Otpad

Bar će proizvoditi energiju iz otpada

Bar ce proizvoditi energiju iz otpada mozura

Foto: likalinka from Pixabay

Objavljeno

12.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Opštini Bar namerava da izgradi postrojenje za proizvodnju električne energije iz biogasa sa regonalne deponije Možura. Preliminarne analize pokazale su da bi moglo da se instalira potrojenje snage jednog megavata (MW).

Opštini Bar predstavila je Studiju izvodljivosti za pretvaranja biogasa u električnu energiju na sanitarnoj regionalnoj deponiji Možura.

Realizacijom ovog projekta, Opština Bar i deponija Možura biće prvi u Crnoj Gori, ali i regionu koji će proizvoditi električnu energiju od otpada i deponijskog gasa”, saopštila je ova crnogorska opština.

Predsednik Opštine Bar Dušan Raičević izjavio je da će Bar imati prvu energanu ne samo u Crnoj Gori, već i na Balkanu, i da će proizvoditi dovoljne količine električne energije za snabdevanje blizu 300 domaćinstava iz, kako je rekao, obnovljivih izvora energije.

Opština je spremna da finansira investiciju i iz sopstvenih sredstav

Raičević je naglasio da su dobili potvrdu da mogu da očekuju podršku za finansiranje izrade glavnog projekta, a Opština je spremna da finansira ovakvu investiciju i iz sopstvenih sredstava.

Investicija je , prema njegovim rečima, procenjena na oko 1,2 miliona evra, a povraćaj se očekuje se za period ne veći od pet godina. On je istakao da na ovaj način Opština Bar daje doprinos obezbeđivanju energetske nezavisnosti ne samo barske opštine nego i Crne Gore

Senad Arabelović, direktor deponije Možura, rekao je da je sledeći korak izrada glavnog projekta. Planiramo i proširenje kapaciteta, izgradnju centra za selekciju, kompustiranje, kao i mogućnost tretmana otpadnih voda, rekao je Arabelović.

Dimitrije Stevanović, predstavnik firme Tekon-tehnokolsanting i jedan od autora studije rekao je da Možura može da bude i lider u energetskoj proizvodnji i iskorišćavanju deponijskog gasa.

Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Postrojenje za preciscavanje otpadnih voda u Leskovcu pocelo proizvodnju struje iz biogasa

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Leskovcu počelo proizvodnju struje iz biogasa

30 септембра 2022 - Od početka rada postrojenja je preradilo oko četiri miliona kubika otpadne vode ili oko 19.000 litara dnevno

hrvatska waste expo 2022 energetski tretman otpada

Hrvatska i dalje bez postrojenja za energetski tretman otpada

27 септембра 2022 - Hrvatska nema nijednu energanu na otpad, pa gubi dok neki drugi na njoj zarađuju, i to u energetskoj krizi, poručili su učesnici skupa Croatia Waste Expo 2022

U zemljama EU baci se više hrane nego što se uveze

U zemljama EU baci se više hrane nego što se uveze

23 септембра 2022 - U trenutku kada 33 miliona građana Evropske unije ne može da priušti dovoljno obroka, u...

Marko List Consultare Hrvatska biootpad

Dobar primer upravljanja biootpadom dolazi iz Hrvatske: nova vrednost, ekološka odgovornost

14 септембра 2022 - Kada bi Hrvatska u potpunosti iskoristila potencijal biootpada od 400.000 tona, mogla bi proizvesti 104 gigavat-sati električne energije godišnje, što je ekvivalent od 7.3% ukupno proizvedene električne energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj 2021.