Električna energija

Aukcije za prekogranične kapacitete na granici sa Bugarskom od 2019. sprovodi Joint Allocation Office

Slika: Pixabay

Objavljeno

19.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Aukcije za prekogranične kapacitete za prenos električne energije na granici sa Bugarskom od sledeće godine sprovodiće Joint Allocation Office S.A. (JAO) iz Luksemburga, saopštila je Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS).

Dosad je na na ovoj granici raspodelu dugoročnih aukcija obavljao bugarski operator prenosnog sistema ESO, a dnevnih srpski operator Elektromreža Srbije (EMS).

Promena je deo sporazuma između EMS-a i operatora prenosnih sistema Makedonije (MEPSO), Bugarske (ESO), Rumunije (Transelectrica), Mađarske (MAVIR), Hrvatske (HOPS) i Bosne i Hercegovine (NOSBIH) o postupku i načinu raspodele prava korišćenja prekograničnih prenosnih kapaciteta i pristupu prekograničnim prenosnim kapacitetima za 2019. godinu, na koje je saglasnost dao Savet AERS-a.

“Najznačajnija promena u ovoj godini je načinjena na granici sa Bugarskom na kojoj će Primenom evropskih harmonizovanih alokacionih pravila, godišnje, mesečne i dnevne aukcije od 2019. godine realizovati Joint Allocation Office S.A. (JAO) iz Luksemburga preko zajedničke evropske platforme, što je od 2018. već primenjeno i na granici sa Hrvatskom”, saopštio je AERS.

U regulatornoj agenciji kažu da se organizovanjem zajedničkih aukcija omogućava efikasnije korišćenje prekograničnih kapaciteta, u skladu sa evropskim uredbama.

Zajedničke aukcije se na ovim granicama organizuju nekoliko godina unazad, počevši od 2012. na granici sa Mađarskom, pa do 2017. kada je ovakav način raspodele ustanovljen na granici sa Makedonijom.

Savet AERS-a je dao saglasnost i na izmenu Pravila za raspodelu prekograničnih prenosnih kapaciteta na granicama sa operatorima susednih sistema sa kojima nisu potpisani sporazumi o zajedničkim aukcijama.

Izmenom u ovim pravilima postupak raspodele kapaciteta na unutardnevnim aukcijama je usklađen sa pravilima koja važe na granicama na kojima EMS raspodelu obavlja preko zajedničkih aukcija, naveo je AERS.

AERS primljen kao posmatrač u Savet evropskih energetskih regulatora

Generalna skupština Saveta evropskih energetskih regulatora (Council of European Energy Regulators – CEER) primila je, na sednici održanoj u Beču, Agenciju za energetiku Republike Srbije kao posmatrača.

Povodom ove odluke, predsednik CEER-a Garrett Blaney izjavio je da je to dodatni znak jačanja saradnje između regulatora u Evropi i na Zapadnom Balkanu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Gradjani Hrvatske će moci da kupuju elektricnu energiju iz svih zemalja EU

Građani Hrvatske će moći da kupuju električnu energiju iz svih zemalja EU

09 April 2021 - Izmene Zakona o tržištu električne energije povećavaju konkurenciju na tržištu gde Hrvatska elektroprivreda drži 90 odsto snabdevanja.

Grcka otpisala cetiri bloka termoelektrana ugalj

Grčka zvanično otpisala četiri bloka termoelektrana na ugalj

09 April 2021 - Izgleda da će Grčka odbaciti ugalj pre nego što je planirano – jedini preostali projekat termoelektrane verovatno će preći na gas pre kraja 2025. godine

severna makedonija grcka memorandum lng terminal gas elektrana

Severna Makedonija dogovara isporuke gasa i električne energije kako bi prestala da koristi ugalj

07 April 2021 - Firme iz Severne Makedonije i Grčke potpisale su memorandume o snabdevanja prirodnim gasom i električnom energijom.

ERS trazi kreditora za finansiranje tri HE na Bistrici i HE Dabar

ERS traži kreditora za finansiranje tri HE na Bistrici i HE Dabar

05 April 2021 - Elektroprivreda Republike Srpske objavila je tender za obezbeđivanje kredita od 118,7 miliona evra.