Životna sredina

Zagađenje vazduha odgovorno za 1.200 prevremenih smrtnih slučajeva dece u Evropi

zagadjenje vazduha deca smrtni slucajevi evropa

Foto: iStock

Objavljeno

28.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Zagađenje vazduha uzrokuje više od 1.200 prevremenih smrtnih slučajeva godišnje kod osoba mlađih od 18 godina u 32 evropske zemlje i značajno povećava rizik od bolesti kod ove populacije tokom života, saopštila je Evropska agencija za životnu sredinu (EEA).

Uprkos poboljšanjima tokom proteklih godina, nivo ključnih zagađivača vazduha, kako je navela EEA, u mnogim evropskim zemljama i dalje je iznad zdravstvenih smernica Svetske zdravstvene organizacije (SZO), posebno u Centralnoj i Istočnoj Evropi i Italiji.

Agencija je istakla da iako su se emisije tih zagađivača smanjivale tokom poslednjih decenija, nivoi zagađenja vazduha u Evropi i dalje su zabrinjavajući.

Najgora situacija je u Centralnoj i Istočnoj Evropi i Italiji

Deca i adolescenti su posebno osetljivi na zagađenje vazduha jer se njihova tela, organi i imuni sistem još razvijaju, navodi se u dokumentu Zagađenje vazduha i zdravlje dece. Zagađenje, naime, šteti zdravlju tokom detinjstva i povećava rizik od bolesti kasnije tokom života.

Najopasniji zagađivači za dečija pluća kratkoročno su ozon (O3) i azot-dioksid (NO2), a dugoročno čestice PM2,5.

Autori analize istakli su da zagađenje vazduha povećava rizik od astme, smanjene plućne funkcije, respiratornih infekcija i alergija, i da može pogoršati hronična stanja poput astme od koje boluje devet odsto dece i adolescenata u Evropi. Takođe, povećava i rizik od hroničnih bolesti kasnije tokom života.

Deca su najranjivija na zdravstvene posledice koje izaziva zagađenje vazduha

EEA savetuje da sve dok se zagađenje vazduha ne svede na bezbedne nivoe, izloženost dece može se smanjiti poboljšanjem njegovog kvaliteta oko škola i vrtića, kao i tokom školskih putovanja i sportskih aktivnosti.

Izvršni direktor EEA Hans Brejninks rekao je da su deca najranjivija na posledice koje po zdravlje izaziva zagađenja vazduha.

Hitno mora da se nastavi sa pojačavanjem mera na lokalnom, nacionalnom i nivou EU kako bi se zaštitila deca, koja ne mogu sama to da urade, dodao je Brejninks.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BEF2024-GlavniVizual-840x430-SRP

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

28. april 2023. - Beogradski energetski forum 2024 biće domaćin 13. i 14. maja liderima održive energetske tranzicije u...

U Valjevu 50 godina zagađen vazduh, građani pokrenuli inicijativu za zamenu energenata u Krušiku

U Valjevu vazduh zagađen 50 godina, građani traže da Krušik pređe na čistije energente

28. april 2023. - Udruženje građana iRevolucija iz Valjeva sakuplja potpise za izradu projekta zamene energenata u Krušiku čistijim rešenjima

barselona turisticka taksa solar paneli

Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

28. april 2023. - Gradske vlasti tako žele da poprave uslove za decu u školama, ali i da odobrovolje one starije koji nisu baš oduševljeni najezdom turista

lopare litijum peticija protest

Opština Lopare traži da Republika Srpska odustane od litijuma

28. april 2023. - Rado Savić, načelnik Opštine, predao je Narodnoj skupštini RS peticiju sa potpisom 3.711 građanina protiv otvaranja rudnika na Majevici