Otpad

Beo Čista Energija zatvorila finansijsku konstrukciju za deponiju u Vinči

Beo Cista Energija Vinca

Slika: Radovi počeli u oktobru 2019. (Beo Čista Energija)

Objavljeno

26.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Zajmom vrednim 290 miliona evra Beo Čista Energija, zajednička firma konzorcijuma koji čine Suez, Itochu i Marguerite, zatvorila je finansijsku konstrukciju za investiciju u oblasti upravljanja otpadom koja se realizuje kroz javno-privatno partnerstvo (JPP) sa Gradom Beogradom.

Firma je, kako se navodi u saopštenju, počela povlačenje kreditne linije koju su obezbedili Međunarodna finansijska korporacija (IFC), Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojna banka Austrije (OeEB).

Sredstava su namenjena za izgradnju i upravljanje postrojenjem za proizvodnju energije iz komunalnog otpada snage 103 MW i postrojenjem za preradu građevinskog otpada, što će omogućiti zatvaranje jedne od najvećih aktivnih deponija u Evropi, navela je Beo Čista Energija.

Zatvaranjem finansijske konstrukcije ugovorom o zajmu konzorcijum ispunjava svoju obavezu predviđenu ugovorom o JPP sklopljenim 2017. sa Gradom Beogradom

Zatvaranjem finansijske konstrukcije ugovorom o zajmu vrednim 290 miliona evra sa IFC, EBRD i OeEB, konzorcijum ispunjava svoju obavezu koja obuhvata finansiranje, izgradnju i upravljanje novim postrojenjima za upravljanje otpadom u okviru 25-godišnjeg JPP sklopljenog sa Gradom Beogradom 2017.

Predviđena je izgradnja postrojenja za proizvodnju energije iz otpada (EfW) snage 103 MW, koje će prerađivati do 43 tone otpada na sat

Predviđena je izgradnja postrojenja za proizvodnju energije iz otpada (EfW) snage 103 MW, koje će prerađivati do 43 tone otpada na sat. Proizvedena električna energija biće isporučena u nacionalni elektroenergetski sistem, a toplotna energija u sistem daljinskog grejanja Beogradskih elektrana, čime će se, kako se ističe, smanjiti zavisnost od prirodnog gasa.

Predviđena je izgradnja i dodatnih postrojenja, pre svega postrojenja za preradu građevinskog otpada sa kapacitetom od 200.000 tona godišnje i postrojenja za iskorišćenje deponijskog gasa.

Beo Čista Energija imaće pogodnosti od fid-in tarifa za otkup električne energije koju proizvedu postrojenja na otpad i deponijski gas u periodu od 12 godina

Beo Čista Energija imaće pogodnosti od garantovanih podsticajnih cena (fid-in tarifa) za otkup električne energije koju proizvedu postrojenje za proizvodnju energije iz otpada i postrojenje za iskorišćenje deponijskog gasa u periodu od 12 godina – što je novina za projekte u oblasti upravljanja otpadom u Srbiji.

Početak komercijalnih aktivnosti predviđen je za 2022.

Radovi koji su započeti u oktobru 2019, kako se navodi, dobro napreduju uprkos proglašenju pandemije korona virusa, a početak komercijalnih aktivnosti predviđen je za 2022.

Svim postrojenjima upravljaće kompanija SUEZ u skladu sa 25-godišnjim ugovorom o upravljanju i održavanju, navodi se u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropska unija radi na uvođenju novih mera za smajenje ambalažnog otpada

Evropska unija uvodi mere za ograničavanje količine ambalažnog otpada

26. maj 2020. - Evropski parlament je usvojio Uredbu o ambalaži i ambalažnom otpadu. Količina ambalaže 2040. godine mora da bude 15 odsto manja nego sada

rec-harlingen spalionica otpada

Hrana koja se uzgaja u blizini spalionica otpada kontaminirana supstancama visokog rizika

26. maj 2020. - Biomonitoringom emisija u Slovačkoj i Holandiji otkriveni su visoki nivoi perzistentnih organskih zagađivača (POPs) u hrani i životnoj sredini u blizini spalionica otpada

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

26. maj 2020. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

26. maj 2020. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.