Otpad

Biorazgradiva pakovanja startapa Biomyc kao zamena za stiropor i zaštita okeana od zagađenja

Biorazgradiva pakovanja startapa Biomyc kao zamena za stiropor i zastita okeana od zagadjenja

Slika: Pixabay

Objavljeno

09.08.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.08.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Stiropor (Expanded Polystyrene Foam) je vrsta plastike koja se široko koristi u industriji ambalaže. Ovaj materijal nije biorazgradiv, ima kratke cikluse upotrebe i vrlo nisku stopu recikliranja, što ga čini jednim od najrasprostranjenijih zagađivača na Zemlji, posebno u okeanima. Bugarski startap Biomyc, finalista ovogodišnjeg clim@ takmičenja za startapove u organizaciji Fonda za zeleni razvoj (GGF), nudi rešenje za ovaj problem.

Biomyc je biotehnološki startap, koji koristi neiskorišćeni organski otpad za stvaranje održivih proizvoda i njihovo plasiranje na tržište. Od poljoprivrednog otpada i micelijuma pečurki pravi kompozitni materijal iz kojeg trenutno proizvodi dva prototipa:

  • održivo rešenje za pakovanje koje izgleda kao stiropor, ali je u potpunosti biorazgradivo;
  • lesonit koji sadrži 70 odsto manje drveta i nema lepkove na bazi formaldehida.
biomyc photo proba
Od poljoprivrednog otpada i micelijuma pečurki pravi se kompozitni materijal

Izazov

Postoji veliki nesklad između toga kako čovečanstvo proizvodi i troši. Veza sirovina i proizvoda je često nepoznata, ali trend cirkularne ekonomije i održivosti raste. Ekološki materijali su po definiciji precenjeni, a oni sa niskim cenama su obično neodrživi i proizvode se u dalekim zemljama. Biomyc se zasniva na lokalnom izvoru materijala i proizvodnji, kratkim lancima isporuke i cirkularnosti proizvoda, uz pripremu svojih kupaca da mogu da ispoštuju propise koji će stupiti na snagu i troškove usaglašavanja u vezi sa upotrebom materijala koji nisu održivi.

Biomyc je tražio pogodno tržište koje bi mu omogućilo brz ulazak i veliku prepoznatljivost i naišao je na snažnu potražnju u zaštitnim pakovanjima za premijum i organske proizvode – za vinarije, prodavce premijum vina, proizvođače organske kozmetike. Ova vrsta ambalaže štiti proizvode tokom transporta, pružajući proizvođačima fantastičan marketinški potez i jačanje njihovih napora u cilju dostizanja održivosti.

Rešenje – pakovanja za transport od komposta

Biomyc razvija pakovanja od komposta za razne namene. Cilj je da se obezbedi održivo prikupljanje sirovina iz lokalno dostupnih resursa, kao i da rešenja za pakovanje budu ista ili bolja nego ona koja se dobijaju od nafte (kao stiropor, na primer). Osim toga, Biomyc koristi biološke procese da proizvede složene oblike bez zagrevanja i korišćenja sintetičkih smola i lepkova.

Biomyc je uveren da će njegova rešenja za pakovanje biti konkurentna

Startap razvija rešenje za pakovanje u duhu cirkularne ekonomije, usvajajući način dizajniranja koji traži energetsku efikasnost, korišćenje prirodnih procesa i ekonomsku profitabilnost za male lokalne proizvođače. Na osnovu dosadašnjih iskustava sa relevantnim kupcima, kao i istraživanja i razvoja, Biomyc je uveren da će njegova rešenja za pakovanje biti konkurentna sa onim zasnovanim na nafti odnosno stiroporu, u doglednoj budućnosti.

Biomyc je dobio podršku od inicijative Climate KIC, dela Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju, Cleantech Bulgaria – vodeće konsultantske kompanije u greentech sektoru, i firme Zagorka, podružnice kompanije Heineken Group.

Suzbijanje jednog od najrasprostranjenijih zagađivača na Zemlji

Proizvodnja stiropora je energetski intenzivna i stvara velike količine gasova sa efektom staklene bašte. U osnovi nije biorazgradiv, pa su mu potrebne stotine, možda i hiljade godina da se raspadne. Stiropor je lagan, pluta i kada se rasuri male deliće polistirena mogu da pojedu životinje što može da izazove gušenje ili začepljenje creva. Morske životinje često misle da je polistiren hrana.

Plastika predstavlja 90 odsto plutajućeg morskog otpada. Izveštaj kuće McKinsey za 2015. procenjuje da u morima ima više od  150 miliona tona plastike, koja potiče od plastičnog otpada i koja na kraju završi u okeanima. Izveštaj Fondacije Ellen MacArthur za 2016. procenjuje da bi bez značajnih mera do 2050. godine u okeanima moglo da bude više plastike nego riba (u težini).

Stiropor se obično ne reciklira zato što je lak i zbog visokih troškova transporta i odmašćivanja materijala na bazi nafte.

Kada se stiropor rasturi, životinje mogu da pojedu male deliće polistirena

Svakog dana u svetu se proizvede 14 miliona tona polistirena, što ga čini jednim od najrasprostranjenijih zagađivača na Zemlji.

Zato Biomyc razvija rešenja za pakovanje bez fosilnih goriva, na bazi komposta, kao direktnu zamenu za stiropor i slične sintetičke pene. Korišćenjem njegovih rešenja ambalaža ne postaje otpad već hranljiva materija, koja se vraća u zemlju ili vodu.

Inovacija = Inventivnost x Komercijalizacija

Biomyc ulaže velike napore da postane vodeći dobavljač inovativnih, održivih rešenja. Zagovornici su definicije koju je osmislio profesor Bill Aulet: „Inovacija = Inventivnost x Komercijalizacija“. Suština delovanja startapa je pružanje praktičnog, ekonomski zasnovanog napretka, u vidu održivih rešenja za akutne probleme kupaca. Njihova misija je da tržištu ponude održive i pristupačne proizvode, a članovi tima su strastveni u postizanju napretka i rezultata kroz održivu akciju i disciplinu.


Atanas Enev, suosnivač i vodeći partner u startapu Biomyc

Nastavljamo da stremimo ka ekonomski održivim i ekološki prihvatljivim

inovacijama.

 

Deyan Georgiev, suosnivač i vodeći partner u startapu Biomyc

Veoma smo srećni što smo mogli da angažujemo izuzetne profesionalce u našem timu.


Lična karta tima

Atanas Enev, suosnivač i vodeći partner, je arhitekta sa više od pet godina iskustva u upravljanju složenim industrijskim projektima sa različitim učesnicima, na širokom geografskom prostoru, što je zahtevalo koordinaciju podizvođača i institucionalnih partnera. Odgovoran je za strateško planiranje i privlačenje kupaca (customer acquisition).

Deyan Georgiev, suosnivač i vodeći partner, studirao je poslovanje i menadžment na Univerzitetu u Glazgovu, a potom stekao menadžersko iskustvo u različitim kulturama, radeći sa japanskim, nemačkim i bugarskim timovima kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Radio je na angažovanju, obuci, motivaciji i kontroli kvaliteta ključnog osoblja.

Profesor Albert Krastanov je jedan od vodećih stručnjaka u oblasti biotehnologije u Bugarskoj. Ima više od 30 godina iskustva i oko 180 radova, mnogo patenata i knjiga. Radio je na dosta velikih industrijskih projekata za međunarodne korporacije kao što su EADS, HUVEPHARMA i SELUR. Vodeći je naučnik, zadužen za tehnološki razvoj i testiranje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

9. avgust 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

9. avgust 2018. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

9. avgust 2018. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

9. avgust 2018. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja