Životna sredina

ClientEarth podnela žalbu protiv kompanije BP zbog obmanjivanja javnosti

Photo: ClientEarth

Objavljeno

13.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Dobrotvorna organizacija ClientEarth podnela je žalbu protiv nafnog giganta BP zbog obmanjivanja potrošača višemilionskom reklamnom kampanjom ili zbog tzv. „green washing“ jer tvrdi da joj je fokus poslovanja na proizvodnji niskougljenične energije i rešenjima za klimatske promene.

Kako navodi ova organizacija, koja okuplja advokate i stručnjake za zaštitu životne sredine, BP je potrošio milione funti na reklamnu kampanju koja sugeriše da se ubrzano okreće niskougljeničnim izvorima energije. Ovo je, kako smatra ClientEarth, greenwashing, odnosno predstavljanje nečega zelenim iako u realnosti to nije.

Kampanju naftnog giganta sa sloganima „Nastavi da napreduješ“ i „Prilike su svuda“ su stručnjaci ocenili kao najveći marketinški blickrig u poslednjoj deceniji. U oglasima kompanija tvrdi da „radi na dobijanju energije koja je čistija i bolja“ i da proizvodi „prirodni gas koji je čistiji“.

Ukratko, BP tvrdi da menja osnovu poslovanja i želi da potrošači misle da je deo klimatskog rešenja, navela je organizacija.

Ali, ako se pogleda poslednji izveštaj kompanije, godišnji kapitalna ulaganja iznose 15-17 milijardi dolara, a od toga će na niskougljenične investicije biti potrošeno oko 500 miliona dolara, dok će ostatak otići za osnovnu delatnost – naftu i gas.

Godišnje investicije naftnog gigatna iznose 15-17 milijardi dolara, od čega je za zelenu energiju namenjeno 500 miliona dolara

Tvrdnje o poštovanju ekoloških standarda bez značajnog smanjenja proizvodnje fosilnih goriva predstavljaju obmanjivanje javnosti, što je protivno pravilima OECD-a o obmanjivanju i dovođenju u zabludu, kažu o ovoj organizaciji, i navode da su podneli žalbu sa dokazima na više od sto strana Nacionalnom uredu Ujednjenog Kraljevstva za OECD pravila u kojoj detaljno obrazlažu zašto je BP prekršio pravila.

U žalbi se traži da kompanija zaustavi reklamnu kampanju sve dok je ne uskladi sa pravilima OECD-a i da buduće oglašavanje bude u skladu sa njima.

Fosilna goriva su novi duvan

ClientEarth je, takođe, pokrenuo i kampanju za zabranu oglašavanja fosilnih goriva, osim ako ne sadrži upozorenje o opasnostima po planetu i ljude, kao što je slučaj sa cigaretama, s obzirom na to da i drugi veliki zagađivači, kao što su Exxon i Shell, takođe imaju slične kampanje.

Organizacija vidi sličnosti između duvanskih i naftno-gasnih kompanija, koje su znale za opasnosti koje proizvode njihovi proizvodi, ali su uprkos tome koristile obmanjujuće marketinške kampanje da bi ih prodale, izjavila je Sophie Marjanac, zadužena za klimatsku odgovornost u organizaciji ClientEarth.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

probni rad sistema odsumporavanje TENT A

Kreće probni rad sistema za odsumporavanje u TENT-u A

13. decembar 2019. - Odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A najveći je ekološki projekat u termoelektranama u Evropi, kaže ministarka Đedović Handanović

Međunarodni dan šuma 2024: šume i inovacije, nova rešenja za bolji svet

Međunarodni dan šuma 2024 – Šume i inovacije: nova rešenja za bolji svet

13. decembar 2019. - Međunarodni dan šuma 2024. obeležiće inovacije. One nam mogu pomoći da obnovimo, zaštitimo i koristimo naše šume na održiv način.

EU-Zakonu-o-kriticnim-sirovinama-propise-zastiti-stanovnistva-prirode

EU u Zakonu o kritičnim sirovinama olabavila propise o zaštiti stanovništva, prirode

13. decembar 2019. - S idejom o strateškoj autonomiji, EU je usvojila Zakon o kritičnim sirovinama, ali posle velikog zastoja u poslednjoj fazi

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

13. decembar 2019. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja