OIE

Albanija donela zakon o podršci obnovljivim izvorima energije

Photo: Pixabay

Objavljeno

03.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Skupština Albanije usvojila je Zakon o podršci korišćenju energije iz obnovljivih izvora, nakon pregovora Vlade i proizvođača u kojima je posredovala Energetska zajednica.

Prvom nacrtu Zakona suprotstavili su se operateri malih hidroelektrana u toj zemlji, zato što je predviđao izmene regulatornog režima i modela podrške. Centar za rešavanje sporova i pregovore Sekretarijata EZ olakšao je pregovore proizvođača, Vlade i parlamentarnog odbora.

Kompromisno rešenje pronađeno je u decembru 2016, u vidu posebne odredbe koja je ubačena u novi Zakon. Kompromis podrazumeva da će Sekretarijat učestvovati u definisanju šeme za podršku sadašnjim proizvođačima.

“Sekretarijat naglašava važnost donošenja konačnog rešenja koje je prihvatljivo svim zainteresovanim stranama. Nadamo se da će postignuti kompromis pozitivno uticati na pravnu sigurnost i povećati usaglašenost sa pravnim nasleđem, kao i poverenje investitora”, rekao je zamenik direktora EZ Dirk Bušle. Sekretarijat sada treba da potvrdi da li je zakon saglasan sa pravnim nasleđem Energetske Zajednice.

Do sada je šema podrške proizvođača energije iz obnovljivih izvora u Albaniji bila zasnovana na takozvanoj “feed-in” tarifi koja je primenjenivana samo u slučajevima malih hidroelektrana s kapacitetom manjim od 10 MW, kao i onih između 10 MW i 15 MW. Šema je primenjivana na osnovu ugovora o koncesiji koji su potpisani na period od 15 godina.

Javni snabdevač električnom energijom do sada je bio obavezan da plati usaglašenu tarifu za električnu energiju dobijenu iz obnovljivih izvora, dok je operater mreže bio dužan da priključi svako postrojenje za proizvodnju električne energije koje ispunjava uslove za priključenje na taj sistem. Energija dobijena iz obnovljivih izvora nije imala prioritet kada je u pitanju priključak na mrežu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Reciklaža solarnih panela

Na korak do tehnologije za potpunu reciklažu solarnih panela

3. februar 2017. - Ključno oružje u borbi za smanjenje emisija ugljenika ima svoj vek trajanja. Milijarde solarnih panela moraće da se zameni – šta raditi sa starima?

albanija republika srpska garancije porekla registri

Albanija i Republika Srpska aktivirale registre za garancije porekla

3. februar 2017. - Albanija i Republika Srpska sada su se pridružile Srbiji kao jedine članice Energetske zajednice koje mogu da izdaju garancije porekla na Zapadnom Balkanu

Solarne elektrane u Srbiji, Severnoj Makedoniji, Sloveniji i Austriji Ključna uloga regulative u podsticanju investicija

Solarne elektrane u Srbiji, Severnoj Makedoniji, Sloveniji i Austriji: Ključna uloga regulative u podsticanju investicija

3. februar 2017. - Solarna energija je trenutno najbrže rastući izvor energije u Evropskoj uniji. To potvrđuje podatak da...

Pocela izgradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

Počela izgradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

3. februar 2017. - Solida izgradnjom agrosolarne elektrane od 15 megavata uvodi koncepciju agrosolara u Hrvatskoj