Životna sredina

Evroparlamentarci upozorili na ekološku pretnju od kineskih industrijskih projekata u Srbiji

Evropski parlament-Kina-Srbija-projekti

Slika: Evropski parlament/Facebook

Objavljeno

20.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Evroparlamentarci, njih 26, uputili su pismo Evropskom komesaru za proširenje u kom upozoravaju na štetu po životnu sredinu koju će izazvati industrijski projekti kineskih kompanija u Srbiji, kao i na “sve veći uticaj” Kine u ovoj balkanskoj zemlji.

Inicijatori pisma su Miriam Lexmann, evroposlanica iz Slovačke, i Reinhard Biitikofer iz nemačke stranke Zelenih, a koji su oboje kopredsedavajući organizacije Međuparlamentarna alijansa za Kinu (Inter-Parliamentary Alliance on China – IPAC). U njemu evroparlamentarci konkretno skreću pažnju na industrijske projekte kineskih kompanija u Smederevu, Boru, Kostolcu i Zrenjaninu, a komesar Olivér Várhelyi se poziva da podseti srpsku vladu da treba da poštuje domaće zakone, kao i pravila EU u vezi sa procesom pristupanja.

Građani i ekološke organizacije u Srbiji izražavaju sličnu zabrinutost u vezi sa kineskim projektima

Građani i ekološke organizacije u Srbiji, kao i u širem regionu, izražavaju sličnu zabrinutost u vezi sa kineskim projektima i već su organizovani protesti zbog njihovog uticaja na životnu sredinu i kršenja srpskih zakona. U septembru 2020. godine, osam organizacija za zaštitu životne sredine iz Jugoistočne Evrope uputilo je zahtev EU da se više angažuje po ovom pitanju.

Kineski projekti u Srbiji podižu zagađenje vazduha na “drastične nivoe”

Evroparlamentarci upozoravaju da projekti kineskih kompanija u teškoj industriji u Srbiji podižu zagađenje vazduha na “drastične” nivoe, a ugrožen je i kvalitet pijaće vode, što ozbiljno ugrožava zdravlje velikog broja ljudi koji žive u blizini tih postrojenja.

U pismu takođe piše da “kineskim investicijama nedostaje transparentnost i održivost” i da one proizvode štetu po životnu sredinu, a srpske vlasti se pozivaju da urade nešto po pitanju uticaja ovih investicija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Međunarodni dan biodiverziteta 2024 Budite deo plana

Međunarodni dan biodiverziteta 2024: Budi deo plana

20. januar 2021. - Međunarodni dan biodiverziteta se obeležava 22. maja. Ustanovile su ga UN 2000. godine kako bi ukazale na značaj biološke raznolikosti.

Svetski dan pčela 2024, pčele i mladi

Svetski dan pčela 2024: pčele i mladi

20. januar 2021. - Svetski dan pčela obeležava se 20. maja. Generalna skupština Ujedinjenih nacija ga je na inicijativu Slovenije proglasila 2018. godine.

Indijansko pleme se protivi izgradnji rudnika litijuma

Starosedeoci Nevade se protive izgradnji rudnika litijuma

20. januar 2021. - Otvaranju rudnika litijuma u Nevadi protive se lokalna plemena, jer tvrde da je na toj lokaciji u 19. veku nad članovima njihove zajednice počinjen masakr

srbija toplane biomasa eu kfw projekat donacija djedovic miscevic vucevic konrad

Pet srpskih gradova prebacuje grejanje sa mazuta i uglja na biomasu

20. januar 2021. - U okviru druge faze programa “Obnovljivi izvori energije - razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji” izgradiće se pet toplana na biomasu