Energetska efikasnost

Vattenfall će instalirati najveći evropski bojler na struju iz obnovljivih izvora

Vattenfall bojler Evropi

Slika: Vattenfall

Objavljeno

15.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Vattenfall će koristiti struju iz vetroelektrana i solarnih parkova da u Amsterdamu skladišti toplotnu energiju. Bojler s vodom imaće kapacitet od 150 megavata i biće najveći u Evropi, a treba da bude pušten u rad 2024. godine.

Holandija je Vattenfallu izdala dozvolu i odobrila subvencije iz svog mehanizma SDE++ za podizanje sistema od 150 megavata za pretvaranje električne u toplotnu energiju u kompanijinom postrojenju u opštini Dimen u Amsterdamu. Firma sa sedištem u Solni kod Stokholma raspisala je tender za izgradnju i saopštila da će sredinom sledeće godine doneti konačnu odluku o investiciji.

Veruje se da će ovaj bojler biti najveći u Evropi, kažu u švedskoj kompaniji i dodaju da bi 2024. mogao da bude pušten u rad.

„Vattenfall želi da 2040. snabdeva amsterdamski region u potpunosti sa održivom toplotnom energijom. Pored električnih bojlera, Vattenfall tako radi i na iskorišćavanju drugih održivih izvora toplotne energije, poput biomase, geotermalnih izvora, toplote iz data centara i vode i otpadnih voda“, izjavila je Ulrika Jardfelt, koja u kompaniji rukovodi sektorom toplotne energije.

Dva rezervoara

Holandski program SDE++ je za subvencije za obnovljivu energiju i druge tehnologije koje omogućavaju da se smanje emisije ugljen-dioksida. Za bojler u Amsterdamu je zamišljeno da zagreva vodu i distribuira je domaćinstvima i kompanijama ili da je čuva u izolovanim tankovima.

Instalacija treba da ima dva rezervoara, isto kao i sistem koji Wien Energie gradi u Beču.

Električni bojler će odmenjivati elektrane na gas kada u sistemu ima viška električne energije iz vetroparkova i solarnih farmi

„Električni bojler se pali jedino kada je miks u elektroenergetskom sistemu održiv, s mnogo struje od sunca i vetra. Onda kada nema dovoljno zelene energije, pogoni na gas u Dimenu su i dalje potrebni za proizvodnju struje – a te elektrane takođe veoma efikasno snabdevaju toplotnom energijom. Očekujemo da će ta postrojenja na gas ostati neophodna u narednim desetlećima za bezbednost snabdevanja u Holandiji; u početku na gas, ali kasnije na vodonik iz obnovljivih izvora“, kaže Alexander van Ofwegen, direktor za toplotnu energiju u Vattenfallu u Holandiji.

Maksimalni kapacitet će dostići 200 megavata

Veliki bojler u Amsterdamu će raditi nekih 2.000 sati godišnje, uz maksimalni kapacitet od 200 megavata, navode u Vattenfallu. Kompanija tvrdi da će efikasnost biti 99,9 odsto i da će izmenjivačem toplote biti konvertovana energija iz otpadnih voda iz zgrada i biti skladištena u sistemu. Po projektu, postrojenje za pretvaranje električne u toplotnu energiju će biti dugačko 30 metara, široko 20 i visoko 15 metara.

Vattenfall očekuje da će u početku pokrivati 15 odsto potreba za toplotnom energijom u oblasti Amsterdama pomoću struje iz obnovljivih izvora. Saopštio je da namerava da podiže broj sati korišćenja bojlera, s obzirom na rast broja vetroelektrana i solarnih parkova u Holandiji.

Kompanija je 2019. završila ovakav sistem kapaciteta 120 megavata u svom pogonu Reuter West u Berlinu i priključila ga na grejnu mrežu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Usvojena Strategija niskougljeničnog razvoja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. sa projekcijama do 2050.

15. jun 2021. - Strategija predviđa da se Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2024- 2030. usvoji u roku od godinu dana

CAN Europe Zapadni Balkan nacionalni energetski i klimatski planovi

CAN Europe: Zapadni Balkan uradio malo ili ništa u pripremi nacionalnih energetskih i klimatskih planova

15. jun 2021. - Članice Energetske zajednice imaju manje od mesec dana do isteka roka da dostave nacrte NEKP-ova Sekretarijatu Energetske zajednice

Abazovic Crna Gora 2030 energetski nezavisna

Abazović obećao da će Crna Gora 2030. postati energetski nezavisna

15. jun 2021. - Odlazeći premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da njegova koalicija zalaže za to da Crna Gora 2030. postane energetski nezavisna.

Ovih 18 energetskih kompanija su među 50 najinovativnijih kompanija na svetu

Ovih 18 energetskih kompanija je među 50 najinovativnijih na svetu

15. jun 2021. - Svedoci smo četvrte tehnološke revolucije – inovacije nikada nisu bile važnije. BCG je objavio listu 50 najinovativnijih kompanija na svetu.