Energetska efikasnost

Vattenfall će instalirati najveći evropski bojler na struju iz obnovljivih izvora

Vattenfall bojler Evropi

Slika: Vattenfall

Objavljeno

15.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Vattenfall će koristiti struju iz vetroelektrana i solarnih parkova da u Amsterdamu skladišti toplotnu energiju. Bojler s vodom imaće kapacitet od 150 megavata i biće najveći u Evropi, a treba da bude pušten u rad 2024. godine.

Holandija je Vattenfallu izdala dozvolu i odobrila subvencije iz svog mehanizma SDE++ za podizanje sistema od 150 megavata za pretvaranje električne u toplotnu energiju u kompanijinom postrojenju u opštini Dimen u Amsterdamu. Firma sa sedištem u Solni kod Stokholma raspisala je tender za izgradnju i saopštila da će sredinom sledeće godine doneti konačnu odluku o investiciji.

Veruje se da će ovaj bojler biti najveći u Evropi, kažu u švedskoj kompaniji i dodaju da bi 2024. mogao da bude pušten u rad.

„Vattenfall želi da 2040. snabdeva amsterdamski region u potpunosti sa održivom toplotnom energijom. Pored električnih bojlera, Vattenfall tako radi i na iskorišćavanju drugih održivih izvora toplotne energije, poput biomase, geotermalnih izvora, toplote iz data centara i vode i otpadnih voda“, izjavila je Ulrika Jardfelt, koja u kompaniji rukovodi sektorom toplotne energije.

Dva rezervoara

Holandski program SDE++ je za subvencije za obnovljivu energiju i druge tehnologije koje omogućavaju da se smanje emisije ugljen-dioksida. Za bojler u Amsterdamu je zamišljeno da zagreva vodu i distribuira je domaćinstvima i kompanijama ili da je čuva u izolovanim tankovima.

Instalacija treba da ima dva rezervoara, isto kao i sistem koji Wien Energie gradi u Beču.

Električni bojler će odmenjivati elektrane na gas kada u sistemu ima viška električne energije iz vetroparkova i solarnih farmi

„Električni bojler se pali jedino kada je miks u elektroenergetskom sistemu održiv, s mnogo struje od sunca i vetra. Onda kada nema dovoljno zelene energije, pogoni na gas u Dimenu su i dalje potrebni za proizvodnju struje – a te elektrane takođe veoma efikasno snabdevaju toplotnom energijom. Očekujemo da će ta postrojenja na gas ostati neophodna u narednim desetlećima za bezbednost snabdevanja u Holandiji; u početku na gas, ali kasnije na vodonik iz obnovljivih izvora“, kaže Alexander van Ofwegen, direktor za toplotnu energiju u Vattenfallu u Holandiji.

Maksimalni kapacitet će dostići 200 megavata

Veliki bojler u Amsterdamu će raditi nekih 2.000 sati godišnje, uz maksimalni kapacitet od 200 megavata, navode u Vattenfallu. Kompanija tvrdi da će efikasnost biti 99,9 odsto i da će izmenjivačem toplote biti konvertovana energija iz otpadnih voda iz zgrada i biti skladištena u sistemu. Po projektu, postrojenje za pretvaranje električne u toplotnu energiju će biti dugačko 30 metara, široko 20 i visoko 15 metara.

Vattenfall očekuje da će u početku pokrivati 15 odsto potreba za toplotnom energijom u oblasti Amsterdama pomoću struje iz obnovljivih izvora. Saopštio je da namerava da podiže broj sati korišćenja bojlera, s obzirom na rast broja vetroelektrana i solarnih parkova u Holandiji.

Kompanija je 2019. završila ovakav sistem kapaciteta 120 megavata u svom pogonu Reuter West u Berlinu i priključila ga na grejnu mrežu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

15. jun 2021. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

15. jun 2021. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

15. jun 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

15. jun 2021. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.