Mobilnost

Grčka i Slovenija biće deo jedne od najvećih evropskih mreža za punjenje električnih vozila

Foto: stux from Pixabay

Objavljeno

10.05.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.05.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Italijanska naftna i gasna kompanija ENI obezbedila je više od 100 miliona evra za ugradnju više od 2.000 brzih punjača za električna vozila u osam članica Evropske unije, među kojima su i Grčka i Slovenija.

Mreža punjača za električna vozila će, takođe, pokrivati Austriju, Francusku, Italiju, Nemačku, Portugaliju i Španiju, i biće instalirana na glavnim evropskim saobraćajnim koridorima.

ENI-jeva mreža će biti među najvećima u Evropi

Plan je, kako je saopštio ENI, da e-punjači počnu da pružaju usluge do 2025. godine. Kada bude završena, mreža italijanske kompanije biće jedna od najvećih u Evropi. Punjači za e-vozila imaće minimalnu snagu od 150 kV, naveo je ENI.

Sredstva su odobrena ENI-jevoj firmi Be Charge. Od ukupne sume 50 miliona evra je kredit italijanske banke Cassa Depositi e Prestiti (CDP), a 50,4 miliona evra je grant Evropske komisije.

Finansiranje uključuje i grant Evropske komisije

Projekt Be Charge će pružiti podršku građanima Evrope i ohrabriti ih da pune električne automobile i na taj način promovišu elektromobilnost, izjavila je Adina Valean, evropski komesar za transport.

Italijanska kompanija trenutno ima više od 15.000 punjača za električne automobile, a plan je da udvostruči svoju mrežu do 2026. na 30.000.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zaplovio prvi teretni brod sa pogonom na zeleni metanol

10. maj 2023. - Maersk je u Kopenhagenu porinuo prvi kontejnerski brod na metanol na svetu, a takva plovila su poručile i ostale velike kompanije

andrada madjarska recikliranje baterija

Slovenačka firma gradi fabriku za recikliranje baterija u Mađarskoj

10. maj 2023. - Andrada je firma koju su slovenački preduzetnici, eksperti i dobavljači automobilske industrije osnovali u Mađarskoj

Parižani izglasali zabranu iznajmljivanja električnih trotineta

Pariz zabranjuje iznajmljivanje električnih trotineta

10. maj 2023. - Pariz će ove nedelje postati jedan od prvih gradova u Evropi koji su zabranili iznajmljivanje električnih trotineta

Oživljavanje Evropske železničke mreže - šinama do zelene mobilnosti

Plan EU za održivu mobilnost: vozovi da zamene avione

10. maj 2023. - Kako bi dekarbonizovala transportni sektor, Evropska Unija aktivno radi na poboljšanju međugradske i prekogranične železničke infrastrukture