Električna energija

Tomašević: Ispunio sam ono što je bio moj zadatak u EPS-u

miroslav tomasevic eps

Foto: EPS

Objavljeno

30.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije (EPS) od početka godine zaradila je na izvozu električne energije 49 miliona evra, rekao je Miroslav Tomašević, vršilac dužnosti direktora ove kompanije, i poručio da je ispunio ono što je bio njegov zadatak.

Miroslav Tomašević vodi najveću srpsku kompaniju od marta 2022. godine kada je zbog ogromnih problema u proizvodnji uglja i električne energije u termoelektranama zamenio Milorada Grčića.

Podatke o izvozu struje vd direktor EPS-a je saopštio tokom obraćanja na sednici Nadzornog odbora kompanije, kaad je predstavio stanje sistema, i, kako je saopštio EPS, dobre rezultate u poslovanju.

Tomašević: Podigli smo sistem

„Postigli smo cilj“, rekao je Tomašević i dodao da je EPS zahvaljujući relativno blagoj zimi, dobroj hidrološkoj situaciji, ali i spremnosti termoelektrana podigao sistem i sada izvozi električnu energiju.

Samo u martu zarada od izvoza električne energije iznosi 32,5 miliona evra, a od početka godine dostigla je 49 miliona evra.

Zalihe uglja su na nivoima koji nisu zabeleženi prethodnih godina

Uvozom uglja, kako je naveo, dodatno je osiguran sistem, pa su trenutno deponije uglja pune, pogotovo u Kostolcu. Ukupno na deponijama EPS-ovih termoelektrana trenutno je 1.770.000 tona uglja, što je, prema njegovim rečima, nezabeleženo poslednjih godina.

miroslav tomasevic eps nadzorni odbor
Članovi Nadzornog odbora

Tomašević je naglasio da je počela remontna sezona, da su ugovoreni svi poslovi i precizirao da je od 19. marta u remontu blok A4 u Termoelektrani Nikola Tesla A (TENT A), od 2. aprila počeće remontni radovi i na bloku B1, a od 15. aprila radiće se na BTS sistemu u Rudarskom basenu „Kolubara“.

Tomašević: Nisam podneo ostavku

„Ispunio sam ono što je bio moj zadatak, da posle mnogo problema zajedno sa timom vratim EPS u dobro stanje. I Međunarodni monetarni fond (MMF) smo na sastanku obavestili o svim rezultatima i planovima, kao i o tome zašto EPS nije finansijski rizik“, poručio je Tomašević.

Inače, poslednjih dana pojavile su se informacije da je Tomašević podneo ostavku, ali je on to demantovao, prenela je  Nova.rs.

Da podsetimo, EPS je od decembra 2021. godine bio u vanrednoj situaciji zbog problema u proizvodnji uglja i električne energije u termoelektranama.

Gubitak EPS-a na kraju 2022. bio je 73,7 milijardi dinara, ali situacija se popravila, pa je kompanija je u januaru saopštila da više ne zavisi od uvoza struje, a ubrzo potom i da je zabeležila rekordan izvoz.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

30. mart 2023. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

30. mart 2023. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

30. mart 2023. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

30. mart 2023. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.