OIE

Albanija donela zakon o podršci obnovljivim izvorima energije

Photo: Pixabay

Objavljeno

03.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Skupština Albanije usvojila je Zakon o podršci korišćenju energije iz obnovljivih izvora, nakon pregovora Vlade i proizvođača u kojima je posredovala Energetska zajednica.

Prvom nacrtu Zakona suprotstavili su se operateri malih hidroelektrana u toj zemlji, zato što je predviđao izmene regulatornog režima i modela podrške. Centar za rešavanje sporova i pregovore Sekretarijata EZ olakšao je pregovore proizvođača, Vlade i parlamentarnog odbora.

Kompromisno rešenje pronađeno je u decembru 2016, u vidu posebne odredbe koja je ubačena u novi Zakon. Kompromis podrazumeva da će Sekretarijat učestvovati u definisanju šeme za podršku sadašnjim proizvođačima.

“Sekretarijat naglašava važnost donošenja konačnog rešenja koje je prihvatljivo svim zainteresovanim stranama. Nadamo se da će postignuti kompromis pozitivno uticati na pravnu sigurnost i povećati usaglašenost sa pravnim nasleđem, kao i poverenje investitora”, rekao je zamenik direktora EZ Dirk Bušle. Sekretarijat sada treba da potvrdi da li je zakon saglasan sa pravnim nasleđem Energetske Zajednice.

Do sada je šema podrške proizvođača energije iz obnovljivih izvora u Albaniji bila zasnovana na takozvanoj “feed-in” tarifi koja je primenjenivana samo u slučajevima malih hidroelektrana s kapacitetom manjim od 10 MW, kao i onih između 10 MW i 15 MW. Šema je primenjivana na osnovu ugovora o koncesiji koji su potpisani na period od 15 godina.

Javni snabdevač električnom energijom do sada je bio obavezan da plati usaglašenu tarifu za električnu energiju dobijenu iz obnovljivih izvora, dok je operater mreže bio dužan da priključi svako postrojenje za proizvodnju električne energije koje ispunjava uslove za priključenje na taj sistem. Energija dobijena iz obnovljivih izvora nije imala prioritet kada je u pitanju priključak na mrežu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konferencija o daljinskog energetici Novi Sad 13. oktobar Bojan Bogdanovic EBRD

13. oktobra u Novom Sadu konferencija “OIE u sistemima daljinskog grejanja i hlađenja”

07 октобра 2022 - Novi Sad sledeće nedelje dočekuje ekspertsku zajednicu i zainteresovanu javnost za daljinsku energetiku. Vodeći stručnjaci...

Nemacka elektroprivreda LEAG uglja najsavremeniju zelenu tehnologiju

Nemačka elektroprivreda LEAG prelazi s uglja na najsavremeniju zelenu tehnologiju

06 октобра 2022 - Proizvođač uglja i struje LEAG lansirao je ogroman plan ulaganja u čistu energiju, budući da će Nemačka odbaciti ugalj 2038. ili čak ranije

OX2 razvija proektat vetroelektrana od 5 GW u Baltičkom moru

Kod Olandskih ostrva na Baltiku biće izgrađene najveće vetroelektrane na moru

05 октобра 2022 - Kompanije OX2 i Alandsbanken Fondbolag razvijaju priobalni projekat vetra u blizini Olandskih ostrva u Baltičkom...

Bolnica u Pancevu smanjila potrošnju energije 39 odsto usaid

Bolnica u Pančevu smanjila potrošnju energije skoro 40 odsto

04 октобра 2022 - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obezbedila je 230.000 dolara za renoviranje svih šest bolničkih podstanica