Otpad

Albanija gradi postrojenje za proizvodnju električne energije iz otpada

elektricna energija iz otpada albanija

Foto: YouTube

Objavljeno

19.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo zaštite životne sredine Albanije zaključilo je ugovor sa privatnom kompanijom Integrated Technology Waste Treatment Fjer o izgradnji postrojenja za proizvodnju električne energije iz otpada u blizini grada Fjer.

Projekatom izgradnje fabrike za proizvodnju električne energije vrednim 27,7 miliona evra upravljaće kćerka-firma kompanije Integrated Technology Services, a prema ugovoru o koncesiji koji je potpisan na period od šest godina, postrojenje će preći u ruke Vlade Albanije, kako javlja portal SeeNews.

Prema saopštenju Agencije za javne nabavke, kompanija Integrated Technology Services bila je jedini ponuđač za ovaj posao.

Izgradnja postrojenja za proizvodnju električne energije iz otpada u skladu je sa strategijom i politikom upravljanja Ministarstva životne sredine, a projekat je inicirala lokalna samouprava Fjera u julu 2015. godine. Fabrika koja će prerađivati otpad i koristiti ga za proizvodnju električne energije biće druga te vrste u zemlji, navelo je Ministarstvo životne sredine u saopštenju za javnost.

Primarni cilj projekta je bolje upravljanje komunalnim čvrstim otpadom i pretvaranje otpada u električnu energiju. Očekuje se da će postrojenje u blizini grada Fjer dnevno prerađivati 180 do 200 tona čvrstog otpada i prozvoditi električnu energiju snage 3,8 megavata (MV).

Izgradnja ovog postrojenja i njegov rad trebalo bi zauvek da reše problem otpada u okrugu Fjer. Ono bi trebalo da prerađuje 70.000 tona otpada na godišnjem nivou, što je procenjena količina komunalnog čvrstog otpada koji se generiše u ovom okrugu.

Fabrika za proizvodnju električne energije iz otpada biće izgrađena u blizini nekoliko sela čiji su žitelji protestovali tvrdeći da će ovo postrojenje imati štetan uticaj na zdravlje stanovništva. Od kraja oktobra nekoliko protesta je održano u selu Mbrostar čiji meštani tvrde da je izgradnja fabrike velika greška, jer će se nalaziti na udaljenosti manjoj od jednog kilometra od centra sela, javljaju lokalni mediji.

Kompanija koja je izabrana da gradi postrojenje u vlasništvu je firmi Integrated Technology Services (70%) i Ndertim Montimi Patos, koja se bavi pružanje usluga prevoza otpada (30%).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

Ember: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

19. novembar 2016. - Udeo struje iz vetroelektrana i solarnih parkova je prošle godine u EU prvi put prestigao gasne elektrane

mostar solarna elektrana kordic

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

19. novembar 2016. - Samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično -  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

19. novembar 2016. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

19. novembar 2016. - Sud Bosne i Hercegovine je poništio rešenje Vijeća za državnu pomoć BiH o nezakonitosti garancija za kredit za izgradnju bloka Tuzla 7