Životna sredina

Zijin obećao puštanje u rad postrojenja koje će drastično smanjiti zagađenje vazduha u Boru

Zijin obecao pustanje u rad postrojenja koje ce drasticno smanjiti zagadjenje vazduha

Slika: Energoprojekt

Objavljeno

30.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija Serbia Zijin Copper, koja je preuzela imovinu Rudarsko-topiničarskog basena Bor, saopštila je da će uskoro u topionici bakra pustiti u rad novo postrojenje za prečišćavanje otpadnih gasova, koje će drastično smanjiti zagađenje vazduha.

Poslovanje nekadašnjeg RTB-a Bor je glavni uzrok velikog zagađenja vazduha u Boru zbog čega su čak i gradske vlasti septembra prošle godine podnele krivičnu prijavu protiv odgovornih u kompaniji Serbia Zijin Copper. Glavne probleme pravila je topionica, a sada kineska kompanija obeća mnogo bolju situaciju.

U saopštenju se navodi da je Zoran Aleksov, rukovodilac Fabrike sumporne kiseline, izjavio da novo postrojenje znači otvaranje nove etape rada u kojoj će svi otpadni, fugitivni gasovi iz topionice i Fabrike sumporne kiseline biti prečišćeni.

„Emisija štetnih gasova na dimnjaku biće drastično smanjena, maltene anulirana“, izjavio je on, preneli su lokalni mediji.

Sadržaj SO2 u otpadnim gasovima biće manji od 100 mikrograma, a sadržaj čestica ispod pet mikrograma

On je istakao da je reč o novoj tehnologiji koja se u Kini već primenjuje i daje rezultate.

Postrojenje treba da sakupi sve fugitivne gasove iz svih topioničkih postrojenja, kao što su konvertori, fleš-peć, anodna rafinacija, ali i sve otpadne gasove iz Fabrike sumporne kiseline.

Sadržaj sumpor-dioksida u otpadnim gasovima nakon obrade biće manji od 100 mikrograma po normalnom kubnom metru, a sadržaj čestica ispod pet mikrograma po kubiku, saopštio je Zijin.

Kompanija navodi da će se odsumporavanje obavljati mešavinom vode sa odgovarajućim ragensima, dok će se iz otpadnog mulja izvlačiti gips.

Posle tehničke rekonstrukcije topionice biće zadovoljeni standardi EU

Posle tehičke rekonstrukcije topionice koja je počela polovinom 2019. godine, kapacitet metalurških agregata sa 60 do 80 hiljada tona katodnog bakra godišnje biće povećan na 180 hiljada tona.

Investicija u projekat tehničke rekonstrukcije, proširenja i izgradnje, koja se realizuje uporedo sa proizvodnjom iznosi 220 miliona evra.

Biće zadovoljeni standardi EU, pa će emisije izduvnih gasova posle tehničke rekonstrukcije biti u skladu sa standardima, dok će otpadna voda nakon prečišćavanja moći ponovo da se koristi, poručuje Zijin.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Levčani blokirali istraživanja litijuma - Naš narod je naša nova institucija

Levčani blokirali istraživanja litijuma – naš narod je naša nova institucija

29 септембра 2022 - Meštani Levačkog kraja, zajedno sa ekološkim aktivistima iz cele Srbije nalaze se već više od...

hrvatska waste expo 2022 energetski tretman otpada

Hrvatska i dalje bez postrojenja za energetski tretman otpada

27 септембра 2022 - Hrvatska nema nijednu energanu na otpad, pa gubi dok neki drugi na njoj zarađuju, i to u energetskoj krizi, poručili su učesnici skupa Croatia Waste Expo 2022

ekolosko pravo regionalni centar

Osnovan prvi Regionalni centar za ekološko pravo na Zapadnom Balkanu

27 септембра 2022 - Regionalni centar za ekološko pravo (The Regional Centre for Environmental Law – RCEL) sa sedištem...

Aktivan vikend za posmatranje ptica u Srbiji

Prvi vikend u oktobru rezervišite za posmatranje ptica

26 септембра 2022 - Na tridesetak lokacija u Srbiji tokom sledećeg vikenda biće organizovani besplatni izleti posmatranja ptica za...