x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Albanija donela zakon o podršci obnovljivim izvorima energije

03.02.2017. | Komentari: 0Autor:

Photo: Pixabay
Albanija donela zakon o podršci obnovljivim izvorima energije

Skupština Albanije usvojila je Zakon o podršci korišćenju energije iz obnovljivih izvora, nakon pregovora Vlade i proizvođača u kojima je posredovala Energetska zajednica.

Prvom nacrtu Zakona suprotstavili su se operateri malih hidroelektrana u toj zemlji, zato što je predviđao izmene regulatornog režima i modela podrške. Centar za rešavanje sporova i pregovore Sekretarijata EZ olakšao je pregovore proizvođača, Vlade i parlamentarnog odbora.

Kompromisno rešenje pronađeno je u decembru 2016, u vidu posebne odredbe koja je ubačena u novi Zakon. Kompromis podrazumeva da će Sekretarijat učestvovati u definisanju šeme za podršku sadašnjim proizvođačima.

“Sekretarijat naglašava važnost donošenja konačnog rešenja koje je prihvatljivo svim zainteresovanim stranama. Nadamo se da će postignuti kompromis pozitivno uticati na pravnu sigurnost i povećati usaglašenost sa pravnim nasleđem, kao i poverenje investitora”, rekao je zamenik direktora EZ Dirk Bušle. Sekretarijat sada treba da potvrdi da li je zakon saglasan sa pravnim nasleđem Energetske Zajednice.

Do sada je šema podrške proizvođača energije iz obnovljivih izvora u Albaniji bila zasnovana na takozvanoj “feed-in” tarifi koja je primenjenivana samo u slučajevima malih hidroelektrana s kapacitetom manjim od 10 MW, kao i onih između 10 MW i 15 MW. Šema je primenjivana na osnovu ugovora o koncesiji koji su potpisani na period od 15 godina.

Javni snabdevač električnom energijom do sada je bio obavezan da plati usaglašenu tarifu za električnu energiju dobijenu iz obnovljivih izvora, dok je operater mreže bio dužan da priključi svako postrojenje za proizvodnju električne energije koje ispunjava uslove za priključenje na taj sistem. Energija dobijena iz obnovljivih izvora nije imala prioritet kada je u pitanju priključak na mrežu.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.