OIE

EPS traži izvođača radova za gradnju solarne elektrane snage 1 MW

eps solarne elektrane tent a

Foto: EPS

Objavljeno

28.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije (EPS) raspisala je tender za izgradnju krovnih solarnih elektrana na pomoćnim objektima u okviru Termoelektrane Nikola Tesla A (TENT A).

Elektroprivreda Srbije namerava da instalira pet fotonaponskih elektrana ukupne snage skoro 1 MW, što će biti najveće postrojenje te vrste ove državne firme. EPS trenutno ima samo jednu takvu elektranu – Brana Lazići, snage, 330 kW, koja se nalazi u Zaovinama, u okviru Hidroelektrane Bajina Bašta.

Zanimljivo je da je EPS početkom godine pokrenuo gradnju svoje najveće solarne elektrane pod nazivom Petka, snage 9,95 MW, ali je posle nekoliko meseci od toga odustao, a kao razlog je naveo nedostatak novca.

Državna kompanija sada planira instaliranje solarnih panela na Skladištu za privremeno skladištenje opasnog i neopasnog otpada, Centru daljinskog upravljanja (CDU) Železničkog transporta TENT i Magacinu za skladištenje i čuvanje mašinske opreme i rezervnih delova.

Pet krovnih soalrnih elektrana trebalo bi da proizvode milion kilovat-sati godišnje

Fotonaponski paneli biće instalirani na tri objekta Skladišta sa ukupnom snagom of 485 kW, još 70 kW biće kapacitet postrojenja na CDU ŽT TENT, dok će na Magacinu biti psotavljena elektrana snage 397 kW

Predviđeno je da se fotonaponska polja polja postave na krovovima ovih objekata, pri čemu bi se proizvedena električna energija koristila za pokrivanje dela sopstvene potrošnje, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Snaga fotonaponskih elektrana je, kako piše, određena na osnovu zahteva investitora, u skladu sa potrebama objekata za električnom energijom, kao i njihovim tehničkim mogućnostima.

Rok za gradnju je 12 meseci

Očekivana godišnja proizvodnja svih solarnih panela je oko milion kilovat-sati (kWh), a rok izvođenja radova 12 meseci od uvođenja izabranog izvođača u posao.

Zainteresovane kompanije svoje ponude mogu da pošalju do 24. januara 2023.

Inače, EPS je pre nekoliko nedelja dobio donacije Evropske unije za instaliranje solarnih elektrana Morava i Kolubara A, snage 71 i 45 MW. Elektrane us planirane na deponijama uglja, šljake i pepela.

Postrojenja bi se nalazila u okviru termoelektrana kojima upravlja EPS.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

28. decembar 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

28. decembar 2022. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

28. decembar 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

28. decembar 2022. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.