OIE

Nove zgrade u Berlinu moraće od 2023. da imaju krovne solarne sisteme

Nove zgrade Berlinu 2023 krovne solarne sisteme

Slika: Moerschy from Pixabay

Objavljeno

23.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Državni parlament Berlina je usvojio zakon kojim se uvodi obaveza instalacije fotonaponskih sistema za vlasnike svih novih privatnih zgrada i onih čiji se krovovi budu rekonstruisali. Propis stupa na snagu na početku 2023. godine.

Posle višemesečnih pregovora, Predstavnički dom u Berlinu je usvojio regulativu koja otvara put tom nemačkom gradu-državi da što pre dostigne udeo solarne energije u potrošnji struje od 25 procenata. Fotonaponski sistemi će od 2023. godine morati da pokrivaju barem 30 odsto površine svih novih zgrada korisne površine preko 50 kvadratnih metara.

Lokalni zakon važi i za sve ozbiljnije radove na krovovima. Lokalne vlasti takođe rade na prestanku upotrebe kamenog uglja najkasnije 2030. godine. Lignit je odbačen još 2017. godine.

Alternativa su instalacije na fasadi, solarni termalni paneli

Novi standard za stambene zgrade je najmanje dva kilovata za jedno ili dva domaćinstva, tri kilovata za tri do pet jedinica i šest kilovata za šest do deset stanova. Zakon obuhvata i nestambene objekte.

Umesto krovnih fotonaponskih sistema, biće moguće instalirati solarne termalne ploče ili da se solarni paneli za proizvodnju struje postave na fasadu, a odobreno je izuzimanje istorijskih zdanja kod kojih je takav projekat tehnički neizvodljiv kao i krovova okrenutih ka severu.

Novi propis donosi i povelike kazne

Upravo usvojena regulativa uključuje kazne između 5.000 i 25.000 evra za stambene i do 50.000 za nestambene objekte.

Kritičari novih mera u lokalnom parlamentu kažu da one neproporcionalno opterećuju vlasnike kuća s jednim domaćinstvom i male firme. Po jednoj analizi, 58 odsto potencijala za solar u zgradarstvu u prestonici Nemačke je na strani stambenih zgrada, u poređenju sa 32 procenta kod komercijalnih zdanja, a udeo javnih objekata je devet odsto.

Među ostalim vestima, Predstavnički dom je odobrio da gradski operater strujne mreže Stromnetz Berlin bude otkupljen od kompanije Vattenfall.

Senat Berlina je odlučio da omogući pokretanje programa renovacije zgrada u julu uz finansiranje koje će obezbediti Investitionsbank Berlin. Subvencije će biti u rasponu od 15 do 40 odsto opravdanih troškova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

energetika 2021 zlatibor savez energeticara

Poruka stručnjaka sa konferencije Energetika 2021: napuštanje uglja i prelaz na obnovljive izvore rešenje za razvoj energetike Srbije

22 July 2021 - Optimalno rešenje je hibridni model koji znači napuštanje uglja uz okretanje obnovljivim izvorima energije, i korišćenje gasa i vodonika.

Konkursi za gradjane za subvencije za energetsku efikasnost krajem avgusta i pocetkom septembra

Konkursi za građane za subvencije za energetsku efikasnost krajem avgusta i početkom septembra

19 July 2021 - Javni pozivi za firme nisu isti u svim lokalnim samoupravama, i sadrže dosta detalja koji se odnose i na konkurse za građane.

Kosovo* dobilo pet miliona evra za kreditiranje energetske efikasnosti u domaćinstvima

16 July 2021 - EBRD je odobrio kreditnu liniju od pet miliona evra za Raiffeisen Bank Kosovo u okviru Programa za finansiranje zelene ekonomije (GEFF).

EPBiH zatvarati ugljenokope solarne elektrane

EPBiH će zatvarati ugljenokope, na njima graditi solarne elektrane

09 July 2021 - EPBiH namerava da postepeno gasi pogone koji koriste ugalj i da na lokacijama ugljenokopa i deponija pepela i šljake instalira solarne elektrane