OIE

Albanija dobija novi zakon o OIE

Albanija zakon o obnovljivim izvorima energije

Foto: Pixabay

Objavljeno

13.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Novi zakon o promociji korišćenja energije iz obnovljivih izvora (OIE) u Albaniji doprineće sigurnosti snabdevanja električnom energijom, korišćenju nacionalnih resursa i stvaranju mogućnosti da domaćinstva i mala preduzeća sama proizvode energiju za svoju potrošnju.

Ovo su ključne tačke nacrta novog zakona o OIE koje je ministar energetike i industrije Damian Gjiknuri predstavio parlamentarnom Odboru za proizvodne aktivnosti, trgovinu i zaštitu životne sredine, navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu Ministarstva energetike i industrije.

Novi zakon će uspostaviti program podrške za investicije u proizvodnju energije iz energije vetra i sunca. Osim toga, omogućiće malim preduzećima i domaćinstvima da razvijaju projekte obnovljive energije čija ukupna instalisana snaga neće biti veća od 500 kilovata (kW). Potrošači koji pripadaju ovoj kategoriji moraće da imaju merač koji će beležiti količine proizvedene energije i omogućiti da se višak proizvedene energije prenese u elektro mrežu.

Novi zakon podrazumeva i da proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora vode računa o balansiranoj proizvodnji energije u skladu sa relevantnim tržišnim pravilima i procedurama. Uvođenjem posebnih ugovora biće nadomeštena razlika između tržišne i ugovorene cene, dok će Veća ministara odobravati proceduru za organizovanje nadmetanja kroz koja će se obezbeđivati podrška proizvođačima energije iz obnovljivih izvora. Postrojenja s instalisanom snagom manjom od 2 megavata (MW), kao i pokazni projekti, takođe će biti finansijski podržani na osnovu ugovora o razlici u ceni. Ovi ugovori će važiti najviše 12 godina.

Nacrt novog zakona predviđa i osnivanje Operatora za obnovljive izvore energije, tela koje će finansirati krajnji potrošači kroz obavezu za promociju energije iz obnovljivih izvora koja će biti naplaćivana kroz račune.

„Sve zainteresovane strane su učestvovale u kreiranju zakona sa ciljem da doprinesu razvoju OIE u Albaniji. Novi zakon je u skladu sa integrisanom strategijom Energetske zajednice za zemlje Zapadnog Balkana. Nakon što bude usvojen, očekuje se da će njegovu primenu podržati EBRD i druge finansijske institucije,“ kaže za Balkan Green Energy News Lorenc Gordani, stručnjak za energetsko tržište u Albaniji.

Do sada je šema podrške proizvođača energije iz obnovljivih izvora u Albaniji bila zasnovana na takozvanoj „feed-in“ tarifi koja je primenjenivana samo u slučajevima malih hidroelektrana s kapacitetom manjim od 10 MW, kao i onih između 10 MW i 15 MW. Šema je primenjivana na osnovu ugovora o koncesiji koji su potpisani na period od 15 godina. Javni snabdevač električnom energijom do sada je bio obavezan da plati usaglašenu tarifu za električnu energiju dobijenu iz obnovljivih izvora, dok je operater mreže bio dužan da priključi svako postrojenje za proizvodnju električne energije koje ispunjava uslove za priključenje na taj sistem. Energija dobijena iz obnovljivih izvora nije imala prioritet kada je u pitanju priključak na mrežu.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

zelene tranzicije održivost upravljanje rizicima HROTE Darjan Budimir

Održivost i upravljanje rizicima presudni za energetsku tranziciju u Hrvatskoj

13. decembar 2016. - Ključ uspeha zelene tranzicije su održivi poslovni modeli i kvalitetno upravljanje rizicima, poručio je direktor HROTE-a Darjan Budimir

Vulcan Energy Nemackoj prvo postrojenje proizvodnju litijuma Evropi

Vulcan Energy u Nemačkoj otvorio prvo postrojenje za proizvodnju litijuma u Evropi

13. decembar 2016. - Vulcan Energy je sagradio postrojenje za optimizaciju ekstrakcije litijuma – LEOP, koje ga izdvaja iz geotermalnih voda u dolini Gornje Rajne

eu akcioni plan mreze

Investitori pozdravili Akcioni plan EU za mreže, ali tvrde da nedostaju neke suštinske mere

13. decembar 2016. - Evropska komisija predstavila je akcioni plan od 14 tačaka za sedam izazova sa kojim se danas suočavaju prenosne i distributivne mreže

Crna Gora izdala dozvole za 4 GW solara i vetra, želi podršku EU za zeleni čelik

13. decembar 2016. - Strateški ciljevi Crne Gore uključuju obnovljive energiju, pametna električna brojila, ali pokretanje proizvodnje zelenog čelika