasadu zgrade biti kažnjivo

crna gora eko fond subvencije energetska efikasnost

Crna Gora pokrenula najveći program subvencija za energetsku efikasnost

29. avgust 2024. - Crna Gora raspisala dva javna poziva za dodelu bespovratne pomoći za primenu mera za povećanje energetske efikasnosti

energetska sanacija objekata javnog znacaja 41 gradu opstini Srbiji

Počinje energetska sanacija objekata od javnog značaja u 41 gradu i opštini u Srbiji

29. avgust 2024. - Novo ruho dobijaju objekti od javnog značaja uključujući Hemijski fakultet i KBC Dragiša Mišović u Beogradu i 20 škola i vrtića širom zemlje