Životna sredina

Zagađenje vazduha odgovorno za 1.200 prevremenih smrtnih slučajeva dece u Evropi

zagadjenje vazduha deca smrtni slucajevi evropa

Foto: iStock

Objavljeno

28.04.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

28.04.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Zagađenje vazduha uzrokuje više od 1.200 prevremenih smrtnih slučajeva godišnje kod osoba mlađih od 18 godina u 32 evropske zemlje i značajno povećava rizik od bolesti kod ove populacije tokom života, saopštila je Evropska agencija za životnu sredinu (EEA).

Uprkos poboljšanjima tokom proteklih godina, nivo ključnih zagađivača vazduha, kako je navela EEA, u mnogim evropskim zemljama i dalje je iznad zdravstvenih smernica Svetske zdravstvene organizacije (SZO), posebno u Centralnoj i Istočnoj Evropi i Italiji.

Agencija je istakla da iako su se emisije tih zagađivača smanjivale tokom poslednjih decenija, nivoi zagađenja vazduha u Evropi i dalje su zabrinjavajući.

Najgora situacija je u Centralnoj i Istočnoj Evropi i Italiji

Deca i adolescenti su posebno osetljivi na zagađenje vazduha jer se njihova tela, organi i imuni sistem još razvijaju, navodi se u dokumentu Zagađenje vazduha i zdravlje dece. Zagađenje, naime, šteti zdravlju tokom detinjstva i povećava rizik od bolesti kasnije tokom života.

Najopasniji zagađivači za dečija pluća kratkoročno su ozon (O3) i azot-dioksid (NO2), a dugoročno čestice PM2,5.

Autori analize istakli su da zagađenje vazduha povećava rizik od astme, smanjene plućne funkcije, respiratornih infekcija i alergija, i da može pogoršati hronična stanja poput astme od koje boluje devet odsto dece i adolescenata u Evropi. Takođe, povećava i rizik od hroničnih bolesti kasnije tokom života.

Deca su najranjivija na zdravstvene posledice koje izaziva zagađenje vazduha

EEA savetuje da sve dok se zagađenje vazduha ne svede na bezbedne nivoe, izloženost dece može se smanjiti poboljšanjem njegovog kvaliteta oko škola i vrtića, kao i tokom školskih putovanja i sportskih aktivnosti.

Izvršni direktor EEA Hans Brejninks rekao je da su deca najranjivija na posledice koje po zdravlje izaziva zagađenja vazduha.

Hitno mora da se nastavi sa pojačavanjem mera na lokalnom, nacionalnom i nivou EU kako bi se zaštitila deca, koja ne mogu sama to da urade, dodao je Brejninks.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

odbor za zastitu zivotne sredine univerziteta u beogradu protiv projekta jadar

Odbor za zaštitu životne sredine Univerziteta u Beogradu: Projekat Jadar nema ekonomsko, ekološko, socijalno, niti moralno opravdanje

28. april 2023. - Odbor za zaštitu životne sredine Univerziteta u Beogradu, izrazilo je svoje protivljenje obnovi realizacija projekta Jadar, jer po njihovim rečima, on nema razumno obrazloženje sa ekonomskog, ekološkog i socijalnog, niti sa moralnog stanovišta

Australijska kompanija Volt Resources potragu litijumom Srbiji

Australijska kompanija čeka da se uključi u potragu za litijumom u Srbiji

28. april 2023. - Volt Resources čeka dozvolu za geološka istraživanja u zapadnoj Srbiji, uključujući područje pored lokacije Rio Tintovog planiranog rudnika

jadar litijum rio tinto vlada srbije uredba

Vlada Srbije novom uredbom odblokirala projekat Jadar

28. april 2023. - Vlada Srbije usvojila je uredbu kojim je projekat Jadar vraćen u stanje pre donošenja uredbe kojom je zaustavljen, a koju je nedavno Ustavni sud proglasio neustavnom

Ustavni sud Srbije odluku u korist Rio Tinta

Ustavni sud Srbije doneo odluku u korist Rio Tinta

28. april 2023. - Ustavni sud Srbije je proglasio ukidanje prostornog plana za projekat Jadar iz 2022. neustavnim i nezakonitim, presudivši tako u korist Rio Tinta