Mobilnost

Kalifornija će zabraniti kamione s motorima sa unutrašnjim sagorevanjem

Kalifornija uvela pravilo napredne čiste flote kako bi postigla nula odsto emisija transportnog sektora

Foto: CARB

Objavljeno

18.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Kalifornijski odbor za vazdušne resurse (CARB), koji je zadužen da smanji zagađenost vazduha, usvojio je propis o naprednom i čistom voznom parku ACF, po kojem je obavezan postepeni prelazak na teretna vozila srednje i teške kategorije sa nula emisija. Tamošnje vlasti su postavile cilj da najkasnije 2045. izbace sve kamione koji imaju motore sa unutrašnjim sagorevanjem.

Iako kamioni čine samo šest odsto vozila u Kaliforniji, oni emituju 35 odsto azotnih oksida u ukupnom saobraćaju i četvrtinu emisija gasova sa efektom staklene bašte u drumskom saobraćaju. Stanovnici te američke savezne države koji žive i borave u blizini kamionskih trasa i skladišta kod kojih prolazi mnogo tih vozila su među najizloženijima zagađenom vazduhu u celoj zemlji, stoji u obrazloženju odluke.

Očekuje se da će propis ACF dovesti do uštede od ukupno 26,6 milijardi dolara samo u zdravstvu usled smanjenja broja napada astme, intervencija hitne pomoći i slučajeva obolevanja respiratornih organa. Vlasnici ovih voznih parkova će takođe imati koristi od ovog pravila. Smanjivanje operativnih i troškova održavanja nadoknadiće više početne troškove kupovine, piše u CARB-ovom saopštenju .

Kalifonija će uložiti devet milijardi dolara u pravičnu dekarbonizaciju transportnog sektora

Guverner Gavin Njusom i kalifornijski parlament postigli su 2021. dogovor da do 2025. država uloži devet milijardi dolara u pravičnu dekarbonizaciju transportnog sektora. Jedna trećina iznosa je za doprinos eliminisanju neto emisija kamiona i u infrastrukturi.

„Imamo na raspolaganju tehnologiju pomoću koje možemo da počnemo da radimo na budućnosti sa nula emisija“, rekla je predsedavajuća CARB-u Lijan Randolf.

„CARB-ov potez će imati značajan pozitivan uticaj na zdravlje i doprineće benefitima za stanovnike u zajednicama izloženim velikom prometu kamiona“, rekla je Katelyn Roedner Sutter, direktorka kalifornijskog Fonda za zaštitu životne sredine. „Propis o naprednom i čistom voznom parku će ubrzati prelazak na kamione sa nula emisija, što je jedna od najjačih prilika za smanjenje klimatskog zagađenja, napredak ka postizanju jednakosti, poboljšanje našeg zdravlja i smanjenje troškova korišćenja ovih kamiona“, dodala je.

Raspon rokova

Vlasnici vozila za usluge prevoza robe, javne institucije na saveznom nivou poput poštanske službe, lokalne i vlasti Kalifornije započeće 2024. svoju tranziciju na vozila sa nula emisija.

Rokovi su različiti po kategorijama vozila

Rokovi su različiti po kategorijama vozila. Na primer, kamioni za pretovar, u logističkim centrima i za distribuciju moraće da voze bez emisija već 2035. godine. Rok za kamionete i teška vozila za kraće destinacije je 2039. godina. Kamioni sa kabinom za spavanje i specijalna vozila od 2042. godine više neće smeti da ispuštaju zagađujuće materije i gasove s efektom staklene bašte u vazduh.

ACF nalaže da se prodaja kamiona sa unutrašnjim sagorevanjem zabrani 2036. godine. Precenjuje se da će do 2050. godine putevima Kalifornije početi da vozi 1,7 miliona kamiona bez emisija.

Ima protivnika

Nisu svi oduševljeni novim propisom. Među njima je i predsednik američke asocijacije za kamionski prevoz ATA Kris Spir, koji ističe da će kompanije biti prinuđene da kupuju vozila koja manje zagađuju.

Kamioni sa nula odsto emisija su skuplji, a nema potrebne infrastrukture

„Vlasnici voznih parkova tek počinju da shvataju šta je potrebno za uspešno upravljanje tim kamionima, ali ono što su do sada saznali jeste da su oni znatno skuplji, infrastruktura za punjenje baterija i sipanje goriva ne postoji, a vozila sa nula emisija ne zamenjuju uvek stara jedan za jedan, što znači da će na putevima Kalifornije biti potrebno više kamiona da bi se prevozila ista količina tereta“, rekao je Spir.

Još šest država je reklo da će slediti primer Kalifornije: Njujork, Nju Džerzi, Oregon, Masačusets, Vašington i Vermont.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

18. maj 2023. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

18. maj 2023. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

18. maj 2023. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu

rimac technology bmw saradnja elektricna vozila

Rimac će proizvoditi baterijske sisteme za električna vozila BMW-a

18. maj 2023. - Firma Rimac Technology, koja je u vlasništvu kompanije Rimac Grupa, sklopila je partnerstvo sa nemačkim automobilskim gigantom BMW