Mobilnost

Amerikanci prebacuju stare automobile sa fosilnih goriva na struju

Pretvaranje automobila na gas u električna vozila

Foto: EV West / Facebook

Objavljeno

21.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Prodaja električnih automobila je prošle godine skočila 55 odsto i nastavila niz uzastopnih rekorda. Ipak, i dalje je mnogo više vozila koja imaju motore sa unutrašnjim sagorevanjem. Da inovacije vode svet ka održivoj budućnosti, pokazuju kompanije koje stare automobile pretvaraju u električna vozila.

Industrija u usponu daje novi život automobilima sa unutrašnjim sagorevanjem, tako što ih pretvara u električna. „Biti uključen u industriju električnih automobila danas je kao rad sa kompjuterima devedesetih godina prošlog veka“, rekao je osnivač i generalni direktor firme EV West Majkl Brim za CNBC.

Ovaj biznis, sa sedištem u San Dijegu u Kaliforniji, jedan je od pionira u industriji konverzije električnih vozila. Da biste u njegovom servisu pretvorili svoj automobil sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem u električni, moraćete da sačekate čak četiri ili pet godina da stignete na red.

Kompanije Ford i General Motors proizvode komponente za konverziju električnih automobila

Brim kaže da je danas mnogo lakše izvršiti konverziju nego 2009, kada je radnja tek otvorena. Dostupno je mnogo više komponenti, koje nabavlja iz havarisanih električnih automobila. Ti delovi prolaze testiranje, a zatim se mogu kupiti u kompanijinoj prodavnici. Neke komponente prepravlja, dok druge proizvodi sama. Kompanije Ford i General Motors već nude komponente za konverziju električnih automobila.

„Želimo da prelazak na održiva goriva bude zabavan i uzbudljiv za ljude koji su deo automobilske kulture i koji su automobilski entuzijasti“, dodao je Brim.

Kreiranje sopstvenog električnog automobila

Pored servisa za konverziju, razvija se i zajednica majstora. Iako su električna vozila vrlo složena, četrnaestogodišnja Fransis Farnam radi na konverziji svog poršea 914 iz 1976. godine. Automobil je dobila na poklon pre tri godine i, pošto je želela električni automobil, rešila je da ga napravi sama. Čitav proces konverzije beležili na svom YouTube kanalu Tinkergineering.

„Nadam se da ovo što radim pokazuje da nije previše izazovno, jer ja ovo radim u dvorištu sa tatom“, ističe Fransis.

Završila je sa farbanjem i sada se sprema da u potpunosti rekonstruiše automobil. Internetska zajednica je pomogla njoj i njenom ocu u svim etapama.

Konverzija nije jeftina

Ipak, Džon Volker, urednik časopisa Green Car Reports, navodi da konvertovani automobili trenutno nisu isplativi. „Postavljanje baterija je veliki izazov, jer jednu bateriju morate da razbijete na više delova i da prilagodite celu konstrukciju automobila kako biste je postavili“, objasnio je i ocenio da ovaj metod još ne može da postane konvencionalan.

Za konverziju automobila potrebno je od 20.000 do 60.000 dolara

Za delove i komponente potrebno je izdvojiti od 20.000 do 30.000 hiljada dolara. Ukoliko delove ne postavljate sami, nego odvezete automobil u specijalizovani servis, to će koštati još toliko

„Ono što bi moglo da se isplati u većem obimu jeste konverzija specijalizovanih vozila, poput onih za čišćenje ulica, kamiona za odnošenje smeća, jer ta vozila imaju dug životni vek, 20, 25 godina“, izjavio je Volker. Ti vozni parkovi troše velike količine goriva, a njihovo pretvaranje u električna vozila na sredini njihovog životnog veka donelo bi značajne uštede.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

21. jun 2023. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

21. jun 2023. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

21. jun 2023. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

21. jun 2023. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu