Energetska efikasnost

U albanskom parlamentu održan seminar o energetskoj efikasnosti i klimatskim pitanjima

U albanskom parlamentu odrzan seminar o energetskoj efikasnosti i klimatskim pitanjima

Slika: www.parlament.al

Objavljeno

04.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

U albanskom parlamentu održan je seminar na kom se raspravljalo o ulozi poslanika u pripremi i praćenju primene politika energetske efikasnosti i klimatskih pitanja, saopštila je Akademija za političke studije (ASP), koja je organizovala događaj u saradnji sa parlamentom. Seminar je podržao Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), u partnerstvu sa Sekretarijatom Energetske zajednice.

Više od 25 poslanika i zaposlenih u parlamentu, uključujući pravne eksperte i savetnike parlamentarnih grupa, je učestvovalo u treningu, kao i propratnoj studijskoj poseti, koje su imale za cilj da ojačaju kapacitete parlamentaraca za oblikovanje političkih procesa donošenja odluka u vezi sa klimatskim pitanjima.

Direktor ASP Erjon Tase je rekao da agende energetske efikasnosti i zaštite klime u Albaniji pokazuju nedostatak informisanosti i svesti donosilaca odluka, što dovodi do nedostatka odgovornosti. Tase je dodao da je “projekat Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE), koji finansira nemačka vlada i kroz koji je organizovan događaj, doprineo da se pokrene dijalog sa raznim akterima, sa ciljem da se prepozna da energetske inicijative nisu samo pitanje za bilo koje određeno ministarstvo ili samo za eksperte.”

Parlamentarci koji su uzeli učešće su pohvalili inicijativu ORF-EE i ASP i organizaciju ovakvih seminara i radionica za poslanike i njihove saradnike, s obzirom na to da postoji očigledna potreba za boljim razumevanjem tehničkih pitanja poput onih o kojima se ovom prilikom razgovaralo, preneo je Aheron Hizmo, koordinator ORF-EE za Albaniju i Kosovo*.

“Parlamentarci kažu da moraju da identifikuju ili razviju adekvatne mehanizme koji bi obezbedili da se zakonodavstvo nakon usvajanja u parlamentu primenjuje bez dugih odlaganja i da se propratni propisi i drugi akti pripremaju pravovremeno u cilju sprovođenja zakona,” rekao je Hizmo.

Prezentacije Entele Cipe, direktorke Nacionalne agencije za energetsku efikasnost, i drugih eksperata predstavile su izazove u vezi sa primenom zakonodavstva u sektorima o kojima se diskutovalo. Učesnici seminara posetili su postrojenje u sektoru obnovljivih izvora energije, kojim upravlja EuroElektra, gde su imali prilike da se informišu o praktičnim posledicama odlaganja primene zakonodavstva i drugih propisa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HERMANN Petr_intervju_Schneider Electric BGEN

Budućnost uspešnih firmi leži u njihovoj digitalnoj transformaciji

4. maj 2018. - Digitalizacija menja sve zato što povezuje sve procese i obezbeđuje kompletan uvid u sve podatke,...

energija iz otpada insineratori bec spalionica otpada

Energija iz otpada – realna briga ili prilika za ekološko-klimatsko-energetsku dobit

4. maj 2018. - U nastavku serijala  "Srbija od smetlišta do cirkularne ekonomije" o korišćenju otpada za dobijanje energije razgovarli smo sa profesorom Vladimirom Pavićevićem, Igorom Jezdimirovićem i Helgom Štojber

EU brze odobravati projekte zelene energije olabaviti ekoloske propise

EU će brže odobravati projekte zelene energije, olabaviti ekološke propise

4. maj 2018. - Evropska komisija traži da se pojednostavi izdavanje dozvola za projekte zelene energije, ali i da se ublaže propisi za zaštitu okoline

Metalac 2 9 megavata zavrsava krovnu solarnu elektranu

Metalac završava krovnu solarnu elektranu od 2,9 megavata

4. maj 2018. - Metalac iz Gornjeg Milanovca je investirao tri miliona evra u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i rekonstrukciju sistema grejanja