Životna sredina

AŽURIRANO: Grad Bor podneo krivičnu prijavu protiv kompanije Zijin zbog zagađenja vazduha

Bor-krivicna-prijava-Zidjin-zagadjenje-vazduha

Slika: Bor (Ist Media)

Objavljeno

16.09.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

16.09.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Zbog višednevnog prekomernog zagađenja vazduha, pre svega sumpor-dioksidom, gradske vlasti Bora podnele su krivičnu prijavu protiv odgovornih u kompaniji Serbia Zijin Copper. Posle prijave kineska firma odlučila je da zaustavi rad u topionici bakra.

Prijavu je potpisao gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, a odnosi se na odgovorna lica borske topionice bakra koja posluje u sastavu firme Zijin, preneo je portal Ist Media.

Posle prijave Zijin zaustavio proizvodnju u topionici, u kojoj je nešto kasnije izbio i požar

Prijava dolazi posle najave gradonačelnika na sednici gradske skupštine da će podneti krivičnu prijavu ako kineska firma ne smanji zagađenje, ali i najave protesta građana za subotu 19. septembar.

Koncentracije sumpor-dioksida u više navrata prekoračile dozvoljenih 350 mikrograma i kretale se od 400 do 2.000 mikrograma

Podaci Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) pokazuju da su u periodu 13-15. septembar koncentracije SO2 na mernom mestu Bor – Gradski park,u nekoliko navrata u satnim intervalima bile veće od dozvoljenih 350 mikrograma po kubnom metru, a kretale su se od 400, preko 1.300 i 1.700 do 2.000 mikrograma.

Rekordna koncentracija SO2 u poslednjih 3o dana zabeležena 28. avgusta – 2.285 mikrograma

U poslednjih 30 dana dana dozvoljene koncentracije SO2 prekoračene su i u periodu od 26. avgusta do 1. septembra, i od 7. do 10. septembra. Dana 28. avgusta koncentacija je bila čak 2.285 mikrograma

Inače, prema Uredbi o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha maksimalna jednosatna koncentracija SO2 od 350 mikrograma ne sme da se prekorači više od 24 dana u godini.

Zijin: Do kraja 2022. biće završena tehnička rekonstrukcija topionice

Kompanija Ziđin je dva dana posle podnete krivične prijave saopštila da je zaustavila rad topionice i počela remont koji je bio planiran za novembar. Razlog je, kako su naveli, to što je proteklih dana, usled kvara na opremi pogona, povećana emisija dimnih gasova, što je negativno uticalo na kvalitet vazduha u Boru.

Uzroci povećanih emisija oštećenja opreme za sakupljanje prašine i dimnih gasova, kao i sistema za odumporavanje

Posle ispitivanja, potvrđeno je da su uzroci ovog prekoračenja emisija ozbiljna oštećenja veoma stare opreme za sakupljanje prašine i dimnih gasova, kao i sistema za odumporavanje, što dovodi do povećanja prelivanja dimnih gasova, naveo je Zijin.

Kompanija je navela da će Zijin je najavio da će obaviti pregled opreme u procesu proizvodnje i odmah otkloniti otkrivene probleme kako bi se sprečilo curenje dimnih gasova prilikom ponovnog pokretanja proizvodnje.

Zijin planira da do kraja decembra 2022. završi tehničku rekonstrukciju topionice, pri čemu će se prioritet dati završteku sistemu za sakupljanje dimnih gasova i sistema za odusmporavanje do kraja decembra 2021.

Izbio požar u topionici

Istog dana kada je zasutavljena proizvodnja, u topionici je izbio i požar, koji je posle nekoliko sati ugašen. Vatra je, kako su preneli mediji,  zahvatila cevi od poliestera kojima se sprovode gasovi iz topionice ka Fabrici sumporne kiseline. Koji je uzrok i kolika je šteta nije saopšteno.

Komentara: (1)
Bor Boranin / 16.09.2020.

БОРАНИ НЕМА ЗА ВАС ЗАВРШЕТАК ТРОВАЊА:

Аерозагађење у Бору је у задњем периоду несносно, те је и градоначалник Бора поднео кривичну пријаву против надлежних из Зиђина како би нас спасио од прекомерног аерозагађења. Тај градоначалник прво мора да поднесе пријаву против Спасковског и његових ментора Динкића, Тадића и Вучића који су му помогли да изгради флеш пећ у топионици и постројење за производњу сумпорне киселине у Бору са великим техничко-технолошким аномалијама и капацитетом најмањим у свету. То је завршено, паре опране и фирма поклоњена кинезима. Нико није крив и нико не зна своје улоге у упропашћавању Борске околине, и путева златних борских пара. На жалост, Спасковски није кривац аерозагађења и упропашћавања екологије Бора, а јесте и то главни, а затим и његови ментори. Да би проблем решили сувласницима треба време и новац, а наши суграђани могу да их оптужују до миле воље, а неће имати успеха у томе. Борани и лепе боранке и на даље ће се безмилосно тровати, а непосредни актери уживаће у резултатима свога нељудскога рада.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

16. septembar 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

16. septembar 2020. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

16. septembar 2020. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

16. septembar 2020. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.