OIE

Zijin Mining u Srbiji planira solarnu elektranu od 300 MW za sopstvene potrebe

Zijin-Mining-Srbiji-solarnu-elektranu-300-MW-sopstvene-potrebe

Foto: iStock

Objavljeno

08.09.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

08.09.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Zijin Mining namerava da u Srbiji izgradi fotonaponski sistem od 300 megavata za proizvodnju električne energije za samosnabdevanje. Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović će u Kini s tom kompanijom potpisati memorandum o razumevanju.

Najveći izvoznik u Srbiji je donedavno planirao da do 2033. instalira fotonaponska postrojenja od ukupno stotinu megavata. Zijin Mining, sa sedištem u Kini, koji je 2018. preuzeo posrnuli rudarsko-topioničarski basen u Boru, sada se sprema da uloži sredstva u izgradnju solarne elektrane od 300 megavata, objavilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

To bi bio daleko najveći projekat svoje vrste u industrijskom sektoru u Srbiji. Domaće kompanije su do sada uglavnom postavljale krovna solarna postrojenja za sopstvene potrebe, i to skromnih kapaciteta. Ipak, treba napomenuti da ukupni spisak projekata u razvoju u zemlji naglo raste.

U saopštenju stoji da će ministarka Dubravka Đedović posetiti međunarodni sajam za investicije i trgovinu CIFIT 2023 u Kini. Tamo će sutra, kako je najavljeno, potpisati memorandume o razumevanju o dve investicije koje sprema Zijin Mining.

Najavljeni projekat solarne elektrane kojeg razvija Zijin Mining je daleko najveći među industrijskim postrojenjima u Srbiji

Veći od ta dva projekta vredan je 3,8 milijardi dolara i namenjen je razvoju donje zone rudnika bakra i zlata Čukaru Peki, otkrilo je ministarstvo. Dodalo je da će pomenuta solarna elektrana služiti za Zijinove vlastite potrebe.

Sporazumi će biti potpisani u okviru investicione konferencije One China One Serbia. Biće održana u Sjamenu u jugoistočnoj Kini u okviru CIFIT-a, na kojem su tri države uključujući Srbiju počasni gosti.

Kompanijin ogranak Serbia Zijin Copper saopštio je u aprilu da najkasnije 2050. dostigne ugljeničnu neutralnost. Plan za solarne elektrane zbirne snage sto megavata, kojeg je tad objavio, trebalo je da sprovede u tri faze, počevši s jednim fotonaponskim pogonom od 9,9 megavata.

Ova kompanija u Srbiji ima lošu reputaciju u domenu očuvanja životne sredine. Na primer, u Boru, u kojem joj je sedište, koncentracije sumpor-dioksida u vazduhu su najviše u zemlji.

Komentara: (1)
Miloš / 09.09.2023.

Ključna reč je CBAM

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Severna Makedonija novu vladu energetike Sanja Bozinovska

Severna Makedonija ima novu vladu – resor energetike preuzela Sanja Božinovska

8. septembar 2023. - U vladi premijera Hristijana Mickoskog, konsultantkinja za energetiku Sanja Božinovska je izabrana za ministarku energetike, rudarstva i mineralnih sirovina

Lancana-havarija-dalekovodima-bez-struje-Crnu-Goru-BiH-Albaniju-Dalmaciju

Lančana havarija na dalekovodima ostavila bez struje Crnu Goru, BiH, Albaniju, Dalmaciju

8. septembar 2023. - Usled preopterećenja ključnih interkonektivnih vodova došlo je do prekida isporuke električne energije u velikom delu regiona

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

8. septembar 2023. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije

Srbija-studiju-mogucnosti-izgradnje-nuklearnih-elektrana

Srbija naručuje studiju o mogućnosti izgradnje nuklearnih elektrana

8. septembar 2023. - Ministarstvo prima prijave konsultanata za sprovođenje analize tehnologija za nuklearnu energiju uključujući male modularne reaktore