Mobilnost

Grčka i Slovenija biće deo jedne od najvećih evropskih mreža za punjenje električnih vozila

Foto: stux from Pixabay

Objavljeno

10.05.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.05.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Italijanska naftna i gasna kompanija ENI obezbedila je više od 100 miliona evra za ugradnju više od 2.000 brzih punjača za električna vozila u osam članica Evropske unije, među kojima su i Grčka i Slovenija.

Mreža punjača za električna vozila će, takođe, pokrivati Austriju, Francusku, Italiju, Nemačku, Portugaliju i Španiju, i biće instalirana na glavnim evropskim saobraćajnim koridorima.

ENI-jeva mreža će biti među najvećima u Evropi

Plan je, kako je saopštio ENI, da e-punjači počnu da pružaju usluge do 2025. godine. Kada bude završena, mreža italijanske kompanije biće jedna od najvećih u Evropi. Punjači za e-vozila imaće minimalnu snagu od 150 kV, naveo je ENI.

Sredstva su odobrena ENI-jevoj firmi Be Charge. Od ukupne sume 50 miliona evra je kredit italijanske banke Cassa Depositi e Prestiti (CDP), a 50,4 miliona evra je grant Evropske komisije.

Finansiranje uključuje i grant Evropske komisije

Projekt Be Charge će pružiti podršku građanima Evrope i ohrabriti ih da pune električne automobile i na taj način promovišu elektromobilnost, izjavila je Adina Valean, evropski komesar za transport.

Italijanska kompanija trenutno ima više od 15.000 punjača za električne automobile, a plan je da udvostruči svoju mrežu do 2026. na 30.000.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

10. maj 2023. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

10. maj 2023. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

10. maj 2023. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

10. maj 2023. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu