Otpad

Albanija gradi postrojenje za proizvodnju električne energije iz otpada

elektricna energija iz otpada albanija

Foto: YouTube

Objavljeno

19.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo zaštite životne sredine Albanije zaključilo je ugovor sa privatnom kompanijom Integrated Technology Waste Treatment Fjer o izgradnji postrojenja za proizvodnju električne energije iz otpada u blizini grada Fjer.

Projekatom izgradnje fabrike za proizvodnju električne energije vrednim 27,7 miliona evra upravljaće kćerka-firma kompanije Integrated Technology Services, a prema ugovoru o koncesiji koji je potpisan na period od šest godina, postrojenje će preći u ruke Vlade Albanije, kako javlja portal SeeNews.

Prema saopštenju Agencije za javne nabavke, kompanija Integrated Technology Services bila je jedini ponuđač za ovaj posao.

Izgradnja postrojenja za proizvodnju električne energije iz otpada u skladu je sa strategijom i politikom upravljanja Ministarstva životne sredine, a projekat je inicirala lokalna samouprava Fjera u julu 2015. godine. Fabrika koja će prerađivati otpad i koristiti ga za proizvodnju električne energije biće druga te vrste u zemlji, navelo je Ministarstvo životne sredine u saopštenju za javnost.

Primarni cilj projekta je bolje upravljanje komunalnim čvrstim otpadom i pretvaranje otpada u električnu energiju. Očekuje se da će postrojenje u blizini grada Fjer dnevno prerađivati 180 do 200 tona čvrstog otpada i prozvoditi električnu energiju snage 3,8 megavata (MV).

Izgradnja ovog postrojenja i njegov rad trebalo bi zauvek da reše problem otpada u okrugu Fjer. Ono bi trebalo da prerađuje 70.000 tona otpada na godišnjem nivou, što je procenjena količina komunalnog čvrstog otpada koji se generiše u ovom okrugu.

Fabrika za proizvodnju električne energije iz otpada biće izgrađena u blizini nekoliko sela čiji su žitelji protestovali tvrdeći da će ovo postrojenje imati štetan uticaj na zdravlje stanovništva. Od kraja oktobra nekoliko protesta je održano u selu Mbrostar čiji meštani tvrde da je izgradnja fabrike velika greška, jer će se nalaziti na udaljenosti manjoj od jednog kilometra od centra sela, javljaju lokalni mediji.

Kompanija koja je izabrana da gradi postrojenje u vlasništvu je firmi Integrated Technology Services (70%) i Ndertim Montimi Patos, koja se bavi pružanje usluga prevoza otpada (30%).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

19. novembar 2016. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

19. novembar 2016. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

19. novembar 2016. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

19. novembar 2016. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji