Energetska efikasnost

Bivši berlinski aerodrom Tegel postaje klimatski neutralno naselje i zelena oaza

Foto: Macina

Objavljeno

20.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Na mestu na kome je 2021. zatvoren stari berlinski aerodrom Tegel, do 2027. godine trebalo bi da bude završena prva faza izgradnje novog naučno-istraživačkog kompleksa u kombinaciji sa klimatski neutralnim stambenim blokom i raskošnom ekološkom pejzažnom zonom. Novi kompleks pod imenom Berlin TXL u potpunosti će primeniti zelena i održiva urbana rešenja, koja projektanti vide kao model modernog naselja za 21. vek.

Nakon zatvaranja međunarodnog aerodroma Tegel prošle godine započeti su radovi na projektu Berlin TXL. Na površini od 500 hektara gradiće se kompleks koji se sastoji od istraživačkog i industrijskog parka za urbane tehnologije Urban Teh Ripablik (Urban Tech Republic, eng.), nove stambene četvrti Šumaherov kvart (Schumacher Quartier, de.) sa pet hiljada stanova i  30 hektara igrališta i zelenih površina.

Idejni tvorci kompleksa Berlin TXL u svom promišljanju novog modela grada za 21. vek nisu zaboravili ni komponentu biodiverziteta, pa će  ovo naselje biti dom za 14 retkih vrsta, uključujući slepe miševe i skakavce.

Delovi infrastrukture aerodroma biće ponovo iskorišćeni, poput starih terminala koji se pretvaraju u komercijalni prostor za istraživački rad i kancelarije za startapove.

Prema projektu, kompleks će samostalno proizvoditi električnu energiju iz obnovljivih izvora energije, dok će toplotnu energiju dobijati iz obližnjih komercijalnih zgrada.

Inovacioni park biće deo Berlin TXL

Urban Teh Park je jedinstveni projekat u Evropi koji ima za cilj da podrži razvoj Berlina, kao mesto gde se nauka i istraživački rad susreće sa industrijom i preduzećima i gde se radi na rešenjima za gradove sutrašnjice.

Planirano je da se u okviru inovacionog parka otvori oko hiljadu preduzeća koja bi trebalo da zaposle oko 20 hiljada ljudi, navodi se u najavi projekta.

U ovom tehnološkom parku fokus istraživanja i rada biće na efikasnoj upotrebi energije, održivoj gradnji i recikliranju, ekološki prihvatljivoj mobilnosti i drugim održivim urabanim rešenjima.

Ideju za inovacioni park su oformili međunarodni timovi arhitekata, urbanista i dizajnera pejzaža, dok se koncept dalje razvija u saradnji sa gradskom administracijom, strukom, javnošću i zainteresovanim stranama.

Foto: Tegel Projekt GmbH

Stambena četvrt Šumaher

U kvartu Šumaher biće izgrađeno oko od pet hiljada stanova, a takođe i dve škole, šest dnevnih centara, šoping objekti. U četvrti će biti primenjivane tehnologije i inovacije koje se razvijaju u parku za urbane tehnologije Urban Tech Republic, poput klimatski neutralnih energetskih modela i novih koncepata ekološki prihvatljive mobilnosti. Automobilima neće biti omogućen pristup, osim vrlo malom broju elektičnih vozila za ljude sa posebnim potrebama, ali zato projektanti predviđaju veliki broj pešačkih i biciklističkih staza.

Stambene zgrade će biti sagrađene od drveta iz obližnjih šuma i to će biti najveći stambeni blok izgrađen od ovog prirodnog materijala na svetu. Procenjuje se da će se time tokom izgradnje uštedeti oko 80 procenata emisija ugljen-dioksida.

Ceo koncept arhitektonskog promišljanja se zasniva na pametnom dizajnu koji bi trebalo da približi savremeno življenje i klimatski neutralne koncepte.

Stambeni blok će koristiti solarnu, energiju vetra i geotermalnu energiju za svoje potrebe. Primeniće se i dizajn takozvanih sunđer gradova koji previđa prikupljanje i apsorbciju kišnice čime se sprečavaju poplave pri velikim padavinama.  Za regluaciju klime koristiće se veliki zasadi listopadnog drveća.

Foto: Tegel Projekt GmbH

Tvorci ovog modernog urbanističkog projekta vodili su računa i o socijalnoj komponenti, pa će udeo subvencionisanih stanova biti između 35 i 40 procenata. Polovina stanova od ukupnog broja planirana je za iznajmljivanje, a deset procenata smeštaja namenjeno je studentima.

Projekat budućnosti grada Berlina

Naručilac celog projekta je grad Berlin, koji je osnovao preduzeće Tegel Projekt GmbH da upravlja celim projektom kroz procese participativnog planiranja, odnosno konsultacija sa građanima, strukovnim udruženjima i građanskim inicijativama ili udruženjima. Javna rasprava o budućnosti ovog berlinskog aerodorma započeta je još 2008. godine.

 

Finalizacija prve faze izgradnje koja će uključivati socijalno stanovanje, stambene zadruge i studentski smeštaj je planirana 2027. godine.

Potpuni završetak izgradnje projekta Berlin TXL predviđen je oko 2040. godine. 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

20. avgust 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

20. avgust 2022. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

20. avgust 2022. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

20. avgust 2022. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike