Životna sredina

Evroparlamentarci upozorili na ekološku pretnju od kineskih industrijskih projekata u Srbiji

Evropski parlament-Kina-Srbija-projekti

Slika: Evropski parlament/Facebook

Objavljeno

20.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Evroparlamentarci, njih 26, uputili su pismo Evropskom komesaru za proširenje u kom upozoravaju na štetu po životnu sredinu koju će izazvati industrijski projekti kineskih kompanija u Srbiji, kao i na “sve veći uticaj” Kine u ovoj balkanskoj zemlji.

Inicijatori pisma su Miriam Lexmann, evroposlanica iz Slovačke, i Reinhard Biitikofer iz nemačke stranke Zelenih, a koji su oboje kopredsedavajući organizacije Međuparlamentarna alijansa za Kinu (Inter-Parliamentary Alliance on China – IPAC). U njemu evroparlamentarci konkretno skreću pažnju na industrijske projekte kineskih kompanija u Smederevu, Boru, Kostolcu i Zrenjaninu, a komesar Olivér Várhelyi se poziva da podseti srpsku vladu da treba da poštuje domaće zakone, kao i pravila EU u vezi sa procesom pristupanja.

Građani i ekološke organizacije u Srbiji izražavaju sličnu zabrinutost u vezi sa kineskim projektima

Građani i ekološke organizacije u Srbiji, kao i u širem regionu, izražavaju sličnu zabrinutost u vezi sa kineskim projektima i već su organizovani protesti zbog njihovog uticaja na životnu sredinu i kršenja srpskih zakona. U septembru 2020. godine, osam organizacija za zaštitu životne sredine iz Jugoistočne Evrope uputilo je zahtev EU da se više angažuje po ovom pitanju.

Kineski projekti u Srbiji podižu zagađenje vazduha na “drastične nivoe”

Evroparlamentarci upozoravaju da projekti kineskih kompanija u teškoj industriji u Srbiji podižu zagađenje vazduha na “drastične” nivoe, a ugrožen je i kvalitet pijaće vode, što ozbiljno ugrožava zdravlje velikog broja ljudi koji žive u blizini tih postrojenja.

U pismu takođe piše da “kineskim investicijama nedostaje transparentnost i održivost” i da one proizvode štetu po životnu sredinu, a srpske vlasti se pozivaju da urade nešto po pitanju uticaja ovih investicija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija prikupila milijardu evra prvoj emisiji zelenih obveznica

Srbija prikupila milijardu evra u svojoj prvoj emisiji zelenih obveznica

17 September 2021 - Srbija je uspela da svoje prve zelene obveznice plasira uz najmanju godišnju kuponsku stopu u svojoj istoriji, jedan odsto, i prikupi milijardu evra

izvestaj o kvalitetu vazduha sepa 2020 gradovi prekomerno zagadjenje

Vazduh prekomerno zagađen u 15 gradova u Srbiji u 2020.

16 September 2021 - Godišnji izveštaj Kvalitet vazduha u Republici Srbiji za 2020. godinu još jednom je pokazao da je širom zemlje zagađenje vazduha veliko.

Merkel Nemacka zainteresovana za litijum u Srbiji

Merkel: i Nemačka zainteresovana za litijum u Srbiji

14 September 2021 - Angela Merkel je u oproštanoj poseti Srbiji i regionu s obzirom da ubrzo silazi sa vlasti posle 16 godina na mestu nemačkog kancelara.

Termoelektrana-Sostanj-TES-trazi-drzavnu-pomoc-jer-je-cene-CO2-guraju-u-bankrot.jpg

Cene CO2 guraju slovenačku termoelektranu u bankrot

13 September 2021 - Termoelektrarna Šoštanj je u finansijskim problemima izazvanim visokim troškovima za emisije CO2, zbog čega traži državnu pomoć.