Životna sredina

Evroparlamentarci upozorili na ekološku pretnju od kineskih industrijskih projekata u Srbiji

Evropski parlament-Kina-Srbija-projekti

Slika: Evropski parlament/Facebook

Objavljeno

20.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Evroparlamentarci, njih 26, uputili su pismo Evropskom komesaru za proširenje u kom upozoravaju na štetu po životnu sredinu koju će izazvati industrijski projekti kineskih kompanija u Srbiji, kao i na “sve veći uticaj” Kine u ovoj balkanskoj zemlji.

Inicijatori pisma su Miriam Lexmann, evroposlanica iz Slovačke, i Reinhard Biitikofer iz nemačke stranke Zelenih, a koji su oboje kopredsedavajući organizacije Međuparlamentarna alijansa za Kinu (Inter-Parliamentary Alliance on China – IPAC). U njemu evroparlamentarci konkretno skreću pažnju na industrijske projekte kineskih kompanija u Smederevu, Boru, Kostolcu i Zrenjaninu, a komesar Olivér Várhelyi se poziva da podseti srpsku vladu da treba da poštuje domaće zakone, kao i pravila EU u vezi sa procesom pristupanja.

Građani i ekološke organizacije u Srbiji izražavaju sličnu zabrinutost u vezi sa kineskim projektima

Građani i ekološke organizacije u Srbiji, kao i u širem regionu, izražavaju sličnu zabrinutost u vezi sa kineskim projektima i već su organizovani protesti zbog njihovog uticaja na životnu sredinu i kršenja srpskih zakona. U septembru 2020. godine, osam organizacija za zaštitu životne sredine iz Jugoistočne Evrope uputilo je zahtev EU da se više angažuje po ovom pitanju.

Kineski projekti u Srbiji podižu zagađenje vazduha na “drastične nivoe”

Evroparlamentarci upozoravaju da projekti kineskih kompanija u teškoj industriji u Srbiji podižu zagađenje vazduha na “drastične” nivoe, a ugrožen je i kvalitet pijaće vode, što ozbiljno ugrožava zdravlje velikog broja ljudi koji žive u blizini tih postrojenja.

U pismu takođe piše da “kineskim investicijama nedostaje transparentnost i održivost” i da one proizvode štetu po životnu sredinu, a srpske vlasti se pozivaju da urade nešto po pitanju uticaja ovih investicija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Meštani dobili opomenu pred utuženje zbog blokade geoloških istraživanja u Rekovcu

Meštanima zaprećeno tužbom zbog blokade istraživanja litijuma u Rekovcu

01 јула 2022 - Investitor je uputio opomene pred tužbu uz tvrdnju da su mu bila onemogućena geološka istraživanja u Rekovcu i da je zbog toga pretrpeo štetu.

EU klimatskih pregovora 2035 zabrani vozila fosilna goriva

EU i pre klimatskih pregovora rešila da 2035. zabrani nova vozila na fosilna goriva

30 јуна 2022 - Savet EU i Evropski parlament počinju klimatske pregovore, a zabrana prodaje novih vozila na fosilna goriva najkasnije 2035. je već u pripremi.

Novi zakon o geološkim istraživanjima u Republici Srpskoj prošao bez ekoloških amandmana

Novi zakon o geološkim istraživanjima u Republici Srpskoj prošao bez ekoloških amandmana

29 јуна 2022 - Novi Zakon o geološkim istraživanjima Republike Srpske je usvojen bez dodatnih amandmana koji se odnose na zaštitu životne sredine

Svaki dan je Dan Dunava: značaj priobalja i bogatstvo reke

Svaki dan je Dan Dunava: značaj priobalja i bogatstvo reke

28 јуна 2022 - Dunav teče kroz 10 evropskih zemlja i u njegovom slivu živi preko 80 miliona ljudi, usled čega ekosistem reke trpi veliki pritisak