Životna sredina

Beograd nabavlja prečišćivače vazduha za predškolske i školske ustanove

Beograd preciscivaci vazduha vrtici skole

Foto: iStock

Objavljeno

24.08.2023.

Država

Podeli

Objavljeno

24.08.2023.

Država

Podeli

Gradske vlasti u Beogradu nabaviće prečišćivače vazduha za svoje najmlađe stanovnike kako bi poboljšale kvalitet vazduha koji dišu.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Beograda raspisao je tender za kupovinu 11.500 prečišćivača vazduha, navodi se  u javnom pozivu.

Inače, godinama unazad poznato je da region Zapadnog Balkana ima problem sa zagađenjem vazduha, pa je tako prečišćivače za decu Skoplje nabavilo 2019, a Sarajevo godinu kasnije. Uprkos problemima Beograd se dosad nije odlučivao na takav potez.

Istraživanja su pokazala da zagađenje vazduha uzrokuje više od 1.200 prevremenih smrtnih slučajeva godišnje kod osoba mlađih od 18 godina u 32 evropske zemlje i značajno povećava rizik od bolesti kod ove populacije tokom života.

Nabavka se sprovodi u skladu sa Akcionim planom za smanjenje zagađenosti vazduha koji je donet 2021.

U javnom pozivu za nabavku prečišćivača navodi se da je Skupština grada Beograda na sednici održanoj u junu 2021. usvojila Plan kvaliteta vazduha u aglomeraciji Beograd sa Akcionim planom za sprovođenje mera za smanjenje zagađenosti vazduha, za period 2021-2031.

„Jedna od usvojenih mera u predmetnom Akcionom planu je i utvrđivanje mogućnosti za instaliranje sistema za prečišćavanje vazduha u urbanim sredinama. Postavljanjem prečišćivača vazduha u prostorijama predškolskih i školskih ustanova u kojima borave deca značajno bi bio poboljšan kvalitet vazduha, a time i pozitivan uticaj na zdravlje najmlađe populacije“, piše u javnom pozivu.

Rok za podnošenje ponuda je 25. septembar, a rok za realizaciju ugovorenih obaveza je najkasnije do 20. decembra 2023.

Kada je reč o tehničkim karakteristikama, prečišćivači bi, između ostalog, trebalo da mogu da se postave u prostorijama površine najmanje 60 kvadrata, da imaju stopu prečišćenog vazduha (CADR) minimalno 500 kubika na sat, da koriste filter od najmanje H13 HEPA sa aktivnim ugljem, da imaju PM senzore, UVC sterilizator, fotokatalitički filter, jonizator, da troše najviše 50 W i da imaju garancija minimum dve godine.

Komentara: (2)
Bojan Radak / 30.08.2023.

Ovo je dobro, ali deluje kao da se dozvoljava zagađivačima da nastave… Šta je sa proverom izduvnih gasova iz automobila? Nemoguće da niko ne primećuje da svaki peti ne bi prošao. Vidljivo je i okom.

Zarko Galic / 30.08.2023.

Prečišćivač vazduha neće nadoknaditi manjak kisonika u učionicama. Kako svi savremeni prozori dihtuju dobro nema prirodne cirkulacije vazduha gde bi se nadoknadio manjak kiseonika u učionicama. Bilo bi dobro izmeriti koncentraciju CO2 u učionicama tokom zimskog perioda kada su svi prozori zatvoreni u učionici i onda dati tehničko rečenje kako da se rešio ovaj problem. Donošenje odluke o nabaci prečistača vazduha nije tehničko rešenje. Da bi se ovaj problem rešio potrebno je ugraditi rekuperatore toplote koji bi ubacivali svež vazduh uz istovremeno filtriranje vazduha i rekuperiranje toplote od otpadnog vazduha. Dovoljna je stepen filtracije F7 kao u standardnoj klimatizaciji.
HEPA filter je dobar ali je skup. Kad se jednom zaprlja niko ga neće menjati. Ovo predloženo rešenje sa prečišćivačima za javne objekte ne rešava problem i samo je dobra priča da se nešto radi.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BEF2024-GlavniVizual-840x430-SRP

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

24. avgust 2023. - Beogradski energetski forum 2024 biće domaćin 13. i 14. maja liderima održive energetske tranzicije u...

U Valjevu 50 godina zagađen vazduh, građani pokrenuli inicijativu za zamenu energenata u Krušiku

U Valjevu vazduh zagađen 50 godina, građani traže da Krušik pređe na čistije energente

24. avgust 2023. - Udruženje građana iRevolucija iz Valjeva sakuplja potpise za izradu projekta zamene energenata u Krušiku čistijim rešenjima

barselona turisticka taksa solar paneli

Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

24. avgust 2023. - Gradske vlasti tako žele da poprave uslove za decu u školama, ali i da odobrovolje one starije koji nisu baš oduševljeni najezdom turista

lopare litijum peticija protest

Opština Lopare traži da Republika Srpska odustane od litijuma

24. avgust 2023. - Rado Savić, načelnik Opštine, predao je Narodnoj skupštini RS peticiju sa potpisom 3.711 građanina protiv otvaranja rudnika na Majevici