Životna sredina

Vlada Srbije ponovo odlaže primenu Zakona o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja

Vlada Srbije odlaze Zakona o integrisanom sprecavanju i kontroli zagadivanja

Foto: Patrick gantz from Pixabay

Objavljeno

02.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Ponovno pomeranje roka za izdavanje integrisanih dozvola bilo bi jasan signal zagađivačima da zakoni za njih ne važe i da će država uvek biti tu da ih u bezakonju podrži, jer i sama za zakone ne mari i nije u stanju da ih sprovodi, saopštio je RERI.   

Predlog izmena Zakona o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine, koji je bez javne rasprave upućen Narodnoj skupštini, pokazuje da Srbija i Ministarstvo zaštite životne sredine nemaju kapacitet da sprovode propise, kažu u Regulatornom institutu za obnovljivu energiju i životnu sredinu – RERI.

Vlada je predlog usvojila 21. oktobra i uputila parlamentu narednog dana. Predloženo je da se rok za izdavanje integrisanih dozvola za postojeća postrojenja, velike zagađivače, produži do 31. decembra 2024. godine. Rok iz važećeg zakona je istekao još na kraju prošle godine.

Osamnaest godina bezakonja

Integrisane dozvole obezbeđuju sveobuhvatnu zaštitu vazduha, vode i zemljišta od zagađivanja, prevenciju nastanka zagađenja i primenu najboljih i po životnu sredinu najprihvatljivijih tehničkih rešenja. One obezbeđuju da i veliki zagađivači posluju u skladu sa visokim standardima zaštite životne sredine i time ne pričinjavaju štetu zdravlju ljudi i životnoj sredini.

Potrebna je ozbiljna priprema, angažovanje stručnjaka i pribavljanje brojnih uslova i odobrenja. Zbog toga ovu obavezu imaju samo veliki zagađivači i kompanije koje bi po prirodi svoga posla trebalo da imaju kapacitete da izrade zahtev za izdavanje integrisane dozvole.

Sve je to obaveza koja je propisana zakonom, čega su i nadležni organi i kompanije na koje se zakon primenjuje svesni već 18 godina, podsećaju u RERI-ju.

Hronični nedostatak administrativnog osoblja

Da li je potrebno da država obezbedi odgovarajuće administrativne i stručne kapaciteta za obradu zahteva za izdavanje integrisanih dozvola? Naravno da jeste. Ali od 2004. je u odeljenju Ministarstva zaštite životne sredine zaduženom za izdavanje integrisanih dozvola angažovano nedopustivo malo službenika – samo četiri osobe, prema sistematizaciji radnih mesta, stoji u saopštenju.

I u zemljama sa boljim administrativnim kapacitetima prosečno se izdaju tri do četiri dozvole godišnje

RERI navodi da je i u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine situacija slična, a da u mnogim jedinicama lokalne samouprave nema zaposlenih koji izdaju integrisane dozvole.

Izmenama će se, piše u predlogu, obezbediti uslovi za efikasnije funkcionisanje i organizovanje izdavanja integrisanih dozvola. Za 18 godina je izdato 46 od 227 dozvola, pa RERI pita kako će za tri godine biti izdato 181.

„I u zemljama sa boljim administrativnim kapacitetima prosečno se izdaju 3 do 4 dozvole godišnje. Da u računicu ne uvodimo i nova postrojenja koja će se izgraditi u naredne 3 godine. Vlada ne nalazi da je potrebno da građanima objasni zašto sistem do sada nije funkcionisao, niti u poražavajućim rezultatima u ovoj oblasti vidi svoju odgovornost“, stoji u saopštenju.

EPS, Zijin, HBIS konstantno u prekršaju

Dozvolu ne poseduje nijedna termoelektrana Elektroprivrede Srbije, nijedno postrojenje unutar rudarsko-metalurškog kompleksa u Boru kojim upravlja kompanija Zijin Bor Copper, kao ni unutar HBIS-ovog kompleksa, bivše Železare Smederevo, ističe RERI.

„Na kraju dana postavlja se pitanje: Zašto uopšte imamo procedure za izdavanje dozvola, ako nadležni organi nastavljaju da produžavaju rokove u korist velikih zagađivača? Da li su njihovi interesi na prvom mestu, i ako jesu, zbog čega donosioci odluka u Srbiji obesmišljavaju naš pravni i ustavni poredak donošenjem zakona i izmena tih zakona za koje znaju da neće biti primenjivani?“, navedeno je u objavi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

2024 BEF vizual

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

2. novembar 2021. - Ukoliko ulogu svoje organizacije ili kompanije vidite kao važnu i lidersku u energetskoj tranziciji, a na tržište regiona računate, BEF 2024 je mesto na kojem morate biti prisutni 

U Valjevu 50 godina zagađen vazduh, građani pokrenuli inicijativu za zamenu energenata u Krušiku

U Valjevu vazduh zagađen 50 godina, građani traže da Krušik pređe na čistije energente

2. novembar 2021. - Udruženje građana iRevolucija iz Valjeva sakuplja potpise za izradu projekta zamene energenata u Krušiku čistijim rešenjima

barselona turisticka taksa solar paneli

Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

2. novembar 2021. - Gradske vlasti tako žele da poprave uslove za decu u školama, ali i da odobrovolje one starije koji nisu baš oduševljeni najezdom turista

lopare litijum peticija protest

Opština Lopare traži da Republika Srpska odustane od litijuma

2. novembar 2021. - Rado Savić, načelnik Opštine, predao je Narodnoj skupštini RS peticiju sa potpisom 3.711 građanina protiv otvaranja rudnika na Majevici