Životna sredina

Adidas duplira proizvodnju patika od reciklirane plastike u borbi protiv zagađenja okeana

adidas-zagadjenje-okeana-reciklaza

Slika: Adidas

Objavljeno

08.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Svetski gigant u proizvodnji sportske opreme Adidas će ove godine povećati svoj doprinos globalnoj borbi protiv zagađenja okeana plastikom za jednokratnu upotrebu. Adidas, naime, planira da u 2019. godini proizvede čak 11 miliona pari patika korišćenjem recikliranog plastičnog otpada, što je više nego duplo u poređenju sa 2018. godinom, kada je proizveo pet miliona pari takve obuće.

U 2017. godini Adidas je napravio milion pari patika od reciklirane plastike.

Adidas proizvodi patike čiji je gornji deo napravljen od reciklirane plastike u sklopu saradnje sa organizacijom za zaštitu životne sredine Parley for the Oceans. Ova saradnja podrazumeva presretanje plastičnog otpada na plažama, na primer na Maldivima, pre nego što ona dođe do okeana, objašnjeno je u saopštenju kompanije.

UltraBOOST Parley

Osim obuće, Adidas takođe proizvodi i sportsku odeću od recikliranog materijala, kao što su dresovi za Ligu šampiona fudbalskog kluba Bajern iz Minhena i oprema za Otvoreno prvenstvo Australije nemačkog tenisera Aleksandra Zvereva.

Proizvodi Adidas napravljeni od reciklirane plastike nude našim potrošačima pravu dodatnu vrednost, pored izgleda, funkcionalnosti i kvaliteta, jer svaka patika je mali doprinos očuvanju naših okeana, piše u saopštenju.

UltraBOOST X Parley

Kompanija je podsetila da je takođe posvećena cilju da koristi samo reciklirani poliester u svakom proizvodu i na svakoj aplikaciji gde zato postoji rešenje od 2024. godine, kao i da su Adidas radnje prestale da koriste plastične kese još 2016. godine.

Težina plastičnog otpada u okeanima mogla bi da premaši težinu sve ribe do 2050.

Plastika predstavlja oko 90 odsto plutajućeg morskog otpada. Izveštaj kuće McKinsey za 2015. godinu procenjuje da u morima ima više od 150 miliona tona plastike, koja potiče od plastičnog otpada i koja na kraju završi u okeanima. Izveštaj Fondacije Ellen MacArthur za 2016. procenjuje da bi bez značajnih mera do 2050. godine u okeanima moglo da bude više plastike nego ribe (po težini).

U cilju rešavanja ovog problema, Evropska unija (EU) planira da uvede zabranu plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, kao što su tanjiri, escajg, slamčice, držači za balone i štapići za uši, od 2021. godine.

adidas-ocean-pollution

Prema nacrtima planova koje je u oktobru prošle godine usvojio Evropski parlament (EP), potrošnja određenih predmeta za koje ne postoji alternativa, kao što su jednokratne kutije u koje se pakuju hamburgeri i sendviči, kao i jednokratna ambalaža za voće, povrće, dezerte i sladoled, moraće da se smanji za bar 25% u EU do 2025.

Prema podacima Evropske komisije, više od 80% otpada u morima i okeanima se sastoji od plastike, dok se 70% odnosi na proizvode koji su predmet mera podržanih od strane EP. Ostaci plastike se mogu naći u morskim vrstama kao što su morske kornjače, foke, kitovi i ptice, ali i ribe i ljuskari, što znači da završavaju i u lancu ishrane ljudi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

8. mart 2019. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

8. mart 2019. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

8. mart 2019. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

8. mart 2019. - Predstavnici industrije plastike promovišu recikliranje kao rešenje pitanja otpada iako znaju da ono nije ni tehnički ni ekonomski održivo