OIE

Serbia Zijin Copper najavio plan za smanjenje štetnih emisija i gradnju solarnih elektrana

Serbia Zijin Copper najavio planove za smanjenje emisija i gradnju solarnih elektrana

Foto: Serbia Zijin Copper

Objavljeno

12.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija Serbia Zijin Copper započela je pripreme za definisanje plana za smanjenje emisija i prelazak na obnovljive izvore energije.

Serbia Zijin Copper planira, kako prenosi lokalni list Kolektiv, da emisije ugljen-dioksida dostignu maksimum do 2028. godine, a da onda krenu da se smanjuju kako bi se do 2050. postigla klimatska neutralnost. Kompanija, takođe, namerava da do 2033. ima solarne elektrane snage 100 MW.

Najave o smanjenju emisija i korišćenju zelene energije izazvale su pažnju javnosti jer dolaze iz kompanije koja je prethodnih godina bila označena kao jedan od najvećih zagađivača životne sredine, pre svega vazduha, pa je Bor stalno u vrhu po aerozagađenju, ali i zbog planiranih investicija, koje bi mogle da izazovu dodatno zagađenje.

Kompanija radi na utvrđivanju najvećih emitera CO2 u okviru svog poslovanja

Mirjana Marić, rukovodilac Sektora zaštitu životne sredine ove kompanije, izjavila je da pripremaju Elaborat za modelovanje emisija CO2 nastalih kao posledica rudarskih i metalurških aktivnosti.

Dokument se, kako je navela, priprema u saradnji sa ekspertima Tehnološko-metalurškog i Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Namera je da se utvrde najveći emiteri CO2 i da se pripremi plan za smanjenje emisija i prelazak na obnovljive izvore energije.

Marić je navela da je kompanija već zamenila opremu sa niskom stopom efikasnosti i velikom potrošnjom električne energije. Tako će se u topionici umesto mazuta, nafte i drugih fosilnih visokougljeničnih goriva koristiti prirodni gas, čime će se značajno smanjiti emisije, rekla je ona.

Priprema se i projektna dokumentacija za izgradnju solarnih elektrana

Serbia Zijin Copper priprema i projektnu dokumentaciju za izgradnju solarnih elektrana, čime bi se deo potreba za električnom energijom zadovoljio iz obnovljivih izvora i smanjio ugljenični otisak kompanije.

Jovica Radosavljević, direktor proizvodnje u Serbia Zijin Copper, rekao je da bi izgradnja solarnih elektrana trebalo da se sprovede u tri faze, u narednih 10 godina, sa krajnjim ciljem da 2033. sopstvena proizvodnja električne energije bude oko 100 MW.

Prva faza korišćenje solarne energije biće instalacija fotonaponskog sistema snage 9,9 MW, uveravaju u kompaniji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

12. april 2023. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

12. april 2023. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

12. april 2023. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

12. april 2023. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra