Električna energija

EPS u 2023. od izvoza struje zaradio 55 miliona evra

eps rekord izvoz struje he zvornik

HE Zvornik (foto: EPS)

Objavljeno

04.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije od početka godine zaradila je 55 miliona evra na izvozu električne energije, saopštila je ova kompanija, i navela da je u prvom kvartalu u izvozu i proizvodnji struje zabeležila odlične rezultate.

Rezultati Elektroprivrede Srbije u prvom kvartalu, kako se navodi, sigurna su potvrda predanog rada stručnjaka i menadžmenta najveće energetske kompanije u Srbiji.

„Za godinu dana situacija se potpuno preokrenula i EPS je sada vodeći izvoznik struje u regionu“, izjavio je Miroslav Tomašević, v. d. direktora EPS-a, koji je nedavno rekao da je ispunio svoj zadatak u ovoj kompaniji.

Plan za izvoz struje premašen je za pet miliona evra

U trgovini na slobodnom tržištu u ovoj godini EPS je u plusu od 55 miliona evra i to je za pet miliona evra više od planiranog, a samo u četiri dana aprila kompanija je u prodaji na veletržištu zaradio četiri miliona evra.

U prva tri meseca ove godine proizvodnja električne energije u kapacitetima EPS-a dostigla je 9,76 milijardi kilovat-sati i veća je za 17 odsto u odnosu na isti period prošle godine, naveo je EPS.

Hidroelektrane su povećale proizvodnju 32 odsto, a termoelektrane deset odsto

Hidrološka situacija je znatno bolja nego 2022, pa su u odnosu na prvi kvartal prethodne godine hidroelektrane proizvele 32 odsto više električne energije, a termoelektrane su popravile rezultat deset odsto.

I dunavske i drinske hidroelektrane maksimalno koriste dotoke, a stručno upravljanje ovim kapacitetima doprinosi dobrim rezultatima u proizvodnji, dodaju u EPS-u.

HE Zvornik i HE Đerdap 2 ostvarile rekordne proizvodnje

HE Zvornik u martu je ostvarila rekordnu mesečnu proizvodnju od 79,3 miliona kWh, dok će za HE Đerdap 2 mart 2023. biti zapisan po mesečnom rekordu od 173,78 miliona kWh.

U martu su obe hidroelektrane imale i dnevne rekorde u proizvodnji, a očekuje se da će dobar hidrološki trend biti nastavljen i narednih dana, saopštio je EPS.

Dobri rezultati HE Zvornik su potvrda uspešno urađene revitalizacije koja je najstarijoj HE na Drini u sastavu EPS-a donela dodatnih 30 MW snage.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarni paneli iznad kanala za navodnjavanje, resenje Indijanske zajednice reke Hila

Indijanska zajednica u Arizoni pokriva kanale za navodnjavanje solarnim panelima

4. april 2023. - Kako bi smanjila isparavanje vode, uprava rezervata Indijanska zajednica reke Hila je odlučila da postavi solarne panele iznad kanala za navodnjavanje

HEP EL TO zagreb blok l pokretanje

HEP pokrenuo novi blok u kogeneracijskoj Elektrani-toplani Zagreb

4. april 2023. - Novi blok je HEP-ova najveća investicija u nove proizvodne objekte u poslednjih deset godina, a zameniće zastarele blokove i smanjiti emisije

aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlasic

Ponovo aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlašić

4. april 2023. - Planirani kapacitet za VP Energokul je 200 megavata, a za VE Vlašić 50 megavata. Obe lokacije su na planini Vlašić u centralnoj Bosni.

reset lazna haoticna dekarbonizacija analiza zapadni balkan kusljugic miljevic rajakovic

Analiza politika EU za dekarbonizaciju Zapadnog Balkana: Ako se nešto ne promeni nastaviće se haotična dekarbonizacija

4. april 2023. - Analiza Haotična i lažna dekarbonizacija elektroenergetskih sektora na Zapadnom Balkanu je rezultat istraživanja u kojem je učestvovalo više od 100 stručnjaka iz regiona