Električna energija

Aukcije za prekogranične kapacitete na granici sa Bugarskom od 2019. sprovodi Joint Allocation Office

Slika: Pixabay

Objavljeno

19.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Aukcije za prekogranične kapacitete za prenos električne energije na granici sa Bugarskom od sledeće godine sprovodiće Joint Allocation Office S.A. (JAO) iz Luksemburga, saopštila je Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS).

Dosad je na na ovoj granici raspodelu dugoročnih aukcija obavljao bugarski operator prenosnog sistema ESO, a dnevnih srpski operator Elektromreža Srbije (EMS).

Promena je deo sporazuma između EMS-a i operatora prenosnih sistema Makedonije (MEPSO), Bugarske (ESO), Rumunije (Transelectrica), Mađarske (MAVIR), Hrvatske (HOPS) i Bosne i Hercegovine (NOSBIH) o postupku i načinu raspodele prava korišćenja prekograničnih prenosnih kapaciteta i pristupu prekograničnim prenosnim kapacitetima za 2019. godinu, na koje je saglasnost dao Savet AERS-a.

„Najznačajnija promena u ovoj godini je načinjena na granici sa Bugarskom na kojoj će Primenom evropskih harmonizovanih alokacionih pravila, godišnje, mesečne i dnevne aukcije od 2019. godine realizovati Joint Allocation Office S.A. (JAO) iz Luksemburga preko zajedničke evropske platforme, što je od 2018. već primenjeno i na granici sa Hrvatskom“, saopštio je AERS.

U regulatornoj agenciji kažu da se organizovanjem zajedničkih aukcija omogućava efikasnije korišćenje prekograničnih kapaciteta, u skladu sa evropskim uredbama.

Zajedničke aukcije se na ovim granicama organizuju nekoliko godina unazad, počevši od 2012. na granici sa Mađarskom, pa do 2017. kada je ovakav način raspodele ustanovljen na granici sa Makedonijom.

Savet AERS-a je dao saglasnost i na izmenu Pravila za raspodelu prekograničnih prenosnih kapaciteta na granicama sa operatorima susednih sistema sa kojima nisu potpisani sporazumi o zajedničkim aukcijama.

Izmenom u ovim pravilima postupak raspodele kapaciteta na unutardnevnim aukcijama je usklađen sa pravilima koja važe na granicama na kojima EMS raspodelu obavlja preko zajedničkih aukcija, naveo je AERS.

AERS primljen kao posmatrač u Savet evropskih energetskih regulatora

Generalna skupština Saveta evropskih energetskih regulatora (Council of European Energy Regulators – CEER) primila je, na sednici održanoj u Beču, Agenciju za energetiku Republike Srbije kao posmatrača.

Povodom ove odluke, predsednik CEER-a Garrett Blaney izjavio je da je to dodatni znak jačanja saradnje između regulatora u Evropi i na Zapadnom Balkanu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

19. decembar 2018. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

19. decembar 2018. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

19. decembar 2018. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

19. decembar 2018. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin