Energetska efikasnost

Kako smanjiti račun za grejanje u maloprodajnim objektima, bez povećanja CAPEX-a

Kako smanjiti racun za grejanje u maloprodajnim objektima, bez povecanja CAPEX-a

Slika: roda.rs

Objavljeno

06.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

U nameri da promeni snabdevača toplotnom energijom u jednom od svojih maloprodajnih objekata, trgovinski lanac Mercator-S se obratio za stručnu pomoć regionalnoj kompaniji za energetske usluge GGE. Zadatak je sadržao i još jedan veoma važan element – realizaciju projekta bez investiranja sopstvenih sredstava, odnosno bez povećanja CAPEX-a.

Inovativni ESCO model unapređenja energetske efikasnosti, koji GGE uspešno primenjuje u čitavom regionu, pokazao se kao odlično rešenje i ta Mercator-S: za samo nekoliko meseci, maloprodajni objekat dobio je nov sopstveni sistem za grejanje, račun za grejanje smanjio se duplo, a kompanija nije uložila nijedan dinar u ovu investiciju.

Tehničko rešenje i model realizacije projekta

Maloprodajni objekat Roda na Temerinskom putu u Novom Sadu toplotnom energijom snabdevala je susedna pivara iz svoje parne gasne kotlarnice. Novo tehničko rešenje koje je osmislio GGE tim inženjera podrazumevalo je da objekat samostalno proizvodi toplotnu energiju i za te potrebe instalirana su dva gasna bojlera snage 1.600 kW i 1.300 kW.

Objekat je tokom izvođenja radova radio uobičajeno i bez zatvaranja, što je takođe bitan faktor za ovu vrstu delatnosti. GGE je Mercatoru-S kao rešenje ponudio ugradnju gasne kotlarnice po ESCO modelu.

Šta je to konkretno značilo za Mercator-S? Zahvaljujući ESCO modelu, ova kompanija dobila je besplatnu opremu i ugradnju opreme, kao i održavanje u narednih pet godina. To znači da za ceo projekat kompanija ne investira sopstvena sredstva, odnosno da ne povećaja svoj CAPEX.

Kompanija Mercator-S ne samo da nije investirala nijedan dinar sopstvenih sredstava, već je odmah po instaliranju novih kotlova dobila duplo manji račun za grejanje.

Biznis model koji je GGE primenio u ovom projektu, ali i drugim ESCO projektima, je da svoju uslugu naplaćuje od razlike između stare i nove cene, a u ovom konkretnom slučaju to je razlika u ceni megavat-časa toplotne energije tokom pet godina trajanja ESCO ugovora.

Naredni koraci

Mercator-S je, zadovoljan rezultatima u Novom Sadu, zatražio od kompanije GGE da predloži rešenja i za druge objekte u mreži, pa su u međuvremenu započeli radovi u objektu Roda u Kragujevcu, a vrlo brzo se očekuje početak radova u objektima Roda u Šapcu i u Mercator centru u Novom Sadu. Tokom izvođenja radova svi objekti će uobičajeno raditi, što je za ovaj trgovinski lanac veoma važno.

“Već nakon preliminarnog pregleda objekta Roda u Novom Sadu locirali smo gde bi mogli da se smanje troškovi i predložili smo klijentu energetske mere koje bi trebalo da se sprovedu. Kada je klijent video da račun može da bude duplo manji, bez investicija i povećanja CAPEX-a, poziv smo dobili i za ostale maloprodajne objekte u Novom Sadu, Kragujevcu i Šapcu”, objasnio je Vladimir Nikolić, projekt menadžer iz kompanije GGE.

Značajna ušteda i manja emisija CO2

“Godišnja ušteda za objekat Roda u Novom Sadu iznosi približno 30.000 evra godišnje tokom petogodišnjeg ugovora, a 70.000 evra posle tih pet godina. Ušteda u Kragujevcu je takođe oko 30.000 evra godišnje za prvih pet godina, a od šeste do desete godine čak milion evra ukupno. Osim energetske uštede, ovo rešenje donosi i smanjenje emisija CO2 od 232 tone godišnje, te doprinosi i očuvanju životne sredine. Za pripremu rešenja i ugradnju opreme GGE je potrebno 4-6 meseci, i odmah možete da počnete da štedite”, navodi Nikolić.

U objektu u Kragujevcu će takođe biti realizovana i zamena osvetljenja LED svetiljkama. Zamenom starih fluocevi i metal halogene rasvete Mercatoru-S smanjiće se potrošnja električne energije za rasvetu 50-60 odsto.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

6. mart 2018. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

6. mart 2018. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

6. mart 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

6. mart 2018. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.