Otpad

Beo Čista Energija započela proizvodnju energije spaljivanjem otpada u Vinči (VIDEO)

vinca spaljivanje otpada deponija beo cista energija

Foto: Beo Čista Energija

Objavljeno

13.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Beo Čista Energija, firma koja upravlja projektom za sanaciju stare i izgradnju nove deponije na lokaciji Vinča, započela je proizvodnju električne i toplotne energije spaljivanjem otpada.

Prvo spaljivanje otpada predstavlja poslednju fazu probnog rada postrojenja za proizvodnju električne i toplotne energije i planirano je da traje do juna, kažu u Beo Čistoj Energiji.

Pun kapacitet postrojenje bi trebalo da dostigne u junu, ukoliko do tada budu obezbeđene mnogobrojne dozvole nadležnih institucija.

Aktiviranje postrojenja za energetsko iskorišćenje komunalnog otpada, snage 103 MW, predstavlja predstavlja jedan od najvažnijih delova javno-privatnog partnerstva (JPP) za sanaciju divlje deponije Vinča i novi sistem odlaganja otpada na ovoj lokaciji.

Elektrana bi do juna trebalo da dostigne pun kapacitet

Prva važna tačka u projektu bio je početak rada Regionalne sanitarne deponije Vinča sredinom 2021.

Informacija o početku rada postrojenja objavljena je na Jutjub kanalu Beo Čiste Energije. Video nosi naziv „Achievement of First Fire with Waste“.

Posle uspešno obavljenih hladnih proba, Beo Čista Energija je sprovela prvo spaljivanje otpada u postrojenju za dobijanje energije iz otpada, prvom takve vrste u Srbiji i regionu, navodi se u snimku.

Godišnji kapacitet elektrane je spaljivanje 340.000 tona otpada

Bunker za otpad, kako se dodaje, može da uskladišti dovoljne količine za rad postrojenja od 4,5 dana. Godišnji kapacitet elektrane je spaljivanje 340.000 tona otpada godišnje od čega će se dobijati 30,24 MWh struje i 56,5 MWh toplotne energije.

Beo Čista Energija će iz otpada prozvesti struju dovoljnu za snabdevanje pet odsto beogradskih domaćinstava i toplotnu energiju za zagrevanje deset odsto stanova u glavnom gradu Srbije, navodi se u video prilogu.

 

Da podsetimo, francuski Suez i japanski Itochu su 2017. godine sklopili ugovor o javno-privatnom partnerstvu (JPP) na 25 godina sa Gradom Beogradom. Projektu se kasnije priključio i infrastrukturni fond Marguerite II, a zbog spajanja Sueza i kompanija Veolia, udeo Sueza preuzela je Veolia.

Investiciju finansiraju Međunarodna finansijska korporacija (IFC), Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojna banka Austrije (OeEB).

Projekat, kako je ranije saopštio EBRD, obuhvata i postrojenje za preradu građevinskog otpada, postrojenje za iskorišćenje deponijskog gasa, kao i sanaciju i zatvaranje postojeće deponije, kao i izgradnju nove u skladu sa standardima EU.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

13. februar 2023. - Predstavnici industrije plastike promovišu recikliranje kao rešenje pitanja otpada iako znaju da ono nije ni tehnički ni ekonomski održivo

brcko centar za upravljanje otpadom svetska banka

Brčko će dobiti Centar za upravljanje otpadom u skladu sa evropskim standardima

13. februar 2023. - Centar je jedan od pet projekata koji se pripremaju u Distriktu u okviru "Projekta integrisanog razvoja koridora reka Save i Drine"

crveni mulj, boksit, aluminijum

Naučnici od rudarskog otpada dobili gvožđe i građevinski materijal

13. februar 2023. - Istraživači tvrde da se uz pomoć jednostavnog hemijskog procesa iz crvenog mulja, nusproizvoda prerade boksita, može izdvojiti gvožđe

prozor rama otpad sortiranje juricic

Prozor-Rama jedina opština u BiH koja sortira sav prikupljeni otpad

13. februar 2023. - Opština je izgradila Ekopark koji se sastoji od sortirnice i kompostane, pa se od 100 odsto obrađenog otpada ponovo iskoristi 60 odsto