Životna sredina

Zagađenje vazduha odgovorno za 1.200 prevremenih smrtnih slučajeva dece u Evropi

zagadjenje vazduha deca smrtni slucajevi evropa

Foto: iStock

Objavljeno

28.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Zagađenje vazduha uzrokuje više od 1.200 prevremenih smrtnih slučajeva godišnje kod osoba mlađih od 18 godina u 32 evropske zemlje i značajno povećava rizik od bolesti kod ove populacije tokom života, saopštila je Evropska agencija za životnu sredinu (EEA).

Uprkos poboljšanjima tokom proteklih godina, nivo ključnih zagađivača vazduha, kako je navela EEA, u mnogim evropskim zemljama i dalje je iznad zdravstvenih smernica Svetske zdravstvene organizacije (SZO), posebno u Centralnoj i Istočnoj Evropi i Italiji.

Agencija je istakla da iako su se emisije tih zagađivača smanjivale tokom poslednjih decenija, nivoi zagađenja vazduha u Evropi i dalje su zabrinjavajući.

Najgora situacija je u Centralnoj i Istočnoj Evropi i Italiji

Deca i adolescenti su posebno osetljivi na zagađenje vazduha jer se njihova tela, organi i imuni sistem još razvijaju, navodi se u dokumentu Zagađenje vazduha i zdravlje dece. Zagađenje, naime, šteti zdravlju tokom detinjstva i povećava rizik od bolesti kasnije tokom života.

Najopasniji zagađivači za dečija pluća kratkoročno su ozon (O3) i azot-dioksid (NO2), a dugoročno čestice PM2,5.

Autori analize istakli su da zagađenje vazduha povećava rizik od astme, smanjene plućne funkcije, respiratornih infekcija i alergija, i da može pogoršati hronična stanja poput astme od koje boluje devet odsto dece i adolescenata u Evropi. Takođe, povećava i rizik od hroničnih bolesti kasnije tokom života.

Deca su najranjivija na zdravstvene posledice koje izaziva zagađenje vazduha

EEA savetuje da sve dok se zagađenje vazduha ne svede na bezbedne nivoe, izloženost dece može se smanjiti poboljšanjem njegovog kvaliteta oko škola i vrtića, kao i tokom školskih putovanja i sportskih aktivnosti.

Izvršni direktor EEA Hans Brejninks rekao je da su deca najranjivija na posledice koje po zdravlje izaziva zagađenja vazduha.

Hitno mora da se nastavi sa pojačavanjem mera na lokalnom, nacionalnom i nivou EU kako bi se zaštitila deca, koja ne mogu sama to da urade, dodao je Brejninks.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ecocourt business 3×3 – Prijavite se za ekološki turnir u basketu

Ecocourt Business 3×3 – prijavite se za ekološki turnir u basketu

28. april 2023. - Edukort poziva sve kompanije da se prijave za učešće na ekološkom turniru u basketu, koji će se održati 18. maja na Adi Ciganliji

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

28. april 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

28. april 2023. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

28. april 2023. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu