Električna energija

EPS u 2023. od izvoza struje zaradio 55 miliona evra

eps rekord izvoz struje he zvornik

HE Zvornik (foto: EPS)

Objavljeno

04.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije od početka godine zaradila je 55 miliona evra na izvozu električne energije, saopštila je ova kompanija, i navela da je u prvom kvartalu u izvozu i proizvodnji struje zabeležila odlične rezultate.

Rezultati Elektroprivrede Srbije u prvom kvartalu, kako se navodi, sigurna su potvrda predanog rada stručnjaka i menadžmenta najveće energetske kompanije u Srbiji.

„Za godinu dana situacija se potpuno preokrenula i EPS je sada vodeći izvoznik struje u regionu“, izjavio je Miroslav Tomašević, v. d. direktora EPS-a, koji je nedavno rekao da je ispunio svoj zadatak u ovoj kompaniji.

Plan za izvoz struje premašen je za pet miliona evra

U trgovini na slobodnom tržištu u ovoj godini EPS je u plusu od 55 miliona evra i to je za pet miliona evra više od planiranog, a samo u četiri dana aprila kompanija je u prodaji na veletržištu zaradio četiri miliona evra.

U prva tri meseca ove godine proizvodnja električne energije u kapacitetima EPS-a dostigla je 9,76 milijardi kilovat-sati i veća je za 17 odsto u odnosu na isti period prošle godine, naveo je EPS.

Hidroelektrane su povećale proizvodnju 32 odsto, a termoelektrane deset odsto

Hidrološka situacija je znatno bolja nego 2022, pa su u odnosu na prvi kvartal prethodne godine hidroelektrane proizvele 32 odsto više električne energije, a termoelektrane su popravile rezultat deset odsto.

I dunavske i drinske hidroelektrane maksimalno koriste dotoke, a stručno upravljanje ovim kapacitetima doprinosi dobrim rezultatima u proizvodnji, dodaju u EPS-u.

HE Zvornik i HE Đerdap 2 ostvarile rekordne proizvodnje

HE Zvornik u martu je ostvarila rekordnu mesečnu proizvodnju od 79,3 miliona kWh, dok će za HE Đerdap 2 mart 2023. biti zapisan po mesečnom rekordu od 173,78 miliona kWh.

U martu su obe hidroelektrane imale i dnevne rekorde u proizvodnji, a očekuje se da će dobar hidrološki trend biti nastavljen i narednih dana, saopštio je EPS.

Dobri rezultati HE Zvornik su potvrda uspešno urađene revitalizacije koja je najstarijoj HE na Drini u sastavu EPS-a donela dodatnih 30 MW snage.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

4. april 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

4. april 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

4. april 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

4. april 2023. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV