x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Aukcije za prekogranične kapacitete na granici sa Bugarskom od 2019. sprovodi Joint Allocation Office

19.12.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
Aukcije za prekogranične kapacitete na granici sa Bugarskom od 2019. sprovodi Joint Allocation Office

Aukcije za prekogranične kapacitete za prenos električne energije na granici sa Bugarskom od sledeće godine sprovodiće Joint Allocation Office S.A. (JAO) iz Luksemburga, saopštila je Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS).

Dosad je na na ovoj granici raspodelu dugoročnih aukcija obavljao bugarski operator prenosnog sistema ESO, a dnevnih srpski operator Elektromreža Srbije (EMS).

Promena je deo sporazuma između EMS-a i operatora prenosnih sistema Makedonije (MEPSO), Bugarske (ESO), Rumunije (Transelectrica), Mađarske (MAVIR), Hrvatske (HOPS) i Bosne i Hercegovine (NOSBIH) o postupku i načinu raspodele prava korišćenja prekograničnih prenosnih kapaciteta i pristupu prekograničnim prenosnim kapacitetima za 2019. godinu, na koje je saglasnost dao Savet AERS-a.

“Najznačajnija promena u ovoj godini je načinjena na granici sa Bugarskom na kojoj će Primenom evropskih harmonizovanih alokacionih pravila, godišnje, mesečne i dnevne aukcije od 2019. godine realizovati Joint Allocation Office S.A. (JAO) iz Luksemburga preko zajedničke evropske platforme, što je od 2018. već primenjeno i na granici sa Hrvatskom”, saopštio je AERS.

U regulatornoj agenciji kažu da se organizovanjem zajedničkih aukcija omogućava efikasnije korišćenje prekograničnih kapaciteta, u skladu sa evropskim uredbama.

Zajedničke aukcije se na ovim granicama organizuju nekoliko godina unazad, počevši od 2012. na granici sa Mađarskom, pa do 2017. kada je ovakav način raspodele ustanovljen na granici sa Makedonijom.

Savet AERS-a je dao saglasnost i na izmenu Pravila za raspodelu prekograničnih prenosnih kapaciteta na granicama sa operatorima susednih sistema sa kojima nisu potpisani sporazumi o zajedničkim aukcijama.

Izmenom u ovim pravilima postupak raspodele kapaciteta na unutardnevnim aukcijama je usklađen sa pravilima koja važe na granicama na kojima EMS raspodelu obavlja preko zajedničkih aukcija, naveo je AERS.

AERS primljen kao posmatrač u Savet evropskih energetskih regulatora

Generalna skupština Saveta evropskih energetskih regulatora (Council of European Energy Regulators – CEER) primila je, na sednici održanoj u Beču, Agenciju za energetiku Republike Srbije kao posmatrača.

Povodom ove odluke, predsednik CEER-a Garrett Blaney izjavio je da je to dodatni znak jačanja saradnje između regulatora u Evropi i na Zapadnom Balkanu.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.