OIE

EPS traži izvođača radova za gradnju solarne elektrane snage 1 MW

eps solarne elektrane tent a

Foto: EPS

Objavljeno

28.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije (EPS) raspisala je tender za izgradnju krovnih solarnih elektrana na pomoćnim objektima u okviru Termoelektrane Nikola Tesla A (TENT A).

Elektroprivreda Srbije namerava da instalira pet fotonaponskih elektrana ukupne snage skoro 1 MW, što će biti najveće postrojenje te vrste ove državne firme. EPS trenutno ima samo jednu takvu elektranu – Brana Lazići, snage, 330 kW, koja se nalazi u Zaovinama, u okviru Hidroelektrane Bajina Bašta.

Zanimljivo je da je EPS početkom godine pokrenuo gradnju svoje najveće solarne elektrane pod nazivom Petka, snage 9,95 MW, ali je posle nekoliko meseci od toga odustao, a kao razlog je naveo nedostatak novca.

Državna kompanija sada planira instaliranje solarnih panela na Skladištu za privremeno skladištenje opasnog i neopasnog otpada, Centru daljinskog upravljanja (CDU) Železničkog transporta TENT i Magacinu za skladištenje i čuvanje mašinske opreme i rezervnih delova.

Pet krovnih soalrnih elektrana trebalo bi da proizvode milion kilovat-sati godišnje

Fotonaponski paneli biće instalirani na tri objekta Skladišta sa ukupnom snagom of 485 kW, još 70 kW biće kapacitet postrojenja na CDU ŽT TENT, dok će na Magacinu biti psotavljena elektrana snage 397 kW

Predviđeno je da se fotonaponska polja polja postave na krovovima ovih objekata, pri čemu bi se proizvedena električna energija koristila za pokrivanje dela sopstvene potrošnje, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Snaga fotonaponskih elektrana je, kako piše, određena na osnovu zahteva investitora, u skladu sa potrebama objekata za električnom energijom, kao i njihovim tehničkim mogućnostima.

Rok za gradnju je 12 meseci

Očekivana godišnja proizvodnja svih solarnih panela je oko milion kilovat-sati (kWh), a rok izvođenja radova 12 meseci od uvođenja izabranog izvođača u posao.

Zainteresovane kompanije svoje ponude mogu da pošalju do 24. januara 2023.

Inače, EPS je pre nekoliko nedelja dobio donacije Evropske unije za instaliranje solarnih elektrana Morava i Kolubara A, snage 71 i 45 MW. Elektrane us planirane na deponijama uglja, šljake i pepela.

Postrojenja bi se nalazila u okviru termoelektrana kojima upravlja EPS.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetska tranzicija razvojna sansa EPCG Crnu Goru

Energetska tranzicija je razvojna šansa za EPCG, celu Crnu Goru

28. decembar 2022. - Energetska tranzicija se pokazala kao razvojna šansa za Crnu Goru, naveli su glavni govornici na Simpozijumu energetike EPCG Net 2023

aukcije srbija maksimalna cena premije

Vlada Srbije odredila maksimalnu cenu na aukcijama za premije za vetar i solar

28. decembar 2022. - U isto vreme su donete i nove uredbe o balansnoj odgovornosti i premiji i fid-in tarifi, što sve predstavlja pripremu za prve aukcije u Srbiji

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara, usvojene uredbe o balansiranju i premiji i fid-in tarifi

28. decembar 2022. - Vlada Srbije odredila je kvotu za solar i definisala pravila u vezi sa balansiranjem i premijama i fid-in tarifama

Zakon o energetici izmene vlada srbije

Srbija menja Zakon o energetici: osniva se Republička komisija za energetske mreže

28. decembar 2022. - Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici kojim se usklađuje nacionalno zakonodavstvo sa propisima EU