Električna energija

EPS na tržištu prodao rekordnu količinu električne energije na dnevnom nivou

EPS-trzistu-prodao-rekordnu-elektricne-energije-dnevnom-nivou

Foto: HE Zvornik (EPS)

Objavljeno

06.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije – EPS je na slobodnom tržištu 2. marta prodala 26,7 gigavat-sati električne energije, za rekordnih 4,06 miliona evra, navodeći da je trenutno najveći izvoznik struje u Jugoistočnoj Evropi.

EPS se oporavlja od niza havarija koje su ga zadesile krajem 2021. i početkom prošle godine usled požarâ i kvarova na ugljenokopima i u termoelektranama. To javno preduzeće je saopštilo da je u februaru izvezlo struje za 21 milion evra i da je ovih dana najveći neto izvoznik u tom sektoru u Jugoistočnoj Evropi.

Štaviše, EPS je objavio da je 2. marta postigao rekord u prodaji električne energije na slobodnom tržištu, sa 4,06 miliona evra. Plasirao je 26,7 gigavat-sati preko berzi struje u Srbiji i regionu, saopšteno je.

Hidroelektrana Zvornik niže rekorde u proizvodnji otkad je 2020. završena rekonstrukcija

Samo u prva tri dana marta, EPS je od prodaje električne energije na slobodnom tržištu u plusu za 8,8 miliona evra, stoji u objavi. Hidroelektrana Zvornik je 2. marta proizvela rekordnih 2,92 gigavat-sata. Šezdesetosmogodišnje postrojenje je prethodni maksimum postiglo 22. decembra.

To je jedna od najstarijih hidrocentrala kojima kompanija upravlja. Niže vlastite rekorde u proizvodnji otkad je rekonstruisana. Radovi su trajali od 2016. do 2020. godine. Kapacitet tog objekta na Drini je povećan za 30 na 126 megavata, a životni vek mu je produžen za 40 godina.

Srbija se oslanja na norvešku ekspertizu i nordijske investitore u pokušaju da reformiše sektor energetike, a u prvom redu državna energetska preduzeća kao što je EPS.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

6. mart 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

6. mart 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

6. mart 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

6. mart 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji