x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Kako smanjiti račun za grejanje u maloprodajnim objektima, bez povećanja CAPEX-a

06.03.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: roda.rs
Kako smanjiti račun za grejanje u maloprodajnim objektima, bez povećanja CAPEX-a

U nameri da promeni snabdevača toplotnom energijom u jednom od svojih maloprodajnih objekata, trgovinski lanac Mercator-S se obratio za stručnu pomoć regionalnoj kompaniji za energetske usluge GGE. Zadatak je sadržao i još jedan veoma važan element – realizaciju projekta bez investiranja sopstvenih sredstava, odnosno bez povećanja CAPEX-a.

Inovativni ESCO model unapređenja energetske efikasnosti, koji GGE uspešno primenjuje u čitavom regionu, pokazao se kao odlično rešenje i ta Mercator-S: za samo nekoliko meseci, maloprodajni objekat dobio je nov sopstveni sistem za grejanje, račun za grejanje smanjio se duplo, a kompanija nije uložila nijedan dinar u ovu investiciju.

Tehničko rešenje i model realizacije projekta

Maloprodajni objekat Roda na Temerinskom putu u Novom Sadu toplotnom energijom snabdevala je susedna pivara iz svoje parne gasne kotlarnice. Novo tehničko rešenje koje je osmislio GGE tim inženjera podrazumevalo je da objekat samostalno proizvodi toplotnu energiju i za te potrebe instalirana su dva gasna bojlera snage 1.600 kW i 1.300 kW.

Objekat je tokom izvođenja radova radio uobičajeno i bez zatvaranja, što je takođe bitan faktor za ovu vrstu delatnosti. GGE je Mercatoru-S kao rešenje ponudio ugradnju gasne kotlarnice po ESCO modelu.

Šta je to konkretno značilo za Mercator-S? Zahvaljujući ESCO modelu, ova kompanija dobila je besplatnu opremu i ugradnju opreme, kao i održavanje u narednih pet godina. To znači da za ceo projekat kompanija ne investira sopstvena sredstva, odnosno da ne povećaja svoj CAPEX.

Kompanija Mercator-S ne samo da nije investirala nijedan dinar sopstvenih sredstava, već je odmah po instaliranju novih kotlova dobila duplo manji račun za grejanje.

Biznis model koji je GGE primenio u ovom projektu, ali i drugim ESCO projektima, je da svoju uslugu naplaćuje od razlike između stare i nove cene, a u ovom konkretnom slučaju to je razlika u ceni megavat-časa toplotne energije tokom pet godina trajanja ESCO ugovora.

Naredni koraci

Mercator-S je, zadovoljan rezultatima u Novom Sadu, zatražio od kompanije GGE da predloži rešenja i za druge objekte u mreži, pa su u međuvremenu započeli radovi u objektu Roda u Kragujevcu, a vrlo brzo se očekuje početak radova u objektima Roda u Šapcu i u Mercator centru u Novom Sadu. Tokom izvođenja radova svi objekti će uobičajeno raditi, što je za ovaj trgovinski lanac veoma važno.

“Već nakon preliminarnog pregleda objekta Roda u Novom Sadu locirali smo gde bi mogli da se smanje troškovi i predložili smo klijentu energetske mere koje bi trebalo da se sprovedu. Kada je klijent video da račun može da bude duplo manji, bez investicija i povećanja CAPEX-a, poziv smo dobili i za ostale maloprodajne objekte u Novom Sadu, Kragujevcu i Šapcu”, objasnio je Vladimir Nikolić, projekt menadžer iz kompanije GGE.

Značajna ušteda i manja emisija CO2

“Godišnja ušteda za objekat Roda u Novom Sadu iznosi približno 30.000 evra godišnje tokom petogodišnjeg ugovora, a 70.000 evra posle tih pet godina. Ušteda u Kragujevcu je takođe oko 30.000 evra godišnje za prvih pet godina, a od šeste do desete godine čak milion evra ukupno. Osim energetske uštede, ovo rešenje donosi i smanjenje emisija CO2 od 232 tone godišnje, te doprinosi i očuvanju životne sredine. Za pripremu rešenja i ugradnju opreme GGE je potrebno 4-6 meseci, i odmah možete da počnete da štedite”, navodi Nikolić.

U objektu u Kragujevcu će takođe biti realizovana i zamena osvetljenja LED svetiljkama. Zamenom starih fluocevi i metal halogene rasvete Mercatoru-S smanjiće se potrošnja električne energije za rasvetu 50-60 odsto.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.