Energetska efikasnost

10 najčitanijih objava na portalu Balkan Green Energy News u 2018.

Photo: BGEN

Objavljeno

15.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Na samom kraju 2018. godine osvrnimo se na događaje, vesti i stavove eksperata koji su obeležili ovu godinu svojim radom, projektima i rezultatima, ali koji su, takođe, izazvali najveće interesovanje čitalaca srpske verzije portala Balkan Green Energy News.

I dok se sigurno pitate da li su Vaši omiljeni postovi, vesti, intervjui, autorski tekstovi ili prikazi projekata iz čitavog regiona Balkana ušli na Top 10 listu najčitanijih u 2018.  naš mali ali vredan tim Vam se zahvaljuje na ukazanom poverenju, lojalnosti i redovnom čitanju.

Zahvaljujući našoj upornosti i posvećenosti da besplatno, objektivno i profesionalno izveštavamo o razvoju održive energetike u regionu, klimatskim promenama, životnoj sredini i urbanoj mobilnosti, kao i vašim klikovima i praćenjem naše integrisane komunikacione platforme, portal Balkan Green Energy News se probio na prvo mesto u regionu po čitanosti među specijalizovanim portalima!

Mi ćemo se i u narednoj 2019. truditi da budemo Vaš izbor broj 1 kada je reč o informisanju o svima nam važnim temama, a Vama želimo srećnu, zeleniju i održivu 2019. godinu!

Obavezno posetite i englesku verziju portala i saznajte kojih 10 objava su najčitanije na engleskoj verziji portala!

Mesto broj 1 – Ministarka Mihajlović – prva adresa u Srbiji za energetsku efikasnost

Na mestu broj 1 nalazi se intervju sa Zoranom Mihajlović, ministarkom građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja u Vladi Srbije, koji se bavi temom javno-privatnog partnerstva kao modela unapređenja energetske efikasnosti. O ovoj temi smo uradili čitavu seriju intervjua i tekstova za publikaciju Unapređenje energetske efikasnosti kroz model javno-privatnog partnerstva sa predstavnicima ministarstava, opština, međunarodnih organizacija, kao i kompanija koje se bave pružanjem ove vrste usluga, ali izgleda da je čitaoce portala najviše interesovalo šta je poručila ministarka u čijoj nadležnosti se nalazi energetska efikasnost u zgradarstvu. Ako niste, pravo je vreme da pročitate najčitaniji sadržaj na našem portalu u ovoj godini:

Obukama ćemo motivisati opštine za javno-privatna partnerstva

Mesto broj 2 – Admir Softić – izazovi sa kojima se suočavaju nosioci reformi energetskog sektora u BiH

Visoko drugo mesto drži autorski tekst Admira Softića, pomoćnika ministra za energetiku u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine. Softić je čitaocima portala preneo najvažnije zaključke 4. Energetskog samita u Neumu, koji ujedno predstavljaju i najveće izazove sa kojima se nosioci reformi energetskog sektora u BiH suočavaju.

Prioritet usvajanje državne strategije za reformu energetskog sektora

Mesto broj 3 – CoolHeating projekat u Srbiji – korišćenje biomase kroz modularne sisteme grejanja i hlađenja 

Međunarodni projekat CoolHeating čiji je cilj podrška razvoju tržišta malih modularnih sistema za grejanje i hlađenje na bazi obnovljivih izvora energije u gradovima i opštinama jugoistočne Evrope, izazvao je veliko interesovanje i zauzeo sjajno treće mesto ove godine. Rezultat projekta koji je predstavljen na portalu je prethodna studija izvodljivosti za dva investiciona projekta malih modularnih sistema daljinskog grejanja iz obnovljivih izvora enegije, sa fokusom na biomasu, koji se planiraju realizovati u gradu Šapcu, ali i okolnim selima.

CoolHeating u Šapcu – korišćenje biomase za daljinsko grejanje

Mesto broj 4 – NÜWIEL električna prikolica za bicikl 

Finalista ovogodišnjeg clim@ takmičenja za startapove u organizaciji Fonda za zeleni razvoj (GGF), tehnološki startap NÜWIEL iz Hamburga, izazvao je veliko interesovanje širom Evrope svojom električnom prikolicom za bicikl, ali očigledno i naših čitalaca.

NÜWIEL električna prikolica za bicikl – inovativno rešenje za mobilnost u urbanim sredinama

Mesto broj 5 – Reciklaža je veoma popularna tema u čitavom regionu 

U autorskom tekstu, koji je pripremilo Udruženje reciklera Srbije u saradnji sa kompanijom Centar za reciklažu iz Beograda objašnjeno je gde se može reciklirati dotrajali auto, šta je neophodno od dokumenata, kao i detalje same reciklaže.

U Srbiji može da se reciklira više od 80 odsto ukupne mase vozila

Mesto broj 6 – Parlamentarci aktivni u praćenju primene politika energetske efikasnosti 

Na šestom mestu nalazi se izveštaj o seminaru održanom u albanskom parlamentu na kome se raspravljalo o ulozi poslanika u pripremi i praćenju primene politika energetske efikasnosti i klimatskih pitanja. Seminar je podržao Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (GIZ ORF-EE), višegodišnji partner našeg portala, a u saradnji sa Sekretarijatom Energetske zajednice.

U albanskom parlamentu održan seminar o energetskoj efikasnosti i klimatskim pitanjima

Mesto broj 7 – unapređenje energetske efikasnosti moguće je i bez povećanja CAPEX-a

Primeri dobre prakse predstavljaju rado čitane sadržaje na našem portalu, a projekat zamene dobavljača toplotnom energijom u jednom od maloprodajnih objekata trgovinskog lanca Mercator-S bez investiranja sopstvenih sredstava i povećanja CAPEX-a, najčitaniji je prikaz projekta. Sjajan model pružanja energetskih usluga koji je u regionu lansirala slovenačka Resalta, nekada poznata kao GGE, očigledno je rešenje koje može pomoći ne samo firmama, već i opštinama i gradovima da unaprede svoj energetski menadžment i smanje troškove.

 

Kako smanjiti račun za grejanje u maloprodajnim objektima, bez povećanja CAPEX-a

Mesto broj 8 – Energetski doktor u Crnoj Gori pomogao unapređenju energetske efikasnosti (VIDEO) 

Uspešna priča o programu GGF-a u Crnoj Gori za unapređenje energetske efikasnosti pretočena je u veoma interesantan video koji je kao sve zastupljeniji format na sajtu uspeo da se pozicionira među 10 najposećenijih sadržaja.

Uspešne priče GGF-a: Poboljšanje energetske efikasnosti u Crnoj Gori

Mesto broj 9 – korišćenje otpada kao energenta i sirovine u proizvodnji cementa i dalje je tabu tema u Srbiji

Ne znam koliko ste upoznati sa problematikom uvođenja alternativnih goriva u procesu proizvodnje cementa. Iako cementne industrije u razvijenim zemljama odavno koriste otpad i kao energent i kao sirovinu, čime doprinese zbrinjavanju otpada i smanjenju uticaja cementne industrije na životnu sredinu, u Srbiji je ovo i dalje neka vrsta tabu teme. Zašto se ovo dešava i kako prevazići ovaj problem, saznali smo u intervjuu sa Dejanom Milinković, direktorkom Poslovnog udruženja Cementne industrije Srbije,

Industrijska ekologija – sistemski problemi zahtevaju sistemski pristup

Mesto broj 10 – Energetska zajednica prva i prava adresa za zemlje regiona kada je reč o usklađivanju energetskih i klimatskih zakona sa EU 

Listu završavamo intervjuom sa direktorom Energetske zajednice, Janezom Kapačom. On i njegov tim su tokom 2018. godine bili među najaktivnijim institucijama u našem regionu. Zemlje članice Energetske zajednice veoma sporo implementiraju nove zakone, ali saglasne su da kada je reč o Direktivi o industrijskim emisijama i pokretanju procedure za određivanje ciljeva za obnovljive izvore energije (OIE), energetskoj efikasnosti i smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2030. godine, Janez Kopač i tim Energetske zajednice prava su i prva adresa. Otuda i veliko interesovanje za intervju koji smo objavili početkom ove godine.

Prelazak na model subvencija za OIE koji je više okrenut tržištu je u interesu članica EZ

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

15. decembar 2018. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

15. decembar 2018. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

15. decembar 2018. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

15. decembar 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji