OIE

Zijin Mining u Srbiji planira solarnu elektranu od 300 MW za sopstvene potrebe

Zijin-Mining-Srbiji-solarnu-elektranu-300-MW-sopstvene-potrebe

Foto: iStock

Objavljeno

08.09.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

08.09.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Zijin Mining namerava da u Srbiji izgradi fotonaponski sistem od 300 megavata za proizvodnju električne energije za samosnabdevanje. Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović će u Kini s tom kompanijom potpisati memorandum o razumevanju.

Najveći izvoznik u Srbiji je donedavno planirao da do 2033. instalira fotonaponska postrojenja od ukupno stotinu megavata. Zijin Mining, sa sedištem u Kini, koji je 2018. preuzeo posrnuli rudarsko-topioničarski basen u Boru, sada se sprema da uloži sredstva u izgradnju solarne elektrane od 300 megavata, objavilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

To bi bio daleko najveći projekat svoje vrste u industrijskom sektoru u Srbiji. Domaće kompanije su do sada uglavnom postavljale krovna solarna postrojenja za sopstvene potrebe, i to skromnih kapaciteta. Ipak, treba napomenuti da ukupni spisak projekata u razvoju u zemlji naglo raste.

U saopštenju stoji da će ministarka Dubravka Đedović posetiti međunarodni sajam za investicije i trgovinu CIFIT 2023 u Kini. Tamo će sutra, kako je najavljeno, potpisati memorandume o razumevanju o dve investicije koje sprema Zijin Mining.

Najavljeni projekat solarne elektrane kojeg razvija Zijin Mining je daleko najveći među industrijskim postrojenjima u Srbiji

Veći od ta dva projekta vredan je 3,8 milijardi dolara i namenjen je razvoju donje zone rudnika bakra i zlata Čukaru Peki, otkrilo je ministarstvo. Dodalo je da će pomenuta solarna elektrana služiti za Zijinove vlastite potrebe.

Sporazumi će biti potpisani u okviru investicione konferencije One China One Serbia. Biće održana u Sjamenu u jugoistočnoj Kini u okviru CIFIT-a, na kojem su tri države uključujući Srbiju počasni gosti.

Kompanijin ogranak Serbia Zijin Copper saopštio je u aprilu da najkasnije 2050. dostigne ugljeničnu neutralnost. Plan za solarne elektrane zbirne snage sto megavata, kojeg je tad objavio, trebalo je da sprovede u tri faze, počevši s jednim fotonaponskim pogonom od 9,9 megavata.

Ova kompanija u Srbiji ima lošu reputaciju u domenu očuvanja životne sredine. Na primer, u Boru, u kojem joj je sedište, koncentracije sumpor-dioksida u vazduhu su najviše u zemlji.

Komentara: (1)
Miloš / 09.09.2023.

Ključna reč je CBAM

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

8. septembar 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

8. septembar 2023. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

8. septembar 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

8. septembar 2023. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače