Životna sredina

Zijin obećao puštanje u rad postrojenja koje će drastično smanjiti zagađenje vazduha u Boru

Zijin obecao pustanje u rad postrojenja koje ce drasticno smanjiti zagadjenje vazduha

Slika: Energoprojekt

Objavljeno

30.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija Serbia Zijin Copper, koja je preuzela imovinu Rudarsko-topiničarskog basena Bor, saopštila je da će uskoro u topionici bakra pustiti u rad novo postrojenje za prečišćavanje otpadnih gasova, koje će drastično smanjiti zagađenje vazduha.

Poslovanje nekadašnjeg RTB-a Bor je glavni uzrok velikog zagađenja vazduha u Boru zbog čega su čak i gradske vlasti septembra prošle godine podnele krivičnu prijavu protiv odgovornih u kompaniji Serbia Zijin Copper. Glavne probleme pravila je topionica, a sada kineska kompanija obeća mnogo bolju situaciju.

U saopštenju se navodi da je Zoran Aleksov, rukovodilac Fabrike sumporne kiseline, izjavio da novo postrojenje znači otvaranje nove etape rada u kojoj će svi otpadni, fugitivni gasovi iz topionice i Fabrike sumporne kiseline biti prečišćeni.

„Emisija štetnih gasova na dimnjaku biće drastično smanjena, maltene anulirana“, izjavio je on, preneli su lokalni mediji.

Sadržaj SO2 u otpadnim gasovima biće manji od 100 mikrograma, a sadržaj čestica ispod pet mikrograma

On je istakao da je reč o novoj tehnologiji koja se u Kini već primenjuje i daje rezultate.

Postrojenje treba da sakupi sve fugitivne gasove iz svih topioničkih postrojenja, kao što su konvertori, fleš-peć, anodna rafinacija, ali i sve otpadne gasove iz Fabrike sumporne kiseline.

Sadržaj sumpor-dioksida u otpadnim gasovima nakon obrade biće manji od 100 mikrograma po normalnom kubnom metru, a sadržaj čestica ispod pet mikrograma po kubiku, saopštio je Zijin.

Kompanija navodi da će se odsumporavanje obavljati mešavinom vode sa odgovarajućim ragensima, dok će se iz otpadnog mulja izvlačiti gips.

Posle tehničke rekonstrukcije topionice biće zadovoljeni standardi EU

Posle tehičke rekonstrukcije topionice koja je počela polovinom 2019. godine, kapacitet metalurških agregata sa 60 do 80 hiljada tona katodnog bakra godišnje biće povećan na 180 hiljada tona.

Investicija u projekat tehničke rekonstrukcije, proširenja i izgradnje, koja se realizuje uporedo sa proizvodnjom iznosi 220 miliona evra.

Biće zadovoljeni standardi EU, pa će emisije izduvnih gasova posle tehničke rekonstrukcije biti u skladu sa standardima, dok će otpadna voda nakon prečišćavanja moći ponovo da se koristi, poručuje Zijin.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Valjevu 50 godina zagađen vazduh, građani pokrenuli inicijativu za zamenu energenata u Krušiku

U Valjevu vazduh zagađen 50 godina, građani traže da Krušik pređe na čistije energente

30. jul 2021. - Udruženje građana iRevolucija iz Valjeva sakuplja potpise za izradu projekta zamene energenata u Krušiku čistijim rešenjima

barselona turisticka taksa solar paneli

Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

30. jul 2021. - Gradske vlasti tako žele da poprave uslove za decu u školama, ali i da odobrovolje one starije koji nisu baš oduševljeni najezdom turista

lopare litijum peticija protest

Opština Lopare traži da Republika Srpska odustane od litijuma

30. jul 2021. - Rado Savić, načelnik Opštine, predao je Narodnoj skupštini RS peticiju sa potpisom 3.711 građanina protiv otvaranja rudnika na Majevici

U regionu raste broj mesta sa prekomerno zagađenim vazduhom

U regionu raste broj mesta sa prekomerno zagađenim vazduhom

30. jul 2021. - Novom Pazaru i Strumici, ovogodišnjim prvacima u dostizanju zakonskog limita od 35 dana sa koncentaracijom štetnih PM10 čestica većom od 50 mikrograma po kubnom metru, pridružilo se još 16 gradova iz regiona