OIE

Serbia Zijin Copper najavio plan za smanjenje štetnih emisija i gradnju solarnih elektrana

Serbia Zijin Copper najavio planove za smanjenje emisija i gradnju solarnih elektrana

Foto: Serbia Zijin Copper

Objavljeno

12.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija Serbia Zijin Copper započela je pripreme za definisanje plana za smanjenje emisija i prelazak na obnovljive izvore energije.

Serbia Zijin Copper planira, kako prenosi lokalni list Kolektiv, da emisije ugljen-dioksida dostignu maksimum do 2028. godine, a da onda krenu da se smanjuju kako bi se do 2050. postigla klimatska neutralnost. Kompanija, takođe, namerava da do 2033. ima solarne elektrane snage 100 MW.

Najave o smanjenju emisija i korišćenju zelene energije izazvale su pažnju javnosti jer dolaze iz kompanije koja je prethodnih godina bila označena kao jedan od najvećih zagađivača životne sredine, pre svega vazduha, pa je Bor stalno u vrhu po aerozagađenju, ali i zbog planiranih investicija, koje bi mogle da izazovu dodatno zagađenje.

Kompanija radi na utvrđivanju najvećih emitera CO2 u okviru svog poslovanja

Mirjana Marić, rukovodilac Sektora zaštitu životne sredine ove kompanije, izjavila je da pripremaju Elaborat za modelovanje emisija CO2 nastalih kao posledica rudarskih i metalurških aktivnosti.

Dokument se, kako je navela, priprema u saradnji sa ekspertima Tehnološko-metalurškog i Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Namera je da se utvrde najveći emiteri CO2 i da se pripremi plan za smanjenje emisija i prelazak na obnovljive izvore energije.

Marić je navela da je kompanija već zamenila opremu sa niskom stopom efikasnosti i velikom potrošnjom električne energije. Tako će se u topionici umesto mazuta, nafte i drugih fosilnih visokougljeničnih goriva koristiti prirodni gas, čime će se značajno smanjiti emisije, rekla je ona.

Priprema se i projektna dokumentacija za izgradnju solarnih elektrana

Serbia Zijin Copper priprema i projektnu dokumentaciju za izgradnju solarnih elektrana, čime bi se deo potreba za električnom energijom zadovoljio iz obnovljivih izvora i smanjio ugljenični otisak kompanije.

Jovica Radosavljević, direktor proizvodnje u Serbia Zijin Copper, rekao je da bi izgradnja solarnih elektrana trebalo da se sprovede u tri faze, u narednih 10 godina, sa krajnjim ciljem da 2033. sopstvena proizvodnja električne energije bude oko 100 MW.

Prva faza korišćenje solarne energije biće instalacija fotonaponskog sistema snage 9,9 MW, uveravaju u kompaniji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BEF2024-GlavniVizual-840x430-SRP

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

12. april 2023. - Beogradski energetski forum 2024 biće domaćin 13. i 14. maja liderima održive energetske tranzicije u...

seepex industrija na trzistu privreda cena struje

SEEPEX: Vreme je da privreda samostalno izađe na tržište električne energije

12. april 2023. - Firma će to omogućiti više koristi, među kojima je i dugoročna predvidljivost cena, poruka je sa radionice koju su organizovali SEEPEX i PKS

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

12. april 2023. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

12. april 2023. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme