OIE

Albanija donela zakon o podršci obnovljivim izvorima energije

Photo: Pixabay

Objavljeno

03.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Skupština Albanije usvojila je Zakon o podršci korišćenju energije iz obnovljivih izvora, nakon pregovora Vlade i proizvođača u kojima je posredovala Energetska zajednica.

Prvom nacrtu Zakona suprotstavili su se operateri malih hidroelektrana u toj zemlji, zato što je predviđao izmene regulatornog režima i modela podrške. Centar za rešavanje sporova i pregovore Sekretarijata EZ olakšao je pregovore proizvođača, Vlade i parlamentarnog odbora.

Kompromisno rešenje pronađeno je u decembru 2016, u vidu posebne odredbe koja je ubačena u novi Zakon. Kompromis podrazumeva da će Sekretarijat učestvovati u definisanju šeme za podršku sadašnjim proizvođačima.

“Sekretarijat naglašava važnost donošenja konačnog rešenja koje je prihvatljivo svim zainteresovanim stranama. Nadamo se da će postignuti kompromis pozitivno uticati na pravnu sigurnost i povećati usaglašenost sa pravnim nasleđem, kao i poverenje investitora”, rekao je zamenik direktora EZ Dirk Bušle. Sekretarijat sada treba da potvrdi da li je zakon saglasan sa pravnim nasleđem Energetske Zajednice.

Do sada je šema podrške proizvođača energije iz obnovljivih izvora u Albaniji bila zasnovana na takozvanoj “feed-in” tarifi koja je primenjenivana samo u slučajevima malih hidroelektrana s kapacitetom manjim od 10 MW, kao i onih između 10 MW i 15 MW. Šema je primenjivana na osnovu ugovora o koncesiji koji su potpisani na period od 15 godina.

Javni snabdevač električnom energijom do sada je bio obavezan da plati usaglašenu tarifu za električnu energiju dobijenu iz obnovljivih izvora, dok je operater mreže bio dužan da priključi svako postrojenje za proizvodnju električne energije koje ispunjava uslove za priključenje na taj sistem. Energija dobijena iz obnovljivih izvora nije imala prioritet kada je u pitanju priključak na mrežu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija Zakon o snabdevanju elektricnom energijomdve godine zakasnjenja

Slovenija usvojila Zakon o snabdevanju električnom energijom s dve godine zakašnjenja

22 октобра 2021 - Državni zbor Slovenije je izglasao Zakon o snabdevanju električnom energijom s amandmanima koji dovode sve krajnje potrošače u jednak položaj

Njujorski startap Air Co pravi votku od ugljen dioksida

Njujorški startap Air Co. pravi votku od ugljen-dioksida

22 октобра 2021 - Air Co. iz Njujorka proizvodi alkohol i parfem od ugljen-dioksida i zelenog vodonika, a svoju votku naziva najodrživijim žestokim pićem na svetu

Zagreb to boost solar rooftops to reach 50 MW until 2024

Zagreb pripremio program Sunčani krovovi za masovnije korišćenje solarnih panela

21 октобра 2021 - Grad Zagreb pripremio je program za podršku instaliranju solarnih panela na krovovima zgrada javnih ustanova, privatnih vlasnika i firmi

EPS solarnu elektranu lokaciji Kolubaru B

Na lokaciji planiranoj za Kolubaru B EPS želi da izgradi solarnu elektranu

20 октобра 2021 - EPS je raspisao poziv za istraživanje lokacije za termoelektranu Kolubara B radi mogućnosti postavljanja solarne elektrane