OIE

Albanija donela zakon o podršci obnovljivim izvorima energije

Photo: Pixabay

Objavljeno

03.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Skupština Albanije usvojila je Zakon o podršci korišćenju energije iz obnovljivih izvora, nakon pregovora Vlade i proizvođača u kojima je posredovala Energetska zajednica.

Prvom nacrtu Zakona suprotstavili su se operateri malih hidroelektrana u toj zemlji, zato što je predviđao izmene regulatornog režima i modela podrške. Centar za rešavanje sporova i pregovore Sekretarijata EZ olakšao je pregovore proizvođača, Vlade i parlamentarnog odbora.

Kompromisno rešenje pronađeno je u decembru 2016, u vidu posebne odredbe koja je ubačena u novi Zakon. Kompromis podrazumeva da će Sekretarijat učestvovati u definisanju šeme za podršku sadašnjim proizvođačima.

“Sekretarijat naglašava važnost donošenja konačnog rešenja koje je prihvatljivo svim zainteresovanim stranama. Nadamo se da će postignuti kompromis pozitivno uticati na pravnu sigurnost i povećati usaglašenost sa pravnim nasleđem, kao i poverenje investitora”, rekao je zamenik direktora EZ Dirk Bušle. Sekretarijat sada treba da potvrdi da li je zakon saglasan sa pravnim nasleđem Energetske Zajednice.

Do sada je šema podrške proizvođača energije iz obnovljivih izvora u Albaniji bila zasnovana na takozvanoj “feed-in” tarifi koja je primenjenivana samo u slučajevima malih hidroelektrana s kapacitetom manjim od 10 MW, kao i onih između 10 MW i 15 MW. Šema je primenjivana na osnovu ugovora o koncesiji koji su potpisani na period od 15 godina.

Javni snabdevač električnom energijom do sada je bio obavezan da plati usaglašenu tarifu za električnu energiju dobijenu iz obnovljivih izvora, dok je operater mreže bio dužan da priključi svako postrojenje za proizvodnju električne energije koje ispunjava uslove za priključenje na taj sistem. Energija dobijena iz obnovljivih izvora nije imala prioritet kada je u pitanju priključak na mrežu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

3. februar 2017. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije

globalna-energetska-tranzicija-gubi-zamah-zbog-ekonomske-i-politicke-nestabilnosti-wef

Globalna energetska tranzicija gubi zamah zbog ekonomske i političke nestabilnosti

3. februar 2017. - Evropske zemlje vode na rang-listi energetske tranzicije koju sastavlja Svetski ekonomski forum, pri čemu je Švedska na vrhu

Masdar-3-2-milijarde-kupi-grcku-kompaniju-Terna-Energy

Masdar spremio 3,2 milijarde evra da kupi grčku kompaniju Terna Energy

3. februar 2017. - Masdar iz UAE kreće u ekspanziju u Grčkoj i Evropi preuzimanjem kompanije Terna Energy za 2,4 milijarde evra, odnosno 3,2 milijarde uključujući dugove i još neke stavke

Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije izolacije fasade solarne panele

Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade i solarne panele

3. februar 2017. - U Sremskoj Mitrovici je održana prva od 12 tribina 'Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade, solarne panele?'