OIE

Počeo postupak dodele koncesije za vetropark Ljubuša u Tomislavgradu

koncesije vetropark Ljubusa Tomislavgradu

Foto: Afonso Coutinho on Unsplash

Objavljeno

21.11.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.11.2022.

Komentari

0

Podeli

U opštini Tomislavgrad se nalazi lokacija za buduću vetroelektranu Ljubuša. Kantonalne vlasti su pokrenule postupak dodele koncesije za to postrojenje, planirane snage 80 megavata.

Na predlog Ministarstva gospodarstva Kantona 10, kantonalna vlada je donela odluku o pristupanju provođenja postupka dodele koncesije za vetropark Ljubuša u opštini Tomislavgrad, ukupne snage 80 MW. Investitori koncesioni ugovor za izgradnju postrojenja treba da obezbede pobedom u nadmetanju, koje treba da organizuje pomenuto ministarstvo.

Kamen-Dent namerava da u blizini izgradi vetroelektrane Pakline 1 i 2 od po 48 megavata, mada u poslednjih par godina nije bilo vesti o statusu tih projekata. Ta firma iz Mostara se ranije pominjala i kao investitor u vetropark Ljubuša, snage 144 megavata, odnosno projekta Pakline-Ljubuša, od ukupno 260 megavata.

Kamen-Dent iz Mostara je ranije navođen kao investitor u Ljubušu i obližnje projekte vetroelektrana Pakline 1 i 2

Kantonalna vlada nije navela da li se postupak za vetropark Ljubuša, koji je dobio ime po lokalnoj planini, vodi na inicijativu neke kompanije.

Opština Tomislavgrad na jugozapadu Federacije Bosne i Hercegovine postala je središte od regionalnog značaja za proizvodnju struje iz vetra. Poslednji projekat koji je ostvario napredak razvija Concordia. To preduzeće iz istog grada, koji se ranije zvao Duvno, potpisalo je koncesioni ugovor na 30 godina za svoj projekat vetroparka Galečić od 29,9 megavata.

Kanton 10 se lokalno naziva i Hercegbosanska županija, iako je to ime još krajem prošlog veka proglašeno neustavnim. Koristi se i ime Livanjski kanton.

Projekat Ivovik u Livnu i Tomislavgradu je u izgradnji

Mesihovina i Jelovača, prvi vetroparkovi u zemlji, nalaze se na teritoriji opštine Tomislavgrad. U Bosni i Hercegovini je od elektrana tog tipa na mreži još jedino Podveležje kod Mostara.

Izgradnja vetroparka Ivovik od 84 megavata u opštinama Livno i Tomislavgrad počela je pre skoro godinu dana.

Winter Wind, deo aluminijumskog koncerna Feal, dobio je krajem prošle godine licencu za međunarodnu trgovinu električnom energijom, a osim toga je snabdevač strujom. Nedavno je od sestrinskog preduzeća F.L. Wind preuzeo koncesioni ugovor za projekat vetroparka Tušnica u Tomislavgradu od 72,6 megavata. F.L. Wind je izgradio Jelovaču.

Kompanija Lager iz obližnjeg Posušja namerava da podigne vetropark Gradina kod Tomislavgrada. Lokacije za projekte Pakline 1, Pakline 2 i Baljci su u istom kraju. U ovoj opštini su za vetroelektrane određene i lokacije Srđani i Mokronoge.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

21. novembar 2022. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

21. novembar 2022. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović

hidroelektrane-drina-most

Poništena ekološka dozvola za hidroelektranu na Drini

21. novembar 2022. - Projekat izgradnje velikih hidroelektrana na Drini se suočava sa novim zastojima, nakon što je sud poništio ekološku dozvolu za HE Foča

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

21. novembar 2022. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka