Električna energija

EPS vraća u život projekat svoje prve solarne elektrane

eps solarna elektrana petka kostolac

Elektrana će biti instalirana na deponiji jalovine (foto: EPS)

Objavljeno

07.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije (EPS) odlučila je da obnovi projekat gradnje svoje prve solarne elektrane Petka snage 9,95 MW.

Ponovno raspisivanje tendera za gradnju SE Petka moglo bi da bude još jedan dokaz da je Elektroprivreda Srbije na putu oporavka. Naime, tender za gradnju ove elektrane bio je raspisan januara 2022. godine, ali je nekoliko meseci kasnije zaustavljen.

Kao obrazloženje za taj potez je navedeno da je Komisija za javne nabavke od strane uprave EPS-a obaveštena da „nema raspoloživih sredstava za ovu namenu“.

Da podsetimo, početak 2022. je bio veoma težak za EPS jer je u decembru 2021. nastupio kolaps u proizvodnji struje i uglja zbog čega je bio primoran da uvozi električnu energiju. Finansijske posledice bile su velike, pa je gubitak EPS-a na kraju 2022. bio 73,7 milijardi dinara.

Međutim, sa dolaskom Miroslava Tomaševića za vd direktora situacija je počela da se popravlja, pa je kompanija u januaru 2023. saopštila da više ne zavisi od uvoza struje, a pre nekoliko dana i da je zaradila 55 miliona evra od izvoza struje.

Solarni paneli će imati fiksirani nagib

EPS je sada u javnom pozivu za izvođača radova na gradnji fotonaponske elektrane Petka naveo da je planirano da se instalira na odlagalištu Petka, u neposrednoj blizini naselja Petka i Kostolac. Reč je o odlagalištu jalovine površinskog kopa uglja Ćirikovac u kostolačkom ugljenom basenu, kojim upravlja ogranak Termoelektrane i kopovi Kostolac.

Projektom je predviđeno postavljanje ukupno 18.720 fotonaponskih modula pojedinačne snage 580 W minimalne efikasnosti 21 odsto.

Rok za podnošenje ponuda je 20. maj, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Prema projektnoj dokumentaciji PV moduli će biti postavljeni pod unapred definisanim uglom u odnosu na teren, u skladu sa dobijenim podacima o sunčevom zračenju na konkretnoj lokaciji.

EPS je naveo da je usvojeno rešenje sa fiksnim uglom, bez automatskog zaokretanja panela. Nije predviđeno da se u toku godine u zavisnosti od godišnjeg doba obavlja ručno podešavanje nagiba panela, već je usvojeno postavljanje panela pod fiksnim uglom od 25 stepeni, piše u tenderskoj dokumentaciji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BEF2024-GlavniVizual-840x430-SRP

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

7. april 2023. - Beogradski energetski forum 2024 biće domaćin 13. i 14. maja liderima održive energetske tranzicije u...

seepex industrija na trzistu privreda cena struje

SEEPEX: Vreme je da privreda samostalno izađe na tržište električne energije

7. april 2023. - Firma će to omogućiti više koristi, među kojima je i dugoročna predvidljivost cena, poruka je sa radionice koju su organizovali SEEPEX i PKS

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

7. april 2023. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

7. april 2023. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme