Električna energija

EPS na tržištu prodao rekordnu količinu električne energije na dnevnom nivou

EPS-trzistu-prodao-rekordnu-elektricne-energije-dnevnom-nivou

Foto: HE Zvornik (EPS)

Objavljeno

06.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije – EPS je na slobodnom tržištu 2. marta prodala 26,7 gigavat-sati električne energije, za rekordnih 4,06 miliona evra, navodeći da je trenutno najveći izvoznik struje u Jugoistočnoj Evropi.

EPS se oporavlja od niza havarija koje su ga zadesile krajem 2021. i početkom prošle godine usled požarâ i kvarova na ugljenokopima i u termoelektranama. To javno preduzeće je saopštilo da je u februaru izvezlo struje za 21 milion evra i da je ovih dana najveći neto izvoznik u tom sektoru u Jugoistočnoj Evropi.

Štaviše, EPS je objavio da je 2. marta postigao rekord u prodaji električne energije na slobodnom tržištu, sa 4,06 miliona evra. Plasirao je 26,7 gigavat-sati preko berzi struje u Srbiji i regionu, saopšteno je.

Hidroelektrana Zvornik niže rekorde u proizvodnji otkad je 2020. završena rekonstrukcija

Samo u prva tri dana marta, EPS je od prodaje električne energije na slobodnom tržištu u plusu za 8,8 miliona evra, stoji u objavi. Hidroelektrana Zvornik je 2. marta proizvela rekordnih 2,92 gigavat-sata. Šezdesetosmogodišnje postrojenje je prethodni maksimum postiglo 22. decembra.

To je jedna od najstarijih hidrocentrala kojima kompanija upravlja. Niže vlastite rekorde u proizvodnji otkad je rekonstruisana. Radovi su trajali od 2016. do 2020. godine. Kapacitet tog objekta na Drini je povećan za 30 na 126 megavata, a životni vek mu je produžen za 40 godina.

Srbija se oslanja na norvešku ekspertizu i nordijske investitore u pokušaju da reformiše sektor energetike, a u prvom redu državna energetska preduzeća kao što je EPS.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

6. mart 2023. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

6. mart 2023. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

bih berza elektricne energije djokic lakic ministri sastanak

BiH konačno dobija berzu električne energije – dva ministra energetike saglasna da je to prioritet

6. mart 2023. - Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska dogovorile su se da formiranje berze električne energije bude prioritet

eps cena struje privreda dusan stanar

Hoće li EPS smanjiti cene električne energije za privredu?

6. mart 2023. - Dušan Stanar piše o tome šta čeka privredu od 1. maja, do kada važi trenutna cena struje od 120 evra po megavat-satu