Energetska efikasnost

Berlin dobija ogroman električni bojler za dekarbonizaciju sistema grejanja

Foto: Vattenfall

Objavljeno

05.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Glavni grad Nemačke dobija električni bojler zapremine 56 miliona litara vode i kapaciteta 200 megavata, koji bi trebalo da doprinese dekarbonizaciji sistema grejanja. U novom postrojenju u Berlinu će se skladištiti voda koja je korišćenjem električne energije iz solarnih i vetroelektrana širom zemlje zagrejana blizu tačke ključanja.

Novoizgrađeni pogon pretvara solarnu i energiju vetra u toplotu, koja može da se uskladišti u ogromnom termalnom rezervoaru i zatim pušta u grejnu mrežu nemačke prestonice po potrebi, navode u kompaniji Vattenfall, koja vodi projekat.

Taj ogromni termalni rezervoar će skladištiti vodu za daljinsko grejanje na temperaturi od 98 stepeni Celzijusa.

Najveći bojler u Nemačkoj

Ovo je najveći rezervoar te vrste u Nemačkoj, sa kapacitetom od 56 miliona litara. Početak komercijalnog rada planiran je za april.

Termalni kapacitet iznosi 200 megavata

Projekat je vredan 50 miliona evra, a termalni kapacitet mu je 200 megavata. To će biti dovoljno da se zadovolji veći deo potreba Berlina za toplom vodom tokom leta i oko 10 procenata onoga što mu je potrebno zimi, ističu izvođači radova.

Novo postrojenje je visoko 45 metara, a ima prečnik od 43 metra. Nalazi se u Vattenfallovoj elektrani Reuter na obali reke Špreje u industrijskom delu Berlina.

Dekarbonizacija sistema grejanja

Postrojenje funkcioniše kao ogroman termos koji omogućava da se toplota skladišti kada nije potrebna i kada postoji višak energije.

Osim snabdevanja toplotnom energijom, ovo skladište će omogućiti korišćenje viška obnovljive energije iz mreže. Time će se delimično uskladiti problem oscilacija u snabdevanju iz obnovljivih izvora energije, navode u švedskoj kompaniji Vantenfall, čija će nemačka podružnica Vattenfall Wärme Berlin upravljati sistemom.

Kada proizvodnja obnovljive energije premašuje potražnju, ovakvi objekti u suštini rade kao ogromne baterije, iako skladište toplotu, a ne električnu energiju.

Rezervoar može da isporučuje toplotu 13 sati, čak i po veoma hladnom vremenu

Rezervoar može da drži vodu toplom do 13 sati, čak i po veoma hladnom vremenu, a tako mogu da se premoste kratki periodi kada ima malo vetra ili sunca. Postrojenje će moći da koristiti i druge izvore toplote, poput otpadnih voda, kišne kanalizacije i energije iz spalionica otpada.

Budućnost daljinskog grejanja

Neprekidno obezbeđivanje tako velikih količina vode za daljinsko grejanje predstavlja poseban izazov, navode u kompaniji. Rezervoar će biti deo mreže sa preko 2.000 kilometara cevi.

Temelj rezervoara toplote će se zbog velike težine tokom punjenja spustiti šest centimetara

Vattenfall sada treba da počne da puni rezervoar, za šta će biti potrebno oko dva meseca. Temelj će se zbog velike težine tokom punjenja spustiti šest centimetara. Kapacitet odgovara zapremini 350.000 kada za kupanje.

Ovaj toplotni rezervoar pokazuje da budućnost snabdevanja toplotnom energijom ne leži u pojedinačnim rešenjima, već u sistemskom pristupu, naglašavaju u Vattenfallu, koji obezbeđuje daljinsko grejanje za oko trećinu berlinskih zgrada.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vrednost agrosolarnog tržišta do 2030. biće 9,3 milijarde dolara

Tržište agrosolara na putu da 2031. dostigne 9,3 milijarde dolara

5. jul 2022. - Broj ljudi na zemlji raste, čime pitanja proizvodnje hrane i energije postaju ključna. U novoj analizi se za rešenje nudi agrosolar.

Medeja Loncar Odrzivi razvoj Siemens trosak investicija buducnost

Održivi razvoj za Siemens nije trošak, već investicija u budućnost

5. jul 2022. - Uvođenje cirkularne ekonomije Srbiji može da donese 30.000 novih radnih mesta, izjavila je direktorka kompanije Siemens Srbija Medeja Lončar

solarni podkast balkan green energy news prva epizoda

Prva epizoda solarnog podkasta: najteže je prošlo, instalacija solarnih panela će se samo ubrzavati

5. jul 2022. - Podkast Sve što ste želeli da znate o solarnim panelima, a niste imali koga da pitate dao je odgovore na brojna pitanja građana

Ogromni potencijali ponovne upotrebe viška toplotne energije

Ogromni potencijali korišćenja otpadne toplotne energije

5. jul 2022. - Neiskorišćena toplotna energija bi mogla da pokrije potrebe za grejanjem i toplom vodom u svim stambenim i zgradama u sektoru usluga u EU