U fokusu

Prioritet usvajanje državne strategije za reformu energetskog sektora

Admir-Softic-Prioritet-usvajanje-drzavne-strategije-za-reformu-energetskog-sektora

Objavljeno

10.05.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.05.2018.

Komentari

0

Podeli

Autor: Admir Softić, pomoćnik ministra za energetiku u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa

Svi učesnici 4. Energetskog samita saglasni su da je najvažnije što pre doneti Okvirnu energetsku strategiju Bosne i Hercegovine kako bi se nastavila reforma energetskog sektora. Na samitu je predstavljen i Vodič za investitore u elektroenergetski sektor u BiH, kao i preporuke za poboljšanje investicionog ambijenta. Ovo je bio izuzetno važan događaj za sve nas koji smo akteri reforme energetskog sektora, jer smo na jednom mjestu prošli kroz ključne oblasti, zahtjeve Energetske zajednice, kao i Evropske Unije, te identificirali naredne korake.

Četvrti put Neum je bio mjesto susreta ključnih aktera energetskog sektora u BiH na samitu održanom od od 25. do 27. aprila, pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju BiH, Regulatorne komisije za energiju u FBiH i Regulatorne komisije za energetiku RS. Samit su organizovali USAID-ov projekat Investiranje u sektor energije (EIA) u BiH i Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) kroz projekte Poticanje obnovljivih izvora energije u BiH i Poticanje energetske efikasnosti u BiH.

Unaprediti ishođenje dozvola

Ono u čemu su svi učesnici 4. Energetskog samita saglasni jeste nužnost i hitnost usvajanja Okvirne energetske strategije BiH za dalju reformu energetskog sektora. Pored toga, izvršna i zakonodavna vlast moraju aktivnije raditi na reformi kroz provedbu postojećih strateških dokumenata. Kako je istaknuto, neovisnost regulatornih komisija je ključna za stabilan i transparentan energetski sektor, a regulatorne komisije trebale bi imati aktivnu ulogu i trebala bi im se dodijeliti nadležnost u energetskoj efikasnosti. Na putu ka samoodrživom energetskom sektoru, kroz tranziciju i transformaciju energetskog sektora, prioritet treba dati energetskoj efikasnosti, smanjenju emisija, obnovljivim izvorima energije (OIE) i gasu kao prijelaznom gorivu.

Vlade i parlamenti trebaju početi raditi da učine energetski sektor transparentnijim i povoljnim za investitore. Prije svega, BiH treba unaprijediti efikasnost postupka ishođenja dozvola za energetske objekte, povećati znanje u administraciji te putem jasnih smjernica pripremiti investitore za investicije.

Energetska efikasnost pruža obilje koristi krajnjim korisnicima i može biti pokretač za različite grane domaće privrede. Zbog toga je nužno strateško planiranje kako bi se efikasno iskoristio potencijal OIE, jer upravo reforma postojećeg sistema poticaja može kreirati konkurentno tržište obnovljive energije.

Vodič za investitore u elektroenergetskom sektoru

Posebno mjesto kako u panelima, tako i u diskusiji, pa i preporukama zauzele su investicije u energetski sektor. Posebno je predstavljen Vodič za investitore u elektroenergetski sektor u BiH kojim je investitorima na jednostavan način približen postupak izdavanja dozvola, dok je tokom samita predstavljeno više od stotinu preporuka za poboljšanje investicionog ambijenta.

Priprema ovih dokumenata uključivala je ekspertske radne grupe sa tehničkom podrškom USAID i GIZ. Upravo je panel o izgradnji elektroenergetske infrastrukture u BiH u fokusu imao iznalaženje optimalnih rješenja za implementaciju ovih preporuka.

Preporuke su grupisane po različitim nivoima – od strateških kao što su: usvajanje nedostajuće strateške i prostorno-planske dokumentacije, preko zakonskih, kao na primer, usklađivanje zakona sa EU direktivama i međusobno, uvođenje sistema izdavanja e-dozvola i one-stop-shop tijela (sistem izdavanja dozvola sa jedne tačke) do podzakonskih kao što je usvajanje nedostajućih pravilnika.

Složene i neusaglašene procedure izdavanja dozvola za gradnju novih energetskih objekata, nepostojanje strateških dokumenata i prostornih planova za posljedicu imaju i neiskorištenost energetskog potencijala BiH. Bez novih investicija u energetski sektor, BiH neće moći osigurati nastavak ekonomskog razvoja i održati sigurnost u snabdijevanju električnom energijom.

Također, posebno su i važne obaveze koje BiH ima prema međunarodnim ugovorima i institucijama, te je nužno nastaviti reformu između ostalog i zbog usklađivanja regulative sa Trećim energetskim paketom. Zbog ovoga je Energetska zajednica i pokrenula više postupaka protiv BiH. Posebno istaknut problem je organizacija sektora gasa.

Imajući u vidu sve rečeno, jasno je da je centralni događaj energetskog sektora u BiH iza nas i da je jasnim preporukama nacrtana vizija kojim putem treba ići dalje u reformi. Na svim učesnicima ovog procesa je da se što aktivnije uključe u provođenje reformi iz svojih nadležnosti, kako bismo uhvatili priključak sa cijelom regijom. Nadam se da ćemo već na 5. Energetskom samitu izvještavati o brojnim pomacima u ovoj oblasti.

Međunarodna konferencija ENERGA 2018. u junu

Želim da pozovem sve aktere u energetskom sektoru da od 19. do 21. juna posjete Sarajevo i prisustvuju Međunarodnoj konferenciji ENERGA 2018. koja se održava u sklopu Međunarodnog sajma energetike i rudarstva ENERGA 2018, čiji je pokrovitelj Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Na ENERGA će kroz panele poseban akcenat biti dat na energetske i klimatske politike, uspostavu organiziranog tržišta električne energije, sigurnost snadbijevanja i budućnost razvoja gasnog sektora u BiH, energetsku efikasnost, OIE, niskougljični urbani razvoj i elektrifikaciju transporta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Tijana--Gajic_CWP-Global_ESG-Lead

Održivost u kompaniji CWP Global – Zašto čak i kompanije koje se bave obnovljivim izvorima energije treba da usvoje ESG standarde

14 септембра 2021 - Poslovanje na način koji uključuje brigu o životnoj sredini, društvu i korporativnom upravljanju (Environmental, Social and Governance - ESG) obezbeđuje zaštitu poslovnih ulaganja i doprinosi očuvanju vrednosti kako za kompanije tako i za društvo.

nadezda kokotovic autorski tekst demokratizacija energetike

Energetska demokratija na djelu

31 августа 2021 - Nadežda Kokotović u autorskom tekstu piše o demokratizaciji energetike u regionu kroz utiske sa petog energetskog foruma INTERENEF održanog u Splitu.

kvalitet vazduha Srbiji zdravstva

Za bolji kvalitet vazduha u Srbiji potrebni su veće angažovanje i posvećenost zdravstva

12 маја 2021 - Pokretanje prvog i jedinog nacionalnog Programa zaštite vazduha u Republici Srbiji sa Akcionim planom jedinstvena je prilika za smanjenje visokih stopa oboljenja

Lokacija prostorno planiranje razvoj obnovljive energije jugoistocnoj Europi u fokusu Zeljka Fistrek Dragana Mileusnic

Lokacija, lokacija, lokacija: kako prostorno planiranje može ubrzati razvoj obnovljive energije u jugoistočnoj Europi

09 априла 2021 - Za ubrzanje primjene obnovljivih izvora energije, vlade i industrija trebaju od početka surađivati ​​s NVO-ovima i lokalnim zajednicama, pišu Željka Frištek i Dragana Mileusnić