OIE

EPS u septembru počinje da gradi solarnu elektranu Petka u Kostolcu

EPS septembru pocinje gradi solarnu elektranu Petka Kostolcu

Foto: Western Balkans Investment Framework / https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/legalcode

Objavljeno

16.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Po odabiru izvođača, Elektroprivreda Srbije će na spoljašnjem jalovištu površinskog kopa Ćirikovac u Kostolcu početi sa izgradnjom svoje prve solarne elektrane. Postrojenje će imati kapacitet 9,75 megavata.

EPS se sprema da u okviru svog kompleksa Termoelektrane i kopovi (TE-KO) Kostolac realizuje projekat solarne elektrane srednje veličine. Glavni radovi bi trebalo da počnu sledećeg meseca, prenosi kompanijin časopis EPS energija.

Predviđena instalisana odnosno nominalna snaga ili pik iznosi 9,75 megavata, a godišnji učinak je procenjen na 15,6 gigavat-sati. Lokacija je na spoljašnjem odlagalištu jalovine iz ugljenokopa Ćirikovac.

Teren je pripremljen

Projekat datira od pre nekoliko godina i razvijan je sporo. Tender je u aprilu raspisan po drugi put, nakon što je prvi u maju prošle godine obustavljen usled manjka sredstava. EPS očekuje da će do kraja meseca odabrati firmu koja će izgraditi Petku i potpisati ugovor.

EPS će investiciju od 11,6 miliona evra pokriti iz vlastitih sredstava

Teren je pripremljen, kazao je rukovodilac projekta Jovan Tošić. On je naveo da parcela zauzima 15 hektara, od čega paneli treba da se prostiru na skoro 12. Planirana vrednost investicije je 1,36 milijardi dinara (11,6 miliona evra), a biće pokrivena iz vlastitih sredstava.

Na tender se javilo šest kompanija, a pobednik će imati 15 meseci da završi posao, tako da bi Petka trebalo da bude na mreži krajem sledeće godine, dodao je Tošić. Imaće module od po 580 vati s efikasnošću od 21 odsto, a biće pod uglom od 25 stepeni, naglasio je. Projekat obuhvata i 98 invertora i 10 transformatora.

Petka je pokazni primer za buduće velike projekte

Na istom mestu i na lokacijama Drmno, Ćirikovac i Klenovnik gradi se prva vetroelektrana ove državne elektroenergetske kompanije. Pogon Kostolac će imati 66 megavata.

Prema Tošićevim rečima, elektrana Petka poslužiće EPS-u kao primer za veće objekte. Kada deponija pepela i šljake Srednje kostolačko ostrvo bude zatvorena, na njenom mestu bi trebalo da bude instaliran fotonaponski sistem od 200 megavata, otkrio je predstavnik kompanije.

Solarne elektrane Stiško polje 1 i 2 bi trebalo da imaju po 500 megavata

Po okvirnom planu, u januaru počinje seča stabala, nakon čega bi trebalo da počne faza zatvaranja, a početak izgradnje se očekuje 2029, izjavio je Tošić. Po ranijim informacijama, Srednje kostolačko ostrvo je trebalo da ima 97 megavata.

U sklopu zelene transformacije EPS-a, planira se i izgradnja solarnih elektrana Stiško polje 1 i Stiško polje 2 od po 500 megavata, istakao je.

Na području Kostolca planirana je i solarna elektrana Klenovnik, od 250 megavata.

Solar i u ostalim termoelektranama

EPS ima samo jednu malu solarnu elektranu, na brani Lazići u okviru reverzibilne hidroelektrane Bajina Bašta. Kapacitet iznosi 330 kilovata. U razradi je još niz projekata. Sledeće godine bi trebalo da budu postavljeni krovni fotonaponski paneli na pomoćnim objektima u okviru Termoelektrane Nikola Tesla A (TENT A) u Obrenovcu, a ukupna snaga bi iznosila jedan megavat.

Kompanija je od Evropske unije dobila grant za dokumentaciju za planirane solarne elektrane Morava i Kolubara A, snage 71 odnosno 45 megavata. Lokacije su na deponijama uglja, šljake i pepela. Ranije je bilo naznaka da bi umesto izgradnje termoelektrane Kolubara B, koja je otkazana, na tom mestu mogao da bude izgrađen fotonaponski pogon.

U toku je tender za izgradnju solarnih elektrana u Srbiji zbirnog kapaciteta od jednog gigavata, koje treba da budu predate EPS-u. Rok za predaju ponuda je 20. septembar.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bih berza elektricne energije djokic lakic ministri sastanak

BiH konačno dobija berzu električne energije – dva ministra energetike saglasna da je to prioritet

16. avgust 2023. - Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska dogovorile su se da formiranje berze električne energije bude prioritet

eps cena struje privreda dusan stanar

Hoće li EPS smanjiti cene električne energije za privredu?

16. avgust 2023. - Dušan Stanar piše o tome šta čeka privredu od 1. maja, do kada važi trenutna cena struje od 120 evra po megavat-satu

Severnomakedonski ESM milijardu evra dekarbonizaciju

Viktor Andonov učestvuje na konferenciji BEF 2024 i poručuje: ESM investira milijardu evra u dekarbonizaciju

16. avgust 2023. - Jedan od učesnika na Beogradskom energetskom forumu (BEF 2024) biće ESM-ov direktor za razvoj i investicije Viktor Andonov

epcg novi odbor direktora milutin djukanovic

EPCG dobio novi Odbor direktora, Đukanović reizabran za predsednika

16. avgust 2023. - Na konstitutivnoj sednici Odbora direktora za predsednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju