Električna energija

EPS vraća u život projekat svoje prve solarne elektrane

eps solarna elektrana petka kostolac

Elektrana će biti instalirana na deponiji jalovine (foto: EPS)

Objavljeno

07.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije (EPS) odlučila je da obnovi projekat gradnje svoje prve solarne elektrane Petka snage 9,95 MW.

Ponovno raspisivanje tendera za gradnju SE Petka moglo bi da bude još jedan dokaz da je Elektroprivreda Srbije na putu oporavka. Naime, tender za gradnju ove elektrane bio je raspisan januara 2022. godine, ali je nekoliko meseci kasnije zaustavljen.

Kao obrazloženje za taj potez je navedeno da je Komisija za javne nabavke od strane uprave EPS-a obaveštena da „nema raspoloživih sredstava za ovu namenu“.

Da podsetimo, početak 2022. je bio veoma težak za EPS jer je u decembru 2021. nastupio kolaps u proizvodnji struje i uglja zbog čega je bio primoran da uvozi električnu energiju. Finansijske posledice bile su velike, pa je gubitak EPS-a na kraju 2022. bio 73,7 milijardi dinara.

Međutim, sa dolaskom Miroslava Tomaševića za vd direktora situacija je počela da se popravlja, pa je kompanija u januaru 2023. saopštila da više ne zavisi od uvoza struje, a pre nekoliko dana i da je zaradila 55 miliona evra od izvoza struje.

Solarni paneli će imati fiksirani nagib

EPS je sada u javnom pozivu za izvođača radova na gradnji fotonaponske elektrane Petka naveo da je planirano da se instalira na odlagalištu Petka, u neposrednoj blizini naselja Petka i Kostolac. Reč je o odlagalištu jalovine površinskog kopa uglja Ćirikovac u kostolačkom ugljenom basenu, kojim upravlja ogranak Termoelektrane i kopovi Kostolac.

Projektom je predviđeno postavljanje ukupno 18.720 fotonaponskih modula pojedinačne snage 580 W minimalne efikasnosti 21 odsto.

Rok za podnošenje ponuda je 20. maj, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Prema projektnoj dokumentaciji PV moduli će biti postavljeni pod unapred definisanim uglom u odnosu na teren, u skladu sa dobijenim podacima o sunčevom zračenju na konkretnoj lokaciji.

EPS je naveo da je usvojeno rešenje sa fiksnim uglom, bez automatskog zaokretanja panela. Nije predviđeno da se u toku godine u zavisnosti od godišnjeg doba obavlja ručno podešavanje nagiba panela, već je usvojeno postavljanje panela pod fiksnim uglom od 25 stepeni, piše u tenderskoj dokumentaciji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

7. april 2023. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

7. april 2023. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

7. april 2023. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

7. april 2023. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK