OIE

Serbia Zijin Copper najavio plan za smanjenje štetnih emisija i gradnju solarnih elektrana

Serbia Zijin Copper najavio planove za smanjenje emisija i gradnju solarnih elektrana

Foto: Serbia Zijin Copper

Objavljeno

12.04.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

12.04.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Kompanija Serbia Zijin Copper započela je pripreme za definisanje plana za smanjenje emisija i prelazak na obnovljive izvore energije.

Serbia Zijin Copper planira, kako prenosi lokalni list Kolektiv, da emisije ugljen-dioksida dostignu maksimum do 2028. godine, a da onda krenu da se smanjuju kako bi se do 2050. postigla klimatska neutralnost. Kompanija, takođe, namerava da do 2033. ima solarne elektrane snage 100 MW.

Najave o smanjenju emisija i korišćenju zelene energije izazvale su pažnju javnosti jer dolaze iz kompanije koja je prethodnih godina bila označena kao jedan od najvećih zagađivača životne sredine, pre svega vazduha, pa je Bor stalno u vrhu po aerozagađenju, ali i zbog planiranih investicija, koje bi mogle da izazovu dodatno zagađenje.

Kompanija radi na utvrđivanju najvećih emitera CO2 u okviru svog poslovanja

Mirjana Marić, rukovodilac Sektora zaštitu životne sredine ove kompanije, izjavila je da pripremaju Elaborat za modelovanje emisija CO2 nastalih kao posledica rudarskih i metalurških aktivnosti.

Dokument se, kako je navela, priprema u saradnji sa ekspertima Tehnološko-metalurškog i Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Namera je da se utvrde najveći emiteri CO2 i da se pripremi plan za smanjenje emisija i prelazak na obnovljive izvore energije.

Marić je navela da je kompanija već zamenila opremu sa niskom stopom efikasnosti i velikom potrošnjom električne energije. Tako će se u topionici umesto mazuta, nafte i drugih fosilnih visokougljeničnih goriva koristiti prirodni gas, čime će se značajno smanjiti emisije, rekla je ona.

Priprema se i projektna dokumentacija za izgradnju solarnih elektrana

Serbia Zijin Copper priprema i projektnu dokumentaciju za izgradnju solarnih elektrana, čime bi se deo potreba za električnom energijom zadovoljio iz obnovljivih izvora i smanjio ugljenični otisak kompanije.

Jovica Radosavljević, direktor proizvodnje u Serbia Zijin Copper, rekao je da bi izgradnja solarnih elektrana trebalo da se sprovede u tri faze, u narednih 10 godina, sa krajnjim ciljem da 2033. sopstvena proizvodnja električne energije bude oko 100 MW.

Prva faza korišćenje solarne energije biće instalacija fotonaponskog sistema snage 9,9 MW, uveravaju u kompaniji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

12. april 2023. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

12. april 2023. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

12. april 2023. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

12. april 2023. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta