OIE

Albanija dobija novi zakon o OIE

Albanija zakon o obnovljivim izvorima energije

Foto: Pixabay

Objavljeno

13.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Novi zakon o promociji korišćenja energije iz obnovljivih izvora (OIE) u Albaniji doprineće sigurnosti snabdevanja električnom energijom, korišćenju nacionalnih resursa i stvaranju mogućnosti da domaćinstva i mala preduzeća sama proizvode energiju za svoju potrošnju.

Ovo su ključne tačke nacrta novog zakona o OIE koje je ministar energetike i industrije Damian Gjiknuri predstavio parlamentarnom Odboru za proizvodne aktivnosti, trgovinu i zaštitu životne sredine, navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu Ministarstva energetike i industrije.

Novi zakon će uspostaviti program podrške za investicije u proizvodnju energije iz energije vetra i sunca. Osim toga, omogućiće malim preduzećima i domaćinstvima da razvijaju projekte obnovljive energije čija ukupna instalisana snaga neće biti veća od 500 kilovata (kW). Potrošači koji pripadaju ovoj kategoriji moraće da imaju merač koji će beležiti količine proizvedene energije i omogućiti da se višak proizvedene energije prenese u elektro mrežu.

Novi zakon podrazumeva i da proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora vode računa o balansiranoj proizvodnji energije u skladu sa relevantnim tržišnim pravilima i procedurama. Uvođenjem posebnih ugovora biće nadomeštena razlika između tržišne i ugovorene cene, dok će Veća ministara odobravati proceduru za organizovanje nadmetanja kroz koja će se obezbeđivati podrška proizvođačima energije iz obnovljivih izvora. Postrojenja s instalisanom snagom manjom od 2 megavata (MW), kao i pokazni projekti, takođe će biti finansijski podržani na osnovu ugovora o razlici u ceni. Ovi ugovori će važiti najviše 12 godina.

Nacrt novog zakona predviđa i osnivanje Operatora za obnovljive izvore energije, tela koje će finansirati krajnji potrošači kroz obavezu za promociju energije iz obnovljivih izvora koja će biti naplaćivana kroz račune.

„Sve zainteresovane strane su učestvovale u kreiranju zakona sa ciljem da doprinesu razvoju OIE u Albaniji. Novi zakon je u skladu sa integrisanom strategijom Energetske zajednice za zemlje Zapadnog Balkana. Nakon što bude usvojen, očekuje se da će njegovu primenu podržati EBRD i druge finansijske institucije,“ kaže za Balkan Green Energy News Lorenc Gordani, stručnjak za energetsko tržište u Albaniji.

Do sada je šema podrške proizvođača energije iz obnovljivih izvora u Albaniji bila zasnovana na takozvanoj „feed-in“ tarifi koja je primenjenivana samo u slučajevima malih hidroelektrana s kapacitetom manjim od 10 MW, kao i onih između 10 MW i 15 MW. Šema je primenjivana na osnovu ugovora o koncesiji koji su potpisani na period od 15 godina. Javni snabdevač električnom energijom do sada je bio obavezan da plati usaglašenu tarifu za električnu energiju dobijenu iz obnovljivih izvora, dok je operater mreže bio dužan da priključi svako postrojenje za proizvodnju električne energije koje ispunjava uslove za priključenje na taj sistem. Energija dobijena iz obnovljivih izvora nije imala prioritet kada je u pitanju priključak na mrežu.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija pripremila uredbu kako bi odobrovoljila lokalne zajednice da prihvate gradnju vetroparkova

Slovenija pripremila uredbu da odobrovolji lokalne zajednice da prihvate gradnju vetroparkova

26 јануара 2022 - Svrha ovakvog rešenja je da se poveća društvena prihvatljivost vetroparkova i smanji uticaj pokreta "ne u mom dvorištu"

Energetska zajednica regionalni sistem garancije porekla struje

Energetska zajednica pravi regionalni sistem za garancije porekla struje

26 јануара 2022 - Sekretarijat Energetske zajednice je pokrenuo projekat za uvođenje integrisanog elektronskog sistema za garancije porekla kupljene struje

Albanija udesetostruciti kapacitet vetra, solara 2023

Albanija će udesetostručiti kapacitet iz vetra, solara do kraja 2023. godine

25 јануара 2022 - Operator prenosnog sistema Albanije OST veruje da će 2023. kapacitet solarnih i vetroelektrana vezanih na mrežu dostići 220,4 megavata

INA angazovala Koncar za gradnju dve solarne elektrane

Naftna kompanija INA gradi najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj

21 јануара 2022 - INA je saopštila da Virje, sa snagom od 9 megavata, postaje najveća solarna elektrana u izgradnji u Hrvatskoj