Energetska efikasnost

Berlin dobija ogroman električni bojler za dekarbonizaciju sistema grejanja

Foto: Vattenfall

Objavljeno

05.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Glavni grad Nemačke dobija električni bojler zapremine 56 miliona litara vode i kapaciteta 200 megavata, koji bi trebalo da doprinese dekarbonizaciji sistema grejanja. U novom postrojenju u Berlinu će se skladištiti voda koja je korišćenjem električne energije iz solarnih i vetroelektrana širom zemlje zagrejana blizu tačke ključanja.

Novoizgrađeni pogon pretvara solarnu i energiju vetra u toplotu, koja može da se uskladišti u ogromnom termalnom rezervoaru i zatim pušta u grejnu mrežu nemačke prestonice po potrebi, navode u kompaniji Vattenfall, koja vodi projekat.

Taj ogromni termalni rezervoar će skladištiti vodu za daljinsko grejanje na temperaturi od 98 stepeni Celzijusa.

Najveći bojler u Nemačkoj

Ovo je najveći rezervoar te vrste u Nemačkoj, sa kapacitetom od 56 miliona litara. Početak komercijalnog rada planiran je za april.

Termalni kapacitet iznosi 200 megavata

Projekat je vredan 50 miliona evra, a termalni kapacitet mu je 200 megavata. To će biti dovoljno da se zadovolji veći deo potreba Berlina za toplom vodom tokom leta i oko 10 procenata onoga što mu je potrebno zimi, ističu izvođači radova.

Novo postrojenje je visoko 45 metara, a ima prečnik od 43 metra. Nalazi se u Vattenfallovoj elektrani Reuter na obali reke Špreje u industrijskom delu Berlina.

Dekarbonizacija sistema grejanja

Postrojenje funkcioniše kao ogroman termos koji omogućava da se toplota skladišti kada nije potrebna i kada postoji višak energije.

Osim snabdevanja toplotnom energijom, ovo skladište će omogućiti korišćenje viška obnovljive energije iz mreže. Time će se delimično uskladiti problem oscilacija u snabdevanju iz obnovljivih izvora energije, navode u švedskoj kompaniji Vantenfall, čija će nemačka podružnica Vattenfall Wärme Berlin upravljati sistemom.

Kada proizvodnja obnovljive energije premašuje potražnju, ovakvi objekti u suštini rade kao ogromne baterije, iako skladište toplotu, a ne električnu energiju.

Rezervoar može da isporučuje toplotu 13 sati, čak i po veoma hladnom vremenu

Rezervoar može da drži vodu toplom do 13 sati, čak i po veoma hladnom vremenu, a tako mogu da se premoste kratki periodi kada ima malo vetra ili sunca. Postrojenje će moći da koristiti i druge izvore toplote, poput otpadnih voda, kišne kanalizacije i energije iz spalionica otpada.

Budućnost daljinskog grejanja

Neprekidno obezbeđivanje tako velikih količina vode za daljinsko grejanje predstavlja poseban izazov, navode u kompaniji. Rezervoar će biti deo mreže sa preko 2.000 kilometara cevi.

Temelj rezervoara toplote će se zbog velike težine tokom punjenja spustiti šest centimetara

Vattenfall sada treba da počne da puni rezervoar, za šta će biti potrebno oko dva meseca. Temelj će se zbog velike težine tokom punjenja spustiti šest centimetara. Kapacitet odgovara zapremini 350.000 kada za kupanje.

Ovaj toplotni rezervoar pokazuje da budućnost snabdevanja toplotnom energijom ne leži u pojedinačnim rešenjima, već u sistemskom pristupu, naglašavaju u Vattenfallu, koji obezbeđuje daljinsko grejanje za oko trećinu berlinskih zgrada.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija INEKP 2030 ciljati smanjenje emisija 40 3

Srbija će u INEKP-u za 2030. ciljati smanjenje emisija od 40,3 odsto

27 јула 2022 - Srbija je predstavila preliminarne ciljeve za integrisani nacionalni energetski i klimatski plan pred pokretanje javne rasprave

Mala i srednja preduzeca BiH prijave subvencije energetsku efikasnost zelenu energiju

Mala i srednja preduzeća u BiH mogu da se prijave za subvencije za energetsku efikasnost, zelenu energiju

19 јула 2022 - MSP u Bosni i Hercegovini mogu do 12. avgusta da se prijave za sufinansiranje za energetsku efikasnost, obnovljive izvore i energetske preglede

Fond zeleni razvoj 2021 rekordni rast

Fond za zeleni razvoj 2021. ostvario rekordni rast

13 јула 2022 - GGF je objavio da je 2021. ostvario najveći neto rast svog portfelja do sada, na 1,3 milijarde evra u zelenim zajmovima

Slovenija upozorila potrosace gasnu krizu

Slovenija upozorila potrošače na gasnu krizu

12 јула 2022 - Snabdevanje gasom u Sloveniji je nesmetano, ali Agencija za energiju upozorava na poremećaje ukoliko se smanje isporuke iz Rusije