Otpad

Bar će proizvoditi energiju iz otpada

Bar ce proizvoditi energiju iz otpada mozura

Foto: likalinka from Pixabay

Objavljeno

12.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Opštini Bar namerava da izgradi postrojenje za proizvodnju električne energije iz biogasa sa regonalne deponije Možura. Preliminarne analize pokazale su da bi moglo da se instalira potrojenje snage jednog megavata (MW).

Opštini Bar predstavila je Studiju izvodljivosti za pretvaranja biogasa u električnu energiju na sanitarnoj regionalnoj deponiji Možura.

Realizacijom ovog projekta, Opština Bar i deponija Možura biće prvi u Crnoj Gori, ali i regionu koji će proizvoditi električnu energiju od otpada i deponijskog gasa”, saopštila je ova crnogorska opština.

Predsednik Opštine Bar Dušan Raičević izjavio je da će Bar imati prvu energanu ne samo u Crnoj Gori, već i na Balkanu, i da će proizvoditi dovoljne količine električne energije za snabdevanje blizu 300 domaćinstava iz, kako je rekao, obnovljivih izvora energije.

Opština je spremna da finansira investiciju i iz sopstvenih sredstav

Raičević je naglasio da su dobili potvrdu da mogu da očekuju podršku za finansiranje izrade glavnog projekta, a Opština je spremna da finansira ovakvu investiciju i iz sopstvenih sredstava.

Investicija je , prema njegovim rečima, procenjena na oko 1,2 miliona evra, a povraćaj se očekuje se za period ne veći od pet godina. On je istakao da na ovaj način Opština Bar daje doprinos obezbeđivanju energetske nezavisnosti ne samo barske opštine nego i Crne Gore

Senad Arabelović, direktor deponije Možura, rekao je da je sledeći korak izrada glavnog projekta. Planiramo i proširenje kapaciteta, izgradnju centra za selekciju, kompustiranje, kao i mogućnost tretmana otpadnih voda, rekao je Arabelović.

Dimitrije Stevanović, predstavnik firme Tekon-tehnokolsanting i jedan od autora studije rekao je da Možura može da bude i lider u energetskoj proizvodnji i iskorišćavanju deponijskog gasa.

Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Novi zakon stiti potrosace u EU od kvarenja uredjaja odmah nakon isteka garancije

EU će zakonski zaštititi potrošače od kvarenja uređaja odmah nakon isteka garancije

12. septembar 2022. - Evropski parlament je podržao nacrt zabrane nedokazanih ekoloških tvrdnji, ugrađenih kvarova i programiranog zastarevanja proizvoda

ers spaljivanje otpada rdf te gacko-procena-uticaja

ERS razmatra spaljivanje otpada u termoelektrani Gacko

12. septembar 2022. - Kompanija je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju dostavila prethodnu procenu uticaja na životnu sredinu

Značaj novih tehnologija u primarnoj selekciji ambalažnog otpada

Pametno recikliraj: pilot-projekat u Zrenjaninu

12. septembar 2022. - Pilot-projekat Pametno recikliraj, pokrenut u Zrenjaninu, pomoću savremene tehnologije pomaže građanima u recikliranju ambalažnog otpada

zajedno protiv otpada od hrane

Hrvatska radi na smanjenju otpada od hrane za 30 odsto do 2028.

12. septembar 2022. - U Hrvatskoj je potpisan Dobrovoljni sporazum Zajedno protiv otpada od hrane sa ciljem smanjenja količine otpada i razvoja donatorske mreže