Električna energija

EPS ostvario dobit od pola milijarde evra u prvoj polovini 2023.

eps dobit 2023 HE bajina basta

HE Bajina Bašta (foto: EPS)

Objavljeno

14.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije u prvoj polovini godine ostvarila je dobit od 61,8 milijardi dinara (527,3 miliona evra), a kao glavne razloge je navela dobre proizvodne rezultate i smanjenje troškova.

Rezultat Elektroprivrede Srbije (EPS) u periodu januar-jun 2023. je ogroman napredak, s obzirom da je u istom periodu 2022. kompanija ostvarila manjak od 49,3 milijarde dinara (420,6 miliona evra), a na kraju godine minus od čak 73,7 milijardi dinara (629 miliona evra).

Ali, i predstavlja nastavak dobrog poslovanja iz prvog kvartala 2023. kada je zabeležena dobit od 34,5 milijardi dinara (oko 294 miliona evra).

Poslovni uspeh u prvoj polovini ove godine posledica je dobrih proizvodnih rezultata, nastalih usled dobre hidrologije, kao i manjih troškova nabavke uglja za potrebe rada termoelektrana, dobiti od izvoza električne energije i smanjenja troškova, navela je Elektroprivreda Srbije.

Stabilna proizvodnja, povoljni hidrološki uslovi i dobro planiranje omogućili su da EPS prodaje viškove elektrčne energije na berzi i slobodnom tržište, piše u Izveštaju o realizaciji trogodišnjeg plana poslovanja EPS grupe za period 1. januar – 30. jun 2023.

Hidroelektrane povećale proizvodnju 40 odsto

U prvoj polovini godine proizvodnja u hidroelektranama i termoelektrana bila je 17.810 GWh i veća je 16 odsto u odnosu na 2022. Hidroelektrane su proizvele 40 odsto više, a termoelektrane tri odsto.

Poslovni rashodi EPS-a u periodu januar-jun 2023. iznosli su 186 milijardi dinara (1,6 milijardi evra), i manji su 28 milijardi (239 miliona evra) u odnosu na isti period 2022.

Troškovi nabavke električne energije smanjeni su sa 71,7 (612 miliona evra) na 19,6 milijardi (167,2 miliona evra), navodi se u Izveštaju.

Direktor koji je doveden da popravi katastrofalnu situaciju u EPS-u smenjen je pre dva meseca

Da podsetimo, EPS je od decembra 2021. godine bio u vanrednoj situaciji zbog problema u proizvodnji uglja i električne energije u termoelektranama, što se dobrim delom odrazilo na celu 2022, pa je na kraju godine gubitak bio 73,7 milijardi dinara (629 miliona evra).

Situacija se početkom ove godine popravila, pa je kompanija je u januaru saopštila da više ne zavisi od uvoza struje, a ubrzo potom i da je zabeležila rekordan izvoz.

U toku je konkurs za izbor novog direktora

Zbog problema koje su EPS zadesili u decembru 2021. smenjen je tadašnji direktor Milorad Grčić i u martu je postavljen Miroslav Tomašević. Iako je EPS popravio poslovanje, on je smenjen pre dva meseca.

Inače, EPS je u procesu transformacije koja je započela donošenjem novog statuta i prelaskom u akcionarsko društvo, zatim je imenovan Nadzorni odbor, koji je ubrzo postavio novog v.d. generalnog direktora.

Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike Ministar, nedavno je u intervjuu za Blakan Green Energy News najavila da će novi generalni direktor biti izabran na međunarodnom konkursu, koji je pre nekoliko dana i raspisan.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarni paneli iznad kanala za navodnjavanje, resenje Indijanske zajednice reke Hila

Indijanska zajednica u Arizoni pokriva kanale za navodnjavanje solarnim panelima

14. avgust 2023. - Kako bi smanjila isparavanje vode, uprava rezervata Indijanska zajednica reke Hila je odlučila da postavi solarne panele iznad kanala za navodnjavanje

HEP EL TO zagreb blok l pokretanje

HEP pokrenuo novi blok u kogeneracijskoj Elektrani-toplani Zagreb

14. avgust 2023. - Novi blok je HEP-ova najveća investicija u nove proizvodne objekte u poslednjih deset godina, a zameniće zastarele blokove i smanjiti emisije

aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlasic

Ponovo aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlašić

14. avgust 2023. - Planirani kapacitet za VP Energokul je 200 megavata, a za VE Vlašić 50 megavata. Obe lokacije su na planini Vlašić u centralnoj Bosni.

reset lazna haoticna dekarbonizacija analiza zapadni balkan kusljugic miljevic rajakovic

Analiza politika EU za dekarbonizaciju Zapadnog Balkana: Ako se nešto ne promeni nastaviće se haotična dekarbonizacija

14. avgust 2023. - Analiza Haotična i lažna dekarbonizacija elektroenergetskih sektora na Zapadnom Balkanu je rezultat istraživanja u kojem je učestvovalo više od 100 stručnjaka iz regiona