OIE

Albanija dobija novi zakon o OIE

Albanija zakon o obnovljivim izvorima energije

Foto: Pixabay

Objavljeno

13.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Novi zakon o promociji korišćenja energije iz obnovljivih izvora (OIE) u Albaniji doprineće sigurnosti snabdevanja električnom energijom, korišćenju nacionalnih resursa i stvaranju mogućnosti da domaćinstva i mala preduzeća sama proizvode energiju za svoju potrošnju.

Ovo su ključne tačke nacrta novog zakona o OIE koje je ministar energetike i industrije Damian Gjiknuri predstavio parlamentarnom Odboru za proizvodne aktivnosti, trgovinu i zaštitu životne sredine, navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu Ministarstva energetike i industrije.

Novi zakon će uspostaviti program podrške za investicije u proizvodnju energije iz energije vetra i sunca. Osim toga, omogućiće malim preduzećima i domaćinstvima da razvijaju projekte obnovljive energije čija ukupna instalisana snaga neće biti veća od 500 kilovata (kW). Potrošači koji pripadaju ovoj kategoriji moraće da imaju merač koji će beležiti količine proizvedene energije i omogućiti da se višak proizvedene energije prenese u elektro mrežu.

Novi zakon podrazumeva i da proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora vode računa o balansiranoj proizvodnji energije u skladu sa relevantnim tržišnim pravilima i procedurama. Uvođenjem posebnih ugovora biće nadomeštena razlika između tržišne i ugovorene cene, dok će Veća ministara odobravati proceduru za organizovanje nadmetanja kroz koja će se obezbeđivati podrška proizvođačima energije iz obnovljivih izvora. Postrojenja s instalisanom snagom manjom od 2 megavata (MW), kao i pokazni projekti, takođe će biti finansijski podržani na osnovu ugovora o razlici u ceni. Ovi ugovori će važiti najviše 12 godina.

Nacrt novog zakona predviđa i osnivanje Operatora za obnovljive izvore energije, tela koje će finansirati krajnji potrošači kroz obavezu za promociju energije iz obnovljivih izvora koja će biti naplaćivana kroz račune.

„Sve zainteresovane strane su učestvovale u kreiranju zakona sa ciljem da doprinesu razvoju OIE u Albaniji. Novi zakon je u skladu sa integrisanom strategijom Energetske zajednice za zemlje Zapadnog Balkana. Nakon što bude usvojen, očekuje se da će njegovu primenu podržati EBRD i druge finansijske institucije,“ kaže za Balkan Green Energy News Lorenc Gordani, stručnjak za energetsko tržište u Albaniji.

Do sada je šema podrške proizvođača energije iz obnovljivih izvora u Albaniji bila zasnovana na takozvanoj „feed-in“ tarifi koja je primenjenivana samo u slučajevima malih hidroelektrana s kapacitetom manjim od 10 MW, kao i onih između 10 MW i 15 MW. Šema je primenjivana na osnovu ugovora o koncesiji koji su potpisani na period od 15 godina. Javni snabdevač električnom energijom do sada je bio obavezan da plati usaglašenu tarifu za električnu energiju dobijenu iz obnovljivih izvora, dok je operater mreže bio dužan da priključi svako postrojenje za proizvodnju električne energije koje ispunjava uslove za priključenje na taj sistem. Energija dobijena iz obnovljivih izvora nije imala prioritet kada je u pitanju priključak na mrežu.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Portugaliji ce biti izgradjena najveca solarna elektrana u Evropi

U Portugaliji će biti izgrađena najveća solarna elektrana u Evropi

13. decembar 2016. - „Pozdravih sunce podigavši desnu ruku“, stihovi su Fernanda Pesoe, portugalskog pesnika čije će ime nositi najveća evropska solarna elektrana

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

13. decembar 2016. - MK grupa i ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa

Slovenacki DEM reverzibilnu hidroelektranu 440 megavata Kozjak

Slovenački DEM se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu od 440 megavata

13. decembar 2016. - Dravske elektrarne Maribor (DEM) šire poslovanje sa hidroelektrana na vetroparkove i solarne farme, baterije i geotermalnu energiju

Projektu Dolina vodonika Severni Jadran dodeljeno 25 miliona bespovratnih sredstava

Projektu Dolina vodonika Severni Jadran dodeljen grant od 25 miliona evra

13. decembar 2016. - Partnerstvo za čist vodonik je izabralo devet dolina vodonika, za koje je namenilo ukupno 105,4 miliona evra