Životna sredina

Evroparlamentarci upozorili na ekološku pretnju od kineskih industrijskih projekata u Srbiji

Evropski parlament-Kina-Srbija-projekti

Slika: Evropski parlament/Facebook

Objavljeno

20.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Evroparlamentarci, njih 26, uputili su pismo Evropskom komesaru za proširenje u kom upozoravaju na štetu po životnu sredinu koju će izazvati industrijski projekti kineskih kompanija u Srbiji, kao i na “sve veći uticaj” Kine u ovoj balkanskoj zemlji.

Inicijatori pisma su Miriam Lexmann, evroposlanica iz Slovačke, i Reinhard Biitikofer iz nemačke stranke Zelenih, a koji su oboje kopredsedavajući organizacije Međuparlamentarna alijansa za Kinu (Inter-Parliamentary Alliance on China – IPAC). U njemu evroparlamentarci konkretno skreću pažnju na industrijske projekte kineskih kompanija u Smederevu, Boru, Kostolcu i Zrenjaninu, a komesar Olivér Várhelyi se poziva da podseti srpsku vladu da treba da poštuje domaće zakone, kao i pravila EU u vezi sa procesom pristupanja.

Građani i ekološke organizacije u Srbiji izražavaju sličnu zabrinutost u vezi sa kineskim projektima

Građani i ekološke organizacije u Srbiji, kao i u širem regionu, izražavaju sličnu zabrinutost u vezi sa kineskim projektima i već su organizovani protesti zbog njihovog uticaja na životnu sredinu i kršenja srpskih zakona. U septembru 2020. godine, osam organizacija za zaštitu životne sredine iz Jugoistočne Evrope uputilo je zahtev EU da se više angažuje po ovom pitanju.

Kineski projekti u Srbiji podižu zagađenje vazduha na “drastične nivoe”

Evroparlamentarci upozoravaju da projekti kineskih kompanija u teškoj industriji u Srbiji podižu zagađenje vazduha na “drastične” nivoe, a ugrožen je i kvalitet pijaće vode, što ozbiljno ugrožava zdravlje velikog broja ljudi koji žive u blizini tih postrojenja.

U pismu takođe piše da “kineskim investicijama nedostaje transparentnost i održivost” i da one proizvode štetu po životnu sredinu, a srpske vlasti se pozivaju da urade nešto po pitanju uticaja ovih investicija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

sanitarna deponija vinca upravljanje otpadom sepa izvestaj

Regionalna deponija Vinča popravila rezultat Srbije u upravljanju otpadom u 2021.

20. januar 2021. - Deponija je počela da radi, kako se navodi na sajtu Beo Čiste Energije, firme koja njome upravlja, od avgusta 2021. 

SEOS: Protest ispred Vlade Srbije do ispunjenja zahteva

SEOS: Protest ispred Vlade Srbije do ispunjenja zahteva

20. januar 2021. - Godinu dana nakon prve blokade povodom borbe protiv projekta Jadar i eksploatacije litijuma, SEOS poziva...

reri tuzba eps sumpor dioksid zagadjenje vazduha tent

Sud naložio EPS-u da smanji emisije SO2 zbog ugrožavanja zdravlja građana

20. januar 2021. - Viši sud u Beogradu doneo je prvostepenu presudu u korist Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu

dejan lekic rts zagadjenje vazduha

Dejan Lekić: RTS ne obaveštava građane tačno o zagađenju vazduha

20. januar 2021. - Jedan od osnivača Nacionalne ekološke agencije (NEA) i autor aprlikacije xEco vazduh apelovao je da javni servis promeni način izveštavanja